Deck sau pardoseala de lemn

deck rasinoase

De-as fi englez, sau vorbitor de limba engleza as ridica din umeri când ar trebui sa traduc deck in alta limbă pentru că deck nu poate fi denumit altfel. Dar pentru noi, romanii, e împrumutat si utilizat ca atare, fără traducere, însă nu suficient înțeles.

elegant

Putem auzi in filme cuvântul Deck ca fiind utilizat pentru puntea unei corăbii. Mai rar il percepem altfel, si chiar si așa este. Un englez, cu istorie scrisa din expansiunea Commonwealth-ului bazata pe flota regala, înțelege deck ca o punte, din elemente lemnoase sau care imita lemnul, cu fâșii lungi, paralele, înconjurat de o balustrada.

În realitate noi, aici, în estul Europei am călcat arareori sau niciodată pe puntea unei corăbii, așa că asociem cuvântul cu podirea unei terase, sub diverse soluții constructive.

Materialele cele mai folosite sunt :

  • lemnul natural
  • lemnul impregnat si tratat
  • materiale compozite
  • pardoseala de plastic HDPE

Având in vedere ca tindem sa fim tot mai „verzi” se evita utilizarea chimicalelor pentru tratarea împotriva putrezirii, a insectelor sau bacteriilor, sau a intemperiilor,  la fel de preponderent ca deceniile trecute. Cuprul si derivatele pe baza de cupru, sunt acum considerate toxice după ce concentrația acestui metal neferos a trecut de 96 % in masa lemnului tratat.

Esentele principale de lemn folosit pentru deck-uri sint rasinoasele sau variante importate tropicale ca si Tek-ul sau Ipe-ul brazilian.

Mai nou tendinta merge catre reutilizarea materiei lemnoase recuperate  din lemnul vechi al caselor, podurilor sau hambare. Patina timpului induce o rezistenta sporita si o inertie mai mare in reactia cu factorii deprecianti. Plus, fibra se dezvaluie intr-o cu totul alta lumina, dintr-o grinda de 100 de ani raschetata din nou.

Poate, desi nu e specific tarii noastre, gasiti inspiratie in imaginile de mai jos si renuntati la gresia alunecoasa de pe terase, la mozaic sau beton sclivisit.

banci pe deck
deck semicircular
spațiu de relaxare
iluminat discret
stilul american de decking
deck terasat
deck cu copaci

Cu drag, de moda veche.

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

Cite;te și :

Pardoseli din lemn cu forme neregulate – Ourada Design

Masa cu vatra de foc”>Masa metalica cu focar <=> Masa cu vatra de foc

9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Imi place mobilierul dvs,dar m-ar interesa o masa tot asa silida si bine finisata dar rotunda.si nu clasica masa cu un picior pe mijloc,ceva deosebit!

  2. #2 Comentariu nou

    Super!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.