O scurta lectie de istorie a mobilierului clasic

masa de 10 persoane

Poate lectie de istorie e mult din partea unui om care nu a studiat istoria, însă scriu acest articol din perspectiva omului interesat să lărgească aria cunoștințelor generale acumulate.

lectie de istorie
masuta de cafea Provence – extensibila 140×70

La mijlocul sec XVIII se instaureaza epoca clasicismului. Clasicismul inseamna ordine, echilibru, ierarhie, credinta, toate  intr-un ideal permanent de frumusete. Ordinea obiectiva de o frumusete formala isi pune accentul si pe mobilier. Liniile se îndreapta, decorarea se reduce la minim, pe prim-plan iese principiul constructiv. Clasicismului îi sunt caracteristice grandoarea si severitatea, simetria si echilibrul partilor, iar acest fapt se remarca si asupra mobilei. Apar și sunt promovate curente de inspirație nordică, iar piesele de mobilier destinate doar claselor nobiliare ajung să fie accesibile maselor. Pentru a se păstra un echilibru, se reduc decorațiunile și astfel se minimizează costurile de producție..

Maestrii nu mai tind spre sublinierea scumpetei mobilei, ci spre modestia ei. Pornind de la modestie,  aceasta este perioada in care lemnul masiv a fost vedeta mobilerului.  Si evident asa cum v-am obisnuit, stejarul masiv…esența lemnoasă care a castigat locul 1 în aprecieri:)

masa de 10 persoane extensibila din colectia Provence - lectie de istorie

Biblioteca Roma este un alt exemplu reusit de reproducere a unei piese de mobilier foarte apreciate din curentul Provence, cu utilitate crescuta datorita modularității.

mobila din lemn masiv
biblioteca din lemn masiv de stejar Roma

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ziua< La ce pret ajunge o pereche de inele? Multumesc! O zi frumoasa!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.