Endesa Pavilion – proiect de casa autonoma energetic

panousri solare

In Barcelona, Spania, IAAC a construit din module standardizate un pavilion experimental. Autonomia si eficienta energetica au fost cuvintele de ordine pentru acest spatiu ce se doreste un exercitiu pregatitor pentru testarea pe viitor a ideii de constructie in sistem modular pentru locuinte. Declaratia secolului XX  „forma urmareste functionalitatea” s-a imbunatatit in „forma urmareste energia”. Endesa Pavilion este expresia ideilor ce ne asteapta in viitor.

Prototipul este ante-mergatorul unor noi generatii de cladiri multiscalare. Panourile solare asigura câstig fotovoltaic, protectie solara, etanseizare, izolatie termica, ventilatie, lumina … etc. Segmentele ce alcatuiesc fatada au libertate de miscare in plan orizontal urmarind eficientizarea captarii de energie pe directiile insorite sau inchizand laterala cladirii expusa la umbra, unde s-ar putea pierde caldura.  Pavilionul poate fi surprins in diferite momente ale zilei, cu forme variate si niciodata la fel, in amplasamentul de pe faleza Marina.

Casa autonoma

panouri solare pentru casa autonoma
Pavilion independent energetic Endesa

pentru casa autonoma

interior pentru casa autonoma

panouri solare pentru casa autonoma

panousri solare

panouri solare

panouri solare pentru casa autonoma

Dezideratul de casa autonomă este unul apartinând persoanelor și cumva în defavoarea companiilor și firmelor, dar sper și îmi doresc ca nevoile primare să nu mai fie un motiv de îmbogățire pentru nimeni. Am fost în Norvegia și acolo apa este gratis, la noi ajungi sa platesti mai mult decât curentul electric. Știu caz unde pe lângă apa potabilă și apa reziduala, menajeră, se platește și pentru apa de ploaie.

De ce nu o colectează, o stochează și o folosesc pentru irigații. Cei trei R comuniști aveau o utilitate, regret că societatea în care trăim este risipitoare, e nevoie de o criză în care să fim pe marginea prăpastiei ca sa ne trezim.

Când vezi proiecte ca și cel din acest articol parcă, parcă nu mai e lumea zugrăvita în culori așa de sumbre.
Cu drag, de viata verde.

panouri solare
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →