Sculptura in lemn – primii pași lângă un meșter din Bârsana

sculptura in lemn rezultatul final – munca mea vs munca mesterului

Voi marca în calendarul vieții data de 25 ianuarie 2018, ziua când m-am apropiat prima dată de sculptura in lemn, cu dalta și ciocanul în mână, efectiv. Meșterul din Bârsana, menționat anterior în articolul despre Leaganul din lemn, a binevoit și m-a primit în ucenicie, pentru o zi întreagă.

Am condus preț de o oră, de la Baia Mare până la el acasă, cu gândul la ce voi vedea, face și spune. Am făcut, am văzut, însă mai mult am tăcut și am ascultat. La 30 de ani, Ionuț mi-a ținut o lecție de viață autentică.

sculptura in lemn
Un stalp finalizat si tratat cu ulei de in – sectiune 25×25 cm – lungime 3 m

Cea mai frumoasa casa din lemn de stejar din Barsana – după opinia lui Ionuț:

Părinții lui au primit în gazdă un om, pe când el era doar în clasa a VI-a, un meșter la sculptura in lemn. Așa a ajuns el să bată prima dată pe o daltă, să prindă drag de meserie și să se specializeze cu hârtie la mână în această artă. A lucrat la început pentru alții, învățând și bune și mai puțin bune, până când a decis să își ia meseria și să o practice singur, în regie proprie. Dacă nu dorește să fie cunoscut este pentru că are suficient de lucru cât să se considere norocos și mulțumit, ceea ce pot să vă confirm că așa și este. Are o liniște interioară pentru care mulți corporatiști l-ar invidia cu ardoare. Își stabilește singur prioritățile, programul de lucru și alege lucrările care i se potrivesc și pentru care vrea să fie recunoscut.

M-a așteptat cu doi stâlpi de 25×25 cm în curte, pe care urma să lucreze el și unul mai mic, de 15×15 cm pentru mine. Dimineața a început cu o mămăligă cu brânză și slănină prăjită absolut divină, apoi am ieșit în curte, pentru prelucrarea grosieră a lemnului.

sculptura in lemn

Stâlpul meu a primit semne de creion de tâmplărie similare și proporționale cu cele de pe stâlpul lui, ca să reproduc ceea ce el lucra. M-am hazardat și hărnicit să fac singur toate fazele, conștient de faptul că voi greși, însă cred că doar așa pot să învăț. Mi-am trasat pe toate fețele stâlpului liniile de ghidaj, apoi am tăiat cu circularul de mână electric canale de adâncimi diferite. Cu o drujbă Stihl 171 a trebuit apoi să decupez corpurile de piramidă. Nu e treabă ușoară, deși e posibil ca adepții crafting-ului tradițional să conteste folosirea unor scule electrice sau pe benzină. Rezultatul final este model sculptat de mână în totalitate, dar înțeleg rațiunile valabile astăzi care fac ca prelucrarea grosieră să fie făcută într-o manieră cât mai ușoară.

La final, am ajuns în stadiul acesta, afară, pe zăpadă.

sculptura in lemn
modelul si replica

Partea de sculptură in lemn începe în interior, după cca o ora petrecută afară cu scule electrice sau pe benzină. Am aflat că dălțile de sculptură sunt într-o varietate uriașă, că oțelul de calitate se găsește greu și scump. Am folosit compas de lemn, ciocan de lemn, dălți drepte, curbe și în V, am rememorat geometria în plan din școală și am zâmbit la ideea de practicabilitate a cunoștințelor teoretice fără noimă acumulate în 20 de ani de studiu.

Rezultatul după 6 ore de practică arată ca și mai jos, am adus acasă și am prezentat foarte mândru familiei și copiilor rezultatul unei zile de muncă. O muncă frumoasă, adevărată relaxare pentru minte. Am aflat că pentru a sculpta, chiar dacă vezi la 50 de cm mâna meșterului conducând sigur dalta prin lemn, folosești exact sculele lui, tot nu iese ceea ce anii și experiența au făurit.

M-am bucurat de un profesor cu răbdare, care m-a încurajat și nu m-a criticat. A spus la sfârșit că primesc notă de trecere pentru prima zi cu dalta de sculptură în mână și mai apoi, în zilele ce au urmat, am privit și eu cu încântare la rezultatul muncii.

sculptura in lemn
rezultatul final – munca mea vs munca mesterului

Nu este la fel de frumos cu ceea ce a făurit Ionuț lângă mine, dar este o idee de formă relativ apropiată de ceea ce trebuia să iasă. Mai am 3 fețe ale stâlpului de sculptat și caut scule ca să pot continua singur ceea ce am început. Îmi trebuie dălți și ciocan din lemn, compas am 🙂

Imaginea de mai jos este rezultatul muncii lui, dupa ce eu am plecat, imagine primita dupa 3 ore.

sculptura in lemn
stalp sculptat pe toate 4 fetele

Am găsit la Cătălin Sorescu dălți de sculptură Narex, de la Basic până la Profesionale.

Pe Amazon se găsesc seturi de dălți foarte ieftine, însă cred că e posibil să merite început așa, mai ales din cauza ascuțirii lor. Am dat a cincea sau a șasea oară cu ciocanul pe daltă într-un nod și am ciobit tăișul, așa că mă gândesc că orice novice în sculptura in lemn ar trebui prima dată să afle cum și cât taie scula din mâna lui. Trebuie poate să învețe să ascută gurile de daltă la o sculă fără pretenții, ca să nu irosească bani stricând dălți bune.

dalti de sculptura
AM-Tech wood carving set Amazon 21 de lire

Mașinile de ascuțit dălți, cuțite, topoare și orce din metal cu care se prelucrează lemnul costă semnificativ. Tot la Cătălin Sorescu, pe Finetools, am văzut mașinile Tormek, însă cred că e nevoie de o decizie serioasă de asumat înainte de a investi în jur de 3000 de lei în acest domeniu. Nu știu cât de des necesită o daltă de sculptura in lemn ascuțire, dar dacă trebuie zilnic, deja e o problemă serioasă în procesul de învățare. Cu scule boante nu cred că se poate lucra și reuși ceva.

Tormek T4
Aparat de ascutit dalti

Ciocanul de lemn pentru sculptura in lemn cred că este o sculă mai ușor abordabilă ca proiect DIY pentru un novice. Am găsit câteva tutoriale despre mai multe modele și procesul lor de fabricare, poate merită început de aici.

Când citiți aceste rânduri, voi cei profesioniști în sculptura in lemn, vă rog să priviți cu indulgență primii pași a celor ce încep să învețe. Sunt convins că sunt multe feluri, metode, cutume specifice breslei, însă ceea ce urmăresc eu este să deschid apetitul celor care vor să se apropie de lemn, să-l lucreze și să se bucure de rezultatul efortului. Învățarea a început de undeva pentru fiecare dintre noi, și voi, cei ce stăpâniți meșteșugul îngăduiți și altora să parcurgă, chiar stângaci, primii pași.

Cu drag, de ”profesorele” meu!

Update 2021 – Sculptură în stejar – de la Ionuț din Bârsana ca să vedeți ce a mai meșterit.

sculptura in lemn
29 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Frumos articol si interesant! La mai multe articole pe aceiasi tema!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.