Mobilier de ambasada – restaurarea unor piese de patrimoniu

mobilier reataurat de ambasada

Utilitatea unor piese de mobilier de ambasada poate excede uzanțele curente din locuințele rezidențiale. Este implicat un anumit protocol de comportament, care poate pare necunoscut și inaplicabil în vizitele cunoscuților sau a prietenilor. Se zice că atunci când ești la Roma, faci ca romanii, deci cei care ajung să treaca pragul unei ambasade, la alt nivel decât la ghișeul pentru vize, sunt nevoiți să se conformeze unor uzanțe din domeniul bunelor maniere.

Servirea unui pahar de apă, a ceaiului sau cafelei poate implica prezența unui majordom. Majordomul va fi îmbrăcat corespunzător, va purta mănuși albe și va servi musafirii folosind un buttler tray, adică o tavă de servire specială. Noi am fabricat acum mulți ani astfel de tăvi de servire după un model olandez. Însă obiectele de patrimoniu cum sunt cele deținute de o ambasada, sunt piese de mobilier cu vechime, istoric și impun o grijă deosebită în privința păstrării lor în condițiile în care sunt chiar utilizate.

Restaurarea lor trebuie făcută de profesioniști, iar tehnicile trebuie aplicate corect pentru a respecta soluția constructivă originală. Dacă vreți să vă convingeți de valoarea pe care o astfel de piesă o are accesați link-ul către 1stdibs. Pentru mine sunt o sursă inepuizabilă la care fac referire când aduc aminte despre mobilier vechi, autentic.

Detalii din procesul de restaurare

 

Restaurare lemn logo

Imaginile din acest articol le-am primit de la Irinel Gheorghe, restauratorul pe care il cunoaștem de o vreme lungă și care ne-a oferit pentru publicare, din arhiva proprie piesele de mobilier de ambasadă la care făceam înainte vorbire. Domnia sa a făcut un stagiu de 2 ani si jumatate in Italia – 1998-2000 cu dobandirea certificarii in intarsii – Marquetry. Este absolvent al cursurilor de restaurare la Ministerul Culturii în centru de perfectionare ICNFC, precum si al unui număr de 860 ore de practică sub îndrumarea restauratorilor acreditati pe monumente si bunuri culturale mobile si imobile. Site-ul său www.restaurare-mobila.ro prezinta procedeele aplicate și detalii de lucrări pentru diverse proiecte pe care le-a abordat de-a lungul timpului.

Mobilier de ambasada restaurat

Pentru detalii despre lucrări în lemn altele decât mobilă puteți accesa site-ul www.restaurare-lemn.ro

Un altfel de patrimoniu este cel imaterial, adică suma priceperii unor oameni, care știu și fac cu propriile mâini minuni.

Cu drag, de migală și pricepere.

fazele procesului de restaurare a mobilierului dintr-o ambasada
27 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →