Frasin sau stejar ? Aceasta-i întrebarea …

frasin si stejar

Dacă e să alegi dintre frasin sau stejar trebuie să ai în fața ochilor ambele esențe pentru a le diferenția. Afirmația stă în picioare pentru beneficiari, nu pentru tâmplari.

Cu ceva ani în urmă cherestea de frasin se găsea în uscătoarele de lemn la preț cât jumătate din cea de stejar, nedrept aș spune, dacă enumerăm calitățile acestuia. Astăzi prețul celor două tipuri de lemn se apropie destul de mult, iar dacă ai noroc să găsești frasin alb poți ca și tâmplar năuci de-a dreptu’ beneficiarul cu frumusețea pieselor comandate.

E bine ca meșterul să nu umble cu cioara vopsită, eu explic întotdeauna că manopera este similară, iar diferența de cost nu influențează covârșitor prețul final, când alegem dintre cele două esențe. Pentru blaturi de mese stejarul este rege fără tăgadă. La corpuri, polițe, greutatea redusă a frasinului îl recomandă cu prisosință. Interioarele unor corpuri de stejar merită făcute din frasin și de multe ori recomand frasinul la mese mici, de bucătărie, ca soluție alternativă stejarului, mai ales la cele cu blaturi rabatabile sau pliante.

blat-de-stejar---tocatoare-din-frasin
Photoshop – Smart Sharpen – pentru evidențiere
frasin si stejar
imagine neprelucrata

Un neinițiat nu deosebește frasinul de stejar, după aplicarea finisajului.

Frasinul este cel mai elastic lemn european, fiind folosit la producerea de elemente curbate pe locul doi după fag. Rezistă excelent la șocuri, de aceea veți găsi cozi de unelte sau bastoane fabricate din frasin. Nu se împacă bine cu umezeala și nici nu rezistă la atacul dăunătorilor, deci nu vi-l recomand pentru structuri în aer liber sau stâlpi de gard. Ca pardoseli este o alegere excepțională, eu însumi mi-am dorit la cabană podele din lemn de frasin însă a trebuit să le schimb scândurile din cauza unei prelucrări primare defectuoase.

Finisarea frasinului se face cel mai adesea natur, punând în evidență fibra dreaptă, mai puțin vălurită decât a stejarului. Vă pot spune din experiență ca uleiurile nu reușesc să finiseze frasinul la fel de bine ca stejarul, dar finisajele pe bază de baiț sunt acceptate de fibra frasinului la fel de bine ca pe cea a stejarului.

Masa Kraken Full Oak

Imaginea din acest articol este despre o masă Kraken Full Oak din stejar masiv, livrată la Zalău de curând pe care sunt așezate două tocătoare. Cred că am avut lentila foto curată, lumina bună, mâna ne-tremurândă sau alte șanse pentru a obține o imagine clară. Poate cu ochiul liber nu se vede la fel de clar, așa cum surprinde camera, și nu e o noutate să avem parte de uimire privind pe un ecran imagini HD, 4K sau rezoluții de mare claritate și să fim surprinși de detalii ne-zărite până atunci în natură, sau de culori mult mai vibrante.

Ambele produse din imagine sunt finisate cu ulei Woca Worktop Oil incolor.

Personal apreciez lemnul de frasin în egală măsură cu stejarul, au durități comparabile și sunt la fel de nobile. Dețin tocătoare din lemn de iroko și tocător din frasin și nu pot spune că lemnul nostru autohton se face de rușine, în fața celui tropical. Le-am tratat cu ulei de măsline și le șlefuiesc o data pe an.

Poate ajută pe viitor aceasta imagine ca termen de comparație, când voi face trimitere la ea, în toiul unei discuții telefonice.

Spor la treabă, oameni buni!

Citește și Fără nici un cui, doar stejar și aracet

blat-de-stejar---tocatoare-din-frasin
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.