Fibra lemnului, nu doar fibra rustica este determinantă în aspectul final al mobilei produse de o fabrica de mobilă. Stejarul este principalul material pentru industria mobilei din care se fabrică mobilă pentru segmentul de calitate ce pornește de la nivel mediu în sus. În funcție de profilul și specializarea fiecărui producător piesele de mobilă fabricate din acest lemn au o caracteristică preponderent rustică. Din discuția cu clienții, am dedus că așteptările referitor la aspectul final este oarecum confuz, de aceea îmi permit să explic ceea ce ar trebui să se aștepte oricine care optează pentru lemnul masiv ca material al mobilei sau mobilierului pe care intenționează să-l achiziționeze.
Fibra rustica a stejarului este inconfundabilă. Partea cea mai tare, aflată la 2-3 cm sub coajă se numește duranium și este la rândul ei compusă din fibre mai tari și fibre mai moi. Densitatea lemnului este mare, ceea ce îi conferă piesei finale o greutate apreciabilă, dar aceasta se compensează printr-o rezistență sporită. Între coajă și duraniu există un strat intermediar numit albur, care are o densitate mai scăzută și o culoare în general mai deschisă.
Fiecare producător are propria viziune asupra stilului de a fabrica piese de mobilă din lemn masiv, iar dimensionarea grosimii elementelor de stejar diferențiază clar produsele. Dacă veți intenționa să comparați ca rezistență o piesă de brad sau din stejar, la aceleași grosimi cea din stejar va fi net superioară. De aceea alegem stejar, pentru a nu îngreuna nejustificat mobila, pentru că folosind stejar în fabricarea elementelor să se reducă dimensional piesele. Un blat de stejar de 2,5 cm va fi mai rezistent decât unul de brad de 5 cm grosime.
Un alt aspect important este suprafața vizibilă a lemnului, care este caracterizată de durități diferite, aspect foarte important în utilizare. Dacă se scapă accidental un obiect greu pe o suprafață de brad, atunci urma lăsată în lemn va fi mai evidentă și mai profundă decât pe o suprafață de lemn de stejar. Finisajele sunt importante, duritatea și finețea stratului final diferă pentru lacul nitro sau cel poliuretanic spre exemplu.
Iar pentru aspectul de fibra rustica, nodurile și crăpăturile fac parte firească și integrantă din suprafețele de stejar. Între ”defectele” lemnului de brad și cel de stejar sunt diferențe majore, rășinoasele au tendința de a-și pierde nodurile, aceste efectiv desprinzându-se din material, pe când stejarul are prin crăpături și nodurile sale un farmec aparte, iar acestea nu se desprind din material. Avem clienți care solicită dintre cele 3 clase de material disponibile, să folosim cel mai pronunțat cu astfel de neregularități, să le evidențiem și să finisăm piesă finală astfel încât să folosim pentru partea estetică chiar imperfecțiunile, tocmai pentru NATURALUL lemnului.
Stejarul poate fi considerat oarecum banal pentru această parte a Europei, pentru că este suficient de des întâlnit, dar vă asigur că pentru mulți oameni care au termeni de comparație mai mondiali, stejarul este apreciat și dorit, așa cum ne doream noi banane și gumă, ca copii, pe vremea lui Ceaușescu.
Mai puteți citi – despre finisajele noastre aici – Culorile moderne de finisaj pentru mobila din lemn masiv de stejar – a treia parte și aici – Culorile naturale de finisaj pentru mobila din lemn masiv de stejar – a doua parte – Culorile clasice de finisaj pentru mobila din lemn masiv de stejar – prima parte
Lemnul de stejar, fie nou sau vechi va rămâne o alegere înțeleaptă pentru o amenajare tradițională dar și pentru una modernă.
Cu drag, de lemn nobil, de stejar.