Cozi din lemn pentru unelte – mături, lopeți sau topoare

cozi din lemn imagine provenita de pe lemnsimetal.ro coada din lemn pentru topor

Importanța crucială a durabilității și confortului utilizării unor scule manuale ține cel mai mult de materialul din care se se fac cozile. Susțin ideea utilizării unor cozi din lemn înainte de orice alt material și am experiența ”încercării” la propriu a acestor scule.

Update 2021 – Nu producem cozi din lemn, dar ne oferim să facem reclama oricărui producător român – Cozi din lemn pentru unelte – dacă cunoașteți un producător român îi fac reclamă gratuit

Update 2022 – Avem o recomandare – Cozi pentru unelte din lemn și scări din lemn – Producător român

Comercianții pun spre vânzare de regulă ceea ce se cumpără și cum prețul dictează de regulă opțiunile s-a ajuns să avem mături din plastic cu cozi din … metal? e greu de definit … plastic, aluminiu sau fibră de sticlă ori te miri ce înlocuitori. Astfel, producătorii de cozi din lemn tradiționali ajung să concureze nedrept cu alternative propuse de agenți economici care cred că nu au ținut în viața lor ceva similar în mână, darămite să mai și lucreze cu sculele respective.

cozi din lemn
cozidematura punct ro – sursa imaginii – site-ul nu mai functioneaza

Poate că sculele delicate au parte de cozi din lemn decente, ori cele destinate protipendadei au lemn nobil, poate chiar gravat. Însă la un topor cu coadă din plastic sau fibră de sticlă, sculă serioasă cu care lemnul este lovit nedelicat, plus că întrebuințările pot diferi, să ajungi să rămâi cu coada-n mână te face să regândești toată perspectiva. La fel, la lopată, și consoarta și părinții m-au apostrofat serios când am achitat vreo 80 de lei pe un instrument la care i-am ales o coadă de lemn marca Connex și am ales ca partea metalică din vârf să fie de o anumită formă și greutate. Erau și cu 25-30 de lei, complete, dai tu acolo de 3 ori prețul …” mi s-a spus. Da, însă eu sunt cel care o ține în mână, încarcă balastru ori dă la zăpadă și parcă altfel e munca cu o sculă bună în mână. Nu cade din făraș marfa, nu face bătături în palmă când ”strângi prea tare de stilou” vorba unor zilieri din Negrești-Oaș.

cozi din lemn
unelte cu cozi de lemn

Mi-aș dori că să nu moară această îndeletnicire, chiar dacă pare trecută în zodia muncilor ne-profesioniste, ori face parte dintre ocupațiile țiganilor, cred unii. Eu nu cred, cred că o coadă de topor din frasin, făcută din mână, calibrată după palma omului ce-o folosește este exact ca și mersul la croitor după haine la comandă.

Am căutat online și am găsit imagini de astfel de cozi din lemn, cu site-uri ale producătorilor români, ce produc și ei din lemnul nostru una – alta. Acum 3 zile am luat din Dedeman 2 cozi de mătură din lemn și am dat 3 lei și ceva pe una în loc de sub 2 lei cât era cea din țeavă metalică, învelită în plastic. Una s-a și rupt, chiar partea de filet de lemn, la nici 10 secunde de utilizare. Cealaltă e ca șina de tren privită în zare, la poale de Carpați, nu de Alpi. S-a strâmbat în 2 zile de ținut în casă. Regret că aleg să aducă marfă proastă, pentru ca să poată pune 100% adaos. Mai bine s-ar aproviziona de la producători români, pe verificate și să scrie pe ele – PRODUS ÎN ROMÂNIA, de ROMÂNI, apoi cereți 5 lei pe bucată, vă garantez eu că cumpără lumea.

cozi din lemn
imagine provenita de pe lemnsimetal.ro coada din lemn pentru topor

Link-urile din acest articol le pun benevol, pentru că am apreciat site-urile fabricanților de cozi din lemn pentru unelte manuale, fără nici un câștig material sau conexiune cu ei. Poate sunt și alții, mai buni sau mai ieftini, nu știu. Eu vreau să atrag atenția și să încurajez pe cei care trudesc cu unelte de mână, să nu mai cumpere înlocuitori cu nume blazonate din străinătățuri, să încerce singuri să și le facă sau să le cumpere de la producători români.

cozi din lemn
www.cozidematura.ro – sursa imaginii

Cu drag, de lucru bine făcut.

cozi din lemn
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.