Masa Bistro cu blat din stejar și picior metalic

American Bistro

Înainte de a defini o masa bistro e important să înțelegem etimologia termenului Bistro pentru a justifica forma și utilitatea acestei mese.

Termenul Bistro provine din franceză, fără a putea fi specificat anul când a apărut, deși unii îl localizează în perioada ocupației rusești a orașului Paris. Un proprietar de clădire care închiria spații de locuit în acea vreme putea să-și suplimenteze veniturile oferind mese, similare cu meniul zilei de azi, chiriașilor săi. Sala în care servea masa era denumită bistro și era mobilată spartan, cu mese de dimensiune mică, pentru 2 ocupanți, construite de regulă din lemn și echipate doar cu un singur picior central.

American Bistro
American Bistro

Ulterior o astfel de masă a devenit standard universal recunoscut pentru spațiile care ofereau mâncare consistentă, ieftină, gătită din ingrediente simple, ce putea fi păstrată gata preparată de-a lungul zilei. Mâncarea de bistro este sau mai bine zis era apreciată pentru aceste calități, care astăzi s-au pierdut, diluate de reproducerea ideii inițiale fără păstrarea unor minime caracteristici originale. Azi găsim astfel de localuri cu astfel de mobilier, care servesc cu totul alte preparate mușteriilor, sau doar băuturi calde sau reci, ori ciocolate calde. Putem cataloga similar măsuțele rotunde de la Ciocolateria Leonidas din Timișoara sau mesele Mini Britain de pe terasa Conacului Maldăr, produse de noi.

Joben Bistro - Cluj - Steampunk
Joben Bistro – Cluj – Steampunk

Fie că sunt rotunde sau pătrate blatul nu va depăși 90×90 cm, permițând alipirea lor în cazul celor pătrate, pentru a reamenaja diferit localul în funcție de eveniment. Am văzut astfel de măsuțe în orice crêperie din Paris, sau clătitărie de la noi. Păcat că meniul diferă foarte mult. Notez în minte că multe înțelesuri s-au pierdut, poate n-ar strica să ne dăm răgaz să înțelegem originile și să inovăm doar când avem nevoie să ne adaptăm timpurilor contemporane, păstrând farmecul de demult neîntinat.

Am produs recent o masă de bistro pentru o solicitare din capitală și am rememorat aceste gânduri, pentru a vi le împărtăși. Masa are miezul din prefabricat MDF placat față verso cu stejar de 5 mm grosime și bordură din lemn masiv integral cu lățimea de 10 cm. Bordura mesei este profilată cu freza pentru un aspect clasic. Piciorul metalic este relativ simplu, robust, destinat unei utilizări frecvente mai mult decât impresiei estetice.

Doar în proiectele HORECA folosim MDF la solicitarea expresă a beneficiarilor, pentru a reduce costurile totale, având în vedere că se solicită câteva zeci de piese. Nu livrăm niciodată blaturi astfel construite nefinisate, pentru că integritatea lor depinde de o sigilare foarte bună a fibrei. Oricum durata de viața a acestor piese de mobilier scade drastic în HORECA, uneori chiar și de 10x mai scurt termen de utilizare decât în spațiile rezidențiale.

masa bistro blat din stejar picior metalic

Cu drag, de vremuri frumoase, vechi, curate!

Citește și despre Singureni Manor – locația care definește clar termenul de respect

masa bistro blat din stejar picior metalic
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.