Înainte să devină piese de încălțăminte recunoscute în modă, sabotii din lemn erau folosiți de către țăranii olandezi la muncile agricole. Prin anii ’60 – 70, se fac tot mai cunoscuți în Europa și în America de Nord, devenind iconice pentru moda acelor timpuri. Țăranii din Franța combinau lemnul cu pielea, obținând niște saboți asemănători, însă saboții olandezi erau făcuți exclusiv din lemn. În ultimii ani au apărut și cei din cauciuc pentru munca în grădină. Sabotii din lemn au fost creați pentru a proteja picioarele celor care lucrau pe câmpurile mlăștinoase ale Olandei, fiind foarte rezistenți la apă.
La începutul apariției lor, întregul proces de fabricare se făcea manual, fie de către cei care îi purtau, fie de către artizani. Cam fără spor, cum ar zice românul. În timp, a apărut și industrializarea, făcând procesul producției mult mai rapid și mai ușor. Cu mai puțin de 100 de ani în urmă, înaintea apariției mașinilor automate, o fabrică de saboți din lemn putea să angajeze în jur de 10 angajați, toți făcând același lucru.
Lemnul folosit la fabricare este salcia și plopul, nefiind necesară efectuarea unui tratament special. La fel cum coseau țărăncile noastre diferit cămeșile de toată ziua și pe cele de sărbători, țăranii olandezi pictau saboții pe care îi purtau la diferite evenimente. Cei folosiți la muncă, rămâneau așa, simpli și naturali.
Cea mai veche pereche de saboți datează din anii 1230 – 1280 și a fost găsită în Amsterdam. Sunt atât de faimoși și cu o istorie atât de veche că Olanda a deschis un muzeu, special ai lor, clogs le spun ei! Olandezii consideră sabotii din lemn simbolul lor național, așa cum considerăm noi ia. Prin urmare, e și cel mai bun suvenir de luat din țara lalelelor! Și de tratat cu respect!
Cu mult drag și dor de păstrarea tradițiilor!