O lada de zestre veche reprezintă o moștenire de familie și se oferă cu un bagaj de amintiri și datini, plus necesitatea perpetuării unor obligații ce țin de arborele genealogic. Întemeierea unei dinastii nu se face cu primele două generații, este nevoie ca cea de-a treia generație să preia valorile primelor două, să le păstreze în stare nealterată, indiferent că sunt materiale sau morale. Apoi va trebui să își aducă aportul pentru a crește valoarea moștenirii primite de la un înaintaș ce scria istoria sa cu cel puțin o jumătate de veac mai înainte, în alte vremuri, condiții și mers al societății.
Valorile morale, cum sunt cinstea, respectul sau demnitatea câștigate de bunici, nu pot fi demonstrate ca fiind asumate decât după câteva decenii, însă valorile materiale au șansa predării sau preluarii nealterate. Restaurarea pentru un obiect ce azi are doar semnificație și nu o utilitate reală este gestul de respect pentru generațiile precedente nouă, cum este cazul și pentru o lada de zestre veche. Cândva ea a conținut valori, ce încăpeau într-un spațiu restrâns, azi, chiar dacă vine goală, aduce prin simbolistica pe care o reprezintă valori morale și obligații mai presus decât valoarea materială.
Lada de zestre veche – No. 1
Lumea restauratorilor din România este una tumultoasă, cu puține reglementări scrise și multe nescrise, aparținând unei bresle ce acum se întemeiază. Sunt orgolii de neînțeles, conflicte și disensiuni între meșteri. Cei ce doresc să apeleze la serviciile unui meșter sau a altuia trebuie să discearnă din vorbe și presupuneri unde să-și încredințeze spre refacere piese unicate, imposibil de înlocuit, cu valori nemăsurate în vreo moneda. Cred că ceea ce conteaza pentru aceste demersuri sunt rezultatele finale ale muncii unor astfel de ateliere și onestitatea celuia căruia alegi să-ți încredințezi produsul.
Lada de zestre veche – No. 2
Respectarea termenelor trebuie să fie un atu, raportul calității versus munca depusă unul corect și mai mult decât atât, cred că trebuie să vedeți în ochi direct persoanele cu care stabiliți relații contractuale ferme. Până acum de puține ori am greșit evaluând oameni, în 99% din cazuri am făcut-o corect. Au trecut ani de când îl știu pe d-l Irinel Gheorghe și ocaziile când i-am solicitat sprijinul au fost rezolvate cu profesionalism. Compania pe care o deține, Wood & Restoration Concept operează site-ul www.restaurare-lemn.ro. Imaginile din acest articol îi aparțin și ne-au fost furnizate pentru a exemplifica munca depusa la restaurarea celor două piese de excepție.
Descrierea proiectului:
Ambele lăzi de zestre provin din sfarsitul de secol XIX și apartin aceleasi persoane, fiind mostenite.
Familia este una cu traditie în păstrarea si restaurarea obiectelor provenite din arborele lor genealogic. Posesorul este o persoana cu cunostinte despre policromie si lemn vechi, tehnica de transpunere a fotografiilor pe suport ( litografie) si a dorit restaurarea pentru un cadou de nunta al fiicei ( cadoul a fost pentru ambii miri )
Tehnica de restaurare pentru restaurarea lemnului policrom este exact abordarea care se aplică pentru icoane.
- STUDIU ISTORIC SI INCADRAREA ISTORICA IN PERIOADĂ
- REALIZAREA DE STRATIGRAFIE PENTRU DESCOPERIREA ORIGINALULUUI
- TESTE DE CURATARE
- CURATAREA EFECTIVĂ ÎN RESTAURARE
- COMPLETĂRILE STRUCTURALE PE SUPORT
- INTEGRAREA CROMATICĂ
- VERNISAREA
Restaurarea metalului a fost facuta cu sprijinul restauratorilor de metal din bransa.
Ing Irinel Gheorghe
Cu drag, de frumos și pricepere.