Masute de scris sau pentru vorbitorii de engleza Secretary Desk

Secretary Desk Wooden secretary desk 601 Secretary desk by Caroti

Secretary Desk – nu e nici doar măsuță de scris, nici birou de secretar, nici o forma simplificata. Poate că în vremurile contemporane s-ar putea denumi – Birou pentru asistent manager. Wikipedia descrie cel mai amănunțit, însă nu sectiunea in limba română.

Am o problema cu traducerea termenului si daca acum ceva vreme mi se parea ca din romana e greu de spus totul in engleza, parca mai nou gasesc tot mai greu sinonime pentru explicat termenii englezesti in romana. Una e in engleza, alta e englezesc. De la Mama Regina, de pe vremea clipperelor si a celor temerari ce au construit Commonwealth-ul, pana in zilele noastre, Anglia continua sa domine ca un fir central de formator de traditii la nivel mondial.

birou - Secretary Desk
Secretary Desk

Cand va ganditi la obiceiurile incetatenite pe vremea ocupatiei englezesti in diverse colturi ale lumii, in general trebuie sa va ganditi la colturi accesibile pe calea marii. Nu prea le-a placut supusilor Coroanei Britanice calaria sau mersul cu carute la drum lung. Plus ca marea era mult mai la indemana pentru insulari si incluzand toate beneficiile transportului pe apa, mai putin, scorbutul, furtunile, piratii sau timpul departe de femeia iubita … parca pentru o natie inconjurata de apa e natural sa fie asa.

birou - Secretary Desk
Secretary Desk

Din Asia au adus igiena, astronomia, ceaiul si le-au dus opium din India. In India au dus trenul si au transformat locomotiva cu aburi in simbol national. Au adus de acolo blanuri de tigri, servitori si poate pe Sandokan. Nu vreau sa intru in istorie, desi ma atrage subiectul foarte tare. Cele 54 de state care azi formeaza inca tarile CommonWealth-ului inca impartasesc multe in comun, atat economic cat si cultural.

birou - Secretary Desk

De pe acele vremuri a ramas masuta de scris, cunoscuta in terminologia mobilei ca si Secretary Desk, probabil de pe vremurile cand scrisul nu era atat de raspandit ca azi si putini oameni aveau aceasta calitate. In general celor ce aveau legatura cu religia, in abatii sau pe langa casele nobiliare care doreau perpetuarea in timp a istoriei, li s-a permis si asigurat accesul la educatie. Azi privim scrisul si cititul ca pe ceva poate prea banal, insa imaginati-va ce insemnau pe vremuri o calimara, cerneala, hartie, carti, biblioteci. Era un univers strict rezervat unei clase privilegiate. Bunicul meu si-a castigat mancarea si un loc de pus capul jos, prin ’45 doar pentru ca scria frumos si in Satu Mare langa o scoala de fete era nevoie de evidenta magaziei.

Poți citi și despre – Caligrafia – arta scrisului frumos de mână – o artă apusă

Pentru acele vremuri, parca demult apuse dar neverosimil de apropiate, devreme ce contemporani cu noi le-au trait, va dedic imagini cu aceste birouri si amenajarile ce pot fi facute in jurul unor piese clasice.

Modele simple de masute de scris

Modelele exclusiviste de Secretary Desk

Secretary Desk
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    Termenul de cepuire, cel putin in discutiile ”populare” l-am auzit in diferite contexte:Adica, cepuirea la butoaie-parca era expresia ”dat cep la butoi”,cepuirea in tamplarie asa cum a-ti ilustrat mai sus-imbinarea la mobila, si tot cepuire la constructiile ”rurale” vechi unde nu se foloseau decat cuie d lemn….Alti termeni erau imbinarea ”coada de randunica”, si ”cu limba”…