În Atenția Wood IQ și Rubiq CNC
Stimate domnule Dan Pruteanu, pentru că reprezentați Wood IQ și Rubiq CNC, mă simt îndreptățit să cred că gândurile mele, adresate public prin această scrisoare deschisă, pot și trebuie să aibă ecou, și totodată un demers de înfăptuire, pentru a mișca lumea celor ce lucrează lemnul folosind un CNC livrat de dvs, într-o direcție mai dinamică.
Am să mă adresez mai departe către Dan simplu, cu numele mic, e prietenul meu, și tind să cred că bariera politeții dispare pentru oricine îl cunoaște direct, fără a renunța la respect prin folosirea pronumelui fără apelativul de politețe ”domnule”.
Dane, doar o vorbă să-ți mai spun despre CNC-uri și utilizarea lor în lemn.
Justificare
Trebuie explicat că utilizarea CNC-ului schimbă modul de gândire a oamenilor referitor la afaceri. Unui salariat, cu un venit anual relativ fix, în jur de 8-10.000 de EURO pe an i se pare mană cerească să treacă la nivelul dublării acestui venit când devine antreprenor și câștigă dublu, rulând o cifră de afaceri de 10 x mai mare decât câștigul lui anterior. Asta se întâmplă pentru că iese din orizontul mărginit al salariatului și vede derulându-se prin fața ochilor sume ce anterior i se păreau de neimaginat.
Un CNC este automatizare, producție de volum, duce afacerea la un alt nivel de înțelegere. Dacă nu folosești puterea unui CNC ca să lucrezi volume mari, trebuie să lucrezi la volum mic, cu valoare adăugată foarte mare ca să merite investiția. Diversificarea este cheia, sunt timpi morți în care aceste utilaje livrate de Rubiq CNC ar trebui puse la muncă pentru că e păcat să stea și să nu lucreze. Cred că timpii efectivi de lucru în România pentru un utilaj sunt sub 10 % din orele de muncă ale unei firme, în medie. Normal ar fi să depășească 60-70 % din acest timp, conform unor specialiști americani.
Ieri îi explicam fiului meu ca să înțeleagă volumele realității că Turcia capturează 300.000 de tone de pește din Marea Neagră, anual, adică drumul de la Baia Mare la Cluj, plin pe ambele sensuri cu TIR-uri încărcate doar cu pește. A făcut ochii mari și a zis ”Uaaauu … ” – i se pare de neimaginat un asemenea volum. Dacă i-aș traduce cât înseamnă asta la nivelul pescuitului oceanelor Pacific sau Atlantic ar părea dintr-o dată că nu mai e ceva uriaș ce se întâmplă în Marea Neagră.
La fel și segmentul antreprenoriatului comparativ cu ideea de salariat. Trecerea de la B2C la B2B este un proces ce trebuie asimilat și recalibrată viziunea fără a pierde contactul cu realitatea. Sunt peste 100 de CNC-uri livrate deja în România doar de Wood IQ și Rubiq CNC, e nevoie de idei și schimbarea mentalităților pentru ca acestea să contribuie real la bunăstarea celor ce le dețin folosindu-se de întreaga lor capacitate.
Nu vă sfiiți să dați de lucru CNC-urilor pe care le dețineți produse cu valoare scăzută. Orice business are o vacă de muls, un produs tractor, o activitate care nu e de prezentat în Forbes cu mândrie, dar care plătește utilități și salarii, asigură compensarea cheltuielilor fixe ale companiei. Dacă afacerea voastră nu are un astfel de segment poate merită să analizați activitatea și să căutați soluții de optimizare.
Concluzie
Sunt atât de multe nișe neacoperite unde cumpărăm vrute și nevrute produse de alții, din alte țări, când s-ar putea produce în România. Sunt atât de multe produse ce ar putea fi apreciate și cumpărate pe piața românească, dar nu există în oferte și nimeni nu știe că le-ar putea achiziționa.
Un principiu al comerțului spune că dacă nu pui pe tarabă, nimeni nu te întreabă dacă nu cumva ai și altceva.
Am aniversat de curând 9 ani de existență și primim prin natura prezenței online în paginile StejarMasiv.ro diverse gânduri, cereri, solicitări, critici sau recomandări de la cei preocupați de prelucrarea lemnului dar cel mai adesea de la potențiali beneficiari. Cererile pentru produse din afara portofoliului Mobel Amadeus primesc recomandări gratuite și dezinteresate către colegi români, firme sau meșteri, pe care îi cunoaștem și considerăm că sunt serioși.
Afirm tare și răspicat că primim cereri concrete pentru produse ce nici nu ne-am imaginat că s-ar căuta și s-ar plăti pentru ele. Nu pot garanta în schimb, cuiva, că dacă fabrică un produs azi, mâine vor sta buluc clienții cu banii în mână să le cumpere. Nu sunt Mafalda.
Utilizarea CNC-urilor am sentimentul că acoperă o gamă de nișe, însă sunt limitate la domenii consacrate, iar inventivitatea și creativitatea românilor pare să fi stagnat. E nevoie să știți că se pot face multe, că fluviul banilor brăzdat de cereri este imens și roata fiecărei mori se învârte atât de bine cât de priceput e cel care-și așază moara în vadul cel mai bun pentru el.
Propunere de soluție
Propun ca site-urile tale, și al nostru ca referință spre această resursă, să dezvolte o bibliotecă cu idei și planuri ( fișiere de comandă a CNC-urilor) din mai multe domenii, accesabilă gratuit celor peste 100 de deținători de astfel de utilaje achiziționate de la compania ta, răspândiți în toată țara. Timpii morți pe care aceste utilaje îi adună sunt mari, s-ar putea găsi utilitate și o sursă suplimentară de venit pentru aceste companii dacă ar fi inspirați să producă folosind CNC-urile mai multe produse.
ETSY.com e plin de planuri 3D pentru diverse produse din lemn, fie că sunt sau nu realizate cu un CNC. Se pot cumpăra cu bani puțini, unele merită, altele nu.
Biblioteca Rubiq CNC să fie gratuita, cu proiecte dezvoltate de specialiștii firmei tale, dar și cu proiecte provenite de la cei care lucrează pe CNC-uri livrate de tine sau pasionați care operează un CNC minuscul. Cere-le colaboratorilor să contribuie cu 1 proiect pe an, gratuit, liber, inspirat din munca lor de zi cu zi. Nu e greu, nici mult, nu le împovărezi viața. Avem oameni creativi, unii poate nu vor produce idei sclipitoare, însă alții vor contribui cu mai mult de 1 proiect și sunt convins că vei obține un efect de ”falcă căzută” ca diversitate și potențial de inspirație.
Această bibliotecă va permite ca pornind de la un proiect, prin modificări și aport personal, fiecare să poate dezvolta pe plan local, în județul sau colțul de țară unde se găsește, noi oportunități de afaceri. Inspirație este din plin pe site-urile de specialitate. Proiecte adaptate, derivate din aceste idei vor deveni treptat soluții pe segmentele de nișă neacoperite sau neștiute până atunci.
Exemplu de nișă
- Site din UK – CNC Design – oferă structuri de glamping pods, sere, solarii, garaje sau rafturi dedicate unor tipuri de autoutilitare.
2. Wine table – |Oscar – tavițe din lemn cu frezări pentru vin și gustări
tavita de vin tavita de vin tavita de vin
3. Pistol de bile de Ping Pong | Wooden Arm | 5 EUR planurile pentru Laser cut
Te rog Dane …
Fac publică această scrisoare ca gândurile mele, cu privire la breasla celor ce lucrează în lemn și folosesc utilajele pe care le livrezi în țară să aibă ecou. Consideră sugestiile ca un aport dezinteresat la afacerea ta, din convingerea că ești omul care poate avea deschiderea să pornească un demers. Nu-ți va aduce câștig comercial, dar va diferenția mult percepția Rubiq CNC și Wood IQ față de comercianții clasici de utilaje.
Eu știu că ție îți pasă, că fiecare contract încheiat poartă o parte din sufletul tău, că ai ajuns la un nivel mai ridicat și mulțumirea a ceea ce rămâne în urma trecerii tale contează tot mai mult.
Noi am vorbit aceste lucruri și cred că dacă timpul ne-ar îngădui am sta zile întregi să punem țara la cale. Nu suntem visători lipsiți de contactul cu realitatea și credem amândoi că atunci când celor cu care sau pentru care lucrăm le e bine, automat tuturor ne e mai bine.
Hai să punem pe roate ideea, ce zici?
Notă explicativă – acest articol nu este sponzorizat sau comandat. Cei care citesc în aceste pagini știu că ne păstrăm proprietatea ideilor și scriem doar când suntem convinși și încredințați de poziția noastră.
Noi am vorbit aceste lucruri și cred că dacă timpul ne-ar îngădui am sta zile întregi să punem țara la cale. Nu suntem visători lipsiți de contactul cu realitatea și credem amândoi că atunci când celor cu care sau pentru care lucrăm le e bine, automat tuturor ne e mai bine.
Hai să punem pe roate ideea, ce zici?
Notă explicativă – acest articol nu este sponzorizat sau comandat. Cei care citesc în aceste pagini știu că ne păstrăm proprietatea ideilor și scriem doar când suntem convinși și încredințați de poziția noastră. Aprecierea mea pentru Dan Pruteanu este bazata pe o prietenie sinceră.
4 comentarii Adaugă comentariu
O propunere de laudat.
Putem pune fiecare cate un proiect.
Poate chiar crearea Grupului utilizatorilor utilajelor Wood Iq si Rubiq CNC!
Spor tuturor!
Interesant articolul si demn de luat in seama ! Multumiri pentru efortul depus!
Bună ziua,
Felicitări pentru articol!
Proiectarea unui produs plecând de la o idee costă.
Specialiștii firmei Wood IQ, Rubiq CNC nu cred că vor lucra gratuit. Îl băgați la cheltuieli pe domnul Pruteanu.
Intrebare:
Ați lucrat în programe CAD/CAM, CNC?
Vă las un link mai jos cu cel mai mare site din lume pentru fișiere 3D.
For3d.ru
Sunt cu bani? Oare de ce?
Spor în toate.
Cu stimă,
Alexandru
Sunt de parere ca Wood IQ va da curs acestui demers, insa nu stiu sub ce forma.
Eu nu sunt utilizator de CNC-uri, chit ca am legatura cu multi producatori care folosesc in mod curent astfel de utilaje.
Recomandarea mea, mai exact ridicarea la fileu a mingii este adresata lui Dan Pruteanu, mi-a confirmat telefonic ca o ia serios in considerare si poate avem un raspuns cat de curand.