Scari din lemn si piatra pentru amenajarea peisagistică a pantelor

scari din lemn si piatra Trepte din lemn in padure

Am un teren cu pante line și abrupte, a căror urcare nu este prea ușoară când se întâmplă frecvent, așa că ideea unor scari din lemn și piatră a ajuns o necesitate. De 3 ani meșteresc pe aceste pante și cred că anul care vine va trebui să încep acest demers. Nu am încă foarte clar în minte soluția tehnică și articolul de față nu este despre împărtășirea unor cunoștințe ci despre adunarea lor de la cei care deja s-au mai ocupat de scari din lemn si piatra.

scari din lemn si piatra
trepte din piatra

Decopertarea terenului, pe panta vizată a fi amenajată este prima fază, însă sunt convins că pregătirea terenului trebuie să includă săpături mai serioase decât se văd în filmulețele de pe Youtube. Ceea ce nu mi-este clar este cum se ancorează diversele elemente ale scării de teren?

Am văzut soluții cu blocuri imense de piatră, dale pe care le estimez ca fiind cu greutăți de ordinul sutelor de kilograme. Nu știu cum le-au mutat și cum le-au poziționat cei care au construit acele scari din lemn si piatra, pentru că traseele pe care le deservesc nu arată deloc ca fiind accesibile utilajelor.

Aceeași întrebare mi-am pus-o și la Histria, și cred că munca implicată în acele proiecte, întâmplată acum mii de ani este fenomenală, colosală, greu de cuprins astăzi. Poate că oamenii aceia nu aveau altceva de făcut, decât să supraviețuiască unui timp dedicat acestei munci istovitoare. Meseria de pietrar a fost, este și va fi una complet fizică, bazată pe cele două mâini și istețimea celui ce bate cu ciocanul.

scari din lemn si piatra
scari din lemn in Piusa Forest

Costurile sunt azi o preocupare principală, pentru că la 80 de lei ora de lucru pentru un buldoexcavator, 7-800 de lei mașina de 20 de tone de piatră spartă sau munca dulgherului de cca 300 de lei/zi duc astfel de amenajări peisagiste la costuri nu foarte ușor de digerat. Ajungem să abandonăm ideile, deși rezultatul lor este o încântare peste măsură. Mă gândesc, e drept, la piatră de Blidari, o piatră disponibilă la noi în zonă, nu foarte ieftină, însă pietrarii cu care am vorbit mi-au descris-o în termeni buni, cum nu este alta prin țară. Se sparge în plăci și permite prelucrarea relativ ușoară, însă 20 de tone de piatră, cât poate duce o mașină mare, nu este nici mult ca volum, nici ieftin. Voi încerca să aprovizionez materiale încet, în timp, și să nu-mi propun prea multe deodată. Poate e nevoie de ani, sau poate e nevoie de o clacă cu oameni mulți.

scari din lemn si piatra
peisagistica cu lemn si trepte

Am strâns câteva idei de scări, unele folosesc sleepers, oare vă mai aduceți aminte de acest articol? Altele se bazează pe piatră brută, balustrade rustice din lemn neprelucrat ori soluții rudimentare de-a dreptul. Dacă e vorba de traverse vechi de cale ferată, costul lor e relativ redus, însă manipularea lor implică forță brută din plin. Pe de altă parte sunt rezolvate multe probleme, in ceea ce priveste conservarea și masivitatea structurilor ce se pot face din aceste elemente. Piatra pe de altă parte este cea mai durabilă opțiune, dar poziționarea blocurilor mari este o problema reala.

scari din lemn si piatra
Farnsworth landscaping

Singur, trag concluzie că munca este factorul principal al acestui demers, iar soluția trebuie să includă materialele cele mai ușor și ieftin de procurat în fiecare zonă.

Scriind, m-am edificat singur, pe măsură ce-mi construiam argumentația materialelor și manoperei implicate în construcția unor scari din lemn si piatra.

scari din lemn si piatra
Trepte din lemn in padure
scari din lemn si piatra
Monika-Kruse Bild

Nu zice rău cine zice că explicând cuiva te lămurești tu, cel care explică, cel mai bine.

Pentru scări interioare vă sugerez – Șabloane de debitare pentru scări interioare din lemn masiv

Cu drag, de mintea de pe urmă.

scari din lemn si piatra
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Am vrut sa cumpar un teren care avea si aproximativ 2500mp de teren cu pante impadurite natural, de o parte si de alta a unui rau. M-am gandit cum as putea sa-l amenajez ca sa cobor la rau si sa-l utilizez pentru relaxare. Cautarile pe net „mountain bike trails” si „wooden walkway” mi-au dezvaluit imagini si solutii surprinzatoare, avand la baza lemnul. Din pacate am renuntat la achizitia terenului datorita indeletnicirilor vecinilor. Nu ar fi crescut si ei gaini, un porc, o vaca, ci aveau o veche indeletnire romaneasca – apicultura.

    • apicultura este ok, albinele nu fac rau, viespile sunt o problema. 2500 de mp sunt relativ stramti, adica nu duc vecinii suficient de departe de intimitatea ta. Eu ma desfasor pe 10.000 de mp si am 14 vecini, cu tot felul de indeletniciri, unul capre altul livada. Sunt suficient de departe de centrul meu de interes.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.