Google-ul românesc îmi sugerează să scriu holsurub, nu holzșurub când caut șuruburi pentru lemn. Dacă scriu holzșurub pentru lemn fac un pleonasm, dar nu multă lume înțelege termenul de holz și limba din care provine.
Cu mult timp în urmă credeam că suruburi se produc prin fabrici, când au nevoie, nu știam că provin dintr-o fabrică specializată. Apoi am cunoscut un om ce deținea Mecanica Sighetu SA din Sighetu Marmației și am aflat că produce astfel de organe de ansamblare care concurează pe segmente Premium produsele chinezești. Tratamente, oțeluri, forme dedicate, atunci am înțeles prima dată că treaba e mult mai complexă, dar e justificată neștiința mea, datorită vârstei.
De atunci am lucrat cu fel de fel de holzsuruburi, mai mult decât cu șuruburi pentru mecanică. Dacă ne referim la cel mai comun, cu aspect auriu-arămiu, prezent în toate magazinele de bricolaj e bine de precizat că sunt pentru ansamblari de mobilă, pentru interior, ca fixare și au efect de regulă în prezența unui adeziv. Solicitarea mecanică nu e în holzsurub, el prinde piesele din lemn strâns până când aracetul se întărește. Sau urelitul, dar asta e altă treabă.
Fără îndoială că e vital de știut că capul corpul sau vârful acestui simplu element poate fi în nenumărate feluri, fiecare cu utilizarea lui. Orice meșter învață asta din mers, nu este școală, din viu grai, unul de la altul.
Nu demult am primit din Belgia, 1200 de bucăți de holzsurub -uri dedicate fixărilor pentru exterior și atunci am realizat diferența imensă de calitate. Prețul a fost unul cu care nu eram obișnuit, adică toate au costat vreo 100 de EURO, sumă pe care nu o plătește oricine pentru … niște șuruburi. Avem undeva înrădăcinată ideea că astea sunt chestii ieftine, nu se iau în calcul ca cost pentru o lucrare. Totutși un holzsurub nu e un cui, fără a discredita cuiul, ce are drepturile lui.
Am adunat mai jos mărci de șuruburi, care fabrică și holzsuruburi printre multe alte organe de asamblare necesare unui dulgher. Multe mărci sunt cunoscute, fără a avea totuși numele legate de un holzsurub, ci mai degrabă ca brand-uri generale. Urmărește cineva acest detaliu sau e important doar prețul?
Afirm că în România SEA vinde volumele cele mai mari, fabricile cumpără direct de la ei, persoanele fizice cumpără la bucată din magazine de bricolaj când au nevoie. Acolo pe rafturi poate ați văzut Fischer sau Würth, puțin probabil Rothoblaas, dar ați auzit vreodată de Berner sau Eurotech? Sunt branduri europene, cele americane ne sunt complet necunoscute celor mai mulți.
P.S. Sunt curios cine acordă importanță bitului cu care înșurubează ceva? Eu prefer Torx în loc de Philips, poți scoate și băga același holzșurub de mai multe ori. Imaginea de mai jos este doar sugestivă, aici e vorba de un Torx modificat.
Din experiența proprie am aflat că o scândură de brad, verde, de țol, nu mai lungă de 3 m și nu mai lată de 15 cm a scos/rupt capete de holzșurub din ăsta auriu, în condiții de fixare ca astereală în 3 locuri, cu 6 holzșuruburi în total. Mi-au căzut scândurile de pe căsuța copiilor, când am construit-o anul trecut, după 2-3 săptîmâni în aer liber. Nu apucasem vreme bună să montez învelitoarea.
Din pățite ne învățăm cel mai bine.