Actiune de bricolaj in regie proprie. Target : Montaj de podea pe grinzi de stejar si a primului nivel de pardoseală peste izolatia termica.
Asadar, sambata, cu chef de munca si glume multe in program, impreuna cu Cipri am cumparat din Dedeman placile de OSB de 15 mm si vata de sticla URSA de 100 mm. Materiale medii, nici scumpe nici ieftine, potrivite pentru destinatia unde urmau sa fie folosite. Casa, care a suferit un proces de renovare interioara in totalitate, a necesitat si inlocuirea pardoselii. Nu am intenționat deloc să facem o muncă de excelență, cu finisaje interioare de mare clasă, pentru o pardosea de top. Ne-am propus, și am reușit, să reabilităm cu costuri extrem de scăzute această parte a unei case vechi.
Cipri a ales inlocuirea pe aceeasi varianta constructiva, cu grinzi de stejar, izolatie de vata de sticla si placare cu placi de OSB
Grinzile au fost zvantate si tinute pe sipci cam 2 luni si tratate cu solutie antifungica si anti-carii de la Kober.
Prima grinda, pentru nivel a fost mai greu de pozitionat. Am avut noroc cu materialul de umplutura care s-a modelat destul de usor ca sa obtinem planeitatea.
A durat cel mai mult si mai dificil partea de asezare si obtinerea suprafetei orizontale pentru montarea ulterioara a OSB-ului.
O grinda a fost debitata gresit si ne-a scos peri albi ca sa o taiem, sculele pe care le aveam nu au erau adecvate, lemnul a fost mai tare si am preferat sa spargem betonul in loc sa taiem lemnul.
Cipri nu era rusinos, doar obosit.
Revenim cu partea a doua, montatul podelelor de lemn, cu imbinare nut si feeder.
Update 2019 – Imaginile cu acest montaj de podea, nu sunt nici pe departe un ghid de instrucțiuni, ci mai degrabă partea haioasă a unei zile de lucru la care au participat 2 prieteni. Nepriceperea nu își găsește locul aici, tot ce contează este faptul că ne-am străduit, că am lucrat împreună, am petrecut timp de calitate cu acest montaj de podea, folosind resurse proprii și avem un rezultat utilizabil. A trecut testul timpului, sunt azi, 9 februarie 2019 cca 7 ani de atunci și confortul termic plus durabiltatea sunt verificate.
Cu drag.
8 comentarii Adaugă comentariu
as avea o intrebare pt domnul Petrea Ghiulnaz,din ce sar putea zidi eu stiam k se poate face cu bca.de 5 sau 8 ptk am inteles k este si e bun.
Pacat de grinzile acelea de stejar .Un lemn de brad facea aceeasi treaba iar OSB-ul de 15 e prea subtire pentru distanta lasata intre grinzi ! Va spun asta din experienta .
Salut.
Am citit articolul si mi se pare interesant dar am cateva nelămuriri.
Grinzile le ai fixat direct pe pământ? Si de cat e profilul grinzi? Ce distanta este intre grinzi la montaj?
Cu stimă Sorin Alexe.
Grinzile sunt din stejar de 10×10 cm. Sunt asezate direct pe zgura, nu e pamant sub ele. Zbura provine de la un cazan de tren, cu aburi, de pe vremuri, si este uscata si inerta. Nu creste nimic in ea, n-are umezeala. Distanta este aproximativa, cca 50-60 de cm.
Numai Bine!
Am o intrebare. Nu se poate pune podeaua direct pe grinzi?
ba da, eu asa am sa fac in curant – 7-10 zile la cabana mea
Salut Catalin! Fain ai facut si corect. Mai pui podea peste OSB ? Asa o sa fac si eu dar direct podea pe barnele de sustinere
Articolul este vechi, de atunci, in 2021 am lucrat asa – https://www.stejarmasiv.ro/podele-din-scandura-de-stejar/