Articol despre orangerie, dedicat deținătorilor de case. Cei care dețin un apartament la bloc, pot să treaca subiectul la informativ. Ca și mine.
Tirania bunului simț, cum a fost descrisă de un purtător de nume de SIR, al Marii Britanii, nu se aplică pentru orangerie. Starea despre care vorbea eruditul se referă la închistarea în dogme și perpetuarea lor prostească chiar dacă condițiile și timpurile nu mai impun respectarea unor concepte sau reguli neconforme realității.
Termenul orangerie este românește trecut oranjerie, însă în afara DEX-ului limbii române, nu-l menționează nimeni și Google chiar m-a corectat în căutări.
Definiția
Orangerie este denumirea sub care clasa nobiliară a secolelor 16-18 a construit sere în scopul cultivării și păstrării condițiilor optime de lumină și temperatură pentru arbori tropicali pe cuprinsul nordic al Europei. Un semn de bunăstare evident, aceste construcții simbolizau într-o vreme diferențe sociale mari. Azi, nu se mai pune problema accesului la produse provenite de oriunde de pe mapamond, dar construcția de tip oranjerie a persistat, însă cu utilizare regândită.
Zilele acestea am răsfoit cu mare atenție site-uri englezești destinate construcțiilor pe structuri din lemn de stejar. O descriere găsită pe carpenteroak.com mi-a atras atenția și o reproduc pentru că se referă la zilele noastre și la utilitatea tipului de construcție oranjerie:
What Is An Orangery? A Quirky Solution To A Tricky Problem – A sun room designed to be in harmony with the traditional stone cottage
La asta s-a ajuns azi, o cameră luminoasă în armonie cu cabanele tradiționale de piatră. Definitoriu pentru construcția unei orangerii este luminatorul central, din acoperiș. Toate agențiile imobiliare britanice le menționează ca un atu suplimentar pentru o casă, dacă are o asemenea anexă. Sunt considerate îmbunătățiri substanțiale și presupun investiții considerabile. Proprietățile primesc un plus de valoare și apreciere și aduc în lista de preferințe noi puncte de bifat atunci când vine vorba de alegeri.
România nu are așa ceva, sau dacă există, sunt mai rare ca minunea de la Maglavit. E posibil să existe astfel de structuri, dar eu nu am cunoștință de cineva care să poată realiza o astfel de lucrare. Sunt din țara meșterilor în lemn, am scris în articolul cu Maramureșul istoric despre Vasile Hotico și chiar am să-l interpelez la prima întrevedere daca s-ar încumeta să facă o astfel de construcție din lemn. Pe meșterii bătrâni nu-i interogați cu astfel de cereri, vor da din mână a lehamite și vor strâmba din nas … Pfuiii … nebunii d-ale tinerilor.
Considerente tehnice
Construcția unei orangerii presupune baza, elevația din cărămidă, structuri de lemn de stejar pentru piloni și acoperiș plus o suprafață de cel puțin 75% din acoperiș și pereți vitrată. Este enorm, și problemele de structură implică mai multe griji suplimentare. Fiind vorba de structuri din lemn cu duritate mare, cu elemente de dimensiuni impresionante, apar preocupări referitoare la deformarea lemnului. Încadrarea suprafeței de sticlă în această structură trebuie să fie și etanșă și să evite distrugerea sticlei casante la deformările lemnului.
Articolul de față nu se dorește o expertiză pentru aceste structuri, ci mai degrabă o deschidere pentru o altă vedere ( panoramică) a cerului, așezat într-un fotoliu. Îmi închipui că o noapte înstelată, privită deasupra capului dintr-o încăpere care să te protejeze, sau o furtună cu tunete și trăznete sun greu de reprodus ca impact emoțional. O astfel de structură ar putea fi de asemenea o extensie de valoare pentru domeniul HORECA, oferind clienților sub diferite forme și dimensiuni, o nouă variantă care să fie căutată și apreciată. Sunt construcții care oferă o priveliște perfectă către grădini, la ocazii festive sau în lipsa acestora. Nu sunt gazebo sau foișoare, sunt Orient Expresul comparat cu Mocanița din Vișeu.
Convingeți-vă, imaginile provin toate de pe site-urile englezești, cărora le revine întreaga apreciere pentru lucrările prezentate. Nu sunt Palatul de Cristal, dar respectând proporțiile putem avea minunile tehnice ale unor secole trecute, la noi în curte.
Interioare și exterioare de Orangerie
Photo credits goes to – Greenrooms