Set Chippendale restaurat – Atelier Stiluri si Mestesug Irinel Gheorghe

set Chippendale

Înțelegerea muncii de restaurare pentru acest set Chippendale stă mai mult în imagini decât în text. Evaluarea facută pentru familia de medici din București, care au dorit să trimită această garnitură în Illinois, USA a indicat originalitatea pieselor și apartenența la stilul Chippendale. Restaurarea a fost făcută de Atelierul Stiluri și Mesteșuguri Irinel Gheorghe, din București. S-au stabilit esențele de lemn folosite la producerea acestui set Chippendale, finisajul cu shelac și pe parcursul celor 13 luni cât a durat restaurarea munca a fost făcută manual, respectând întocmai modelul original. Scaunele setului erau într-o stare extrem de precară, fiind nevoie de reconstrucția lor în proporție de peste 45%.

Imaginile dinaintea restaurării

Încadrarea acestui set Chippendale în categoria corectă poate fi o sarcină destul de dificilă, dacă considerăm că Thomas Chippendale a definit forme de construcție a mobilierului inspirat de stilul Queen Anne ori modificând influențele Rococo. Este primul cabinetmaker care dă numele unui stil, onoare deținută până la el doar de capetele încoronate. Provenind dintr-o familie relativ înstărită, face prima dată în breasla lui demersul publicării unui ghid de producere a mobilei, între 1754 și 1762 prin The Gentleman and Cabinet-Maker’s Director. Lucrează o perioadă destul de lungă în același atelier pe care îl lasă moștenire fiului său, însă acesta, chiar dacă a continuat tradiția tatălui, pierde clădirea când i se declară falimentul.

Thomas Chippendale a preluat elemente din Queen Anne, pentru că vânzările pe piața britanică ”cereau” un astfel de design, însă a modificat și adăugat elemente de Rococo pentru a ”îndulci” rigiditatea elementelor Baroque promovate puternic de un alt nume sonor – William Kent. Din caracteristicile franceze reduce tendința flamboyant a stilului Ludovic al XV-lea, pentru a le adapta preferințelor britanice și creează scaunele Chippendale, foarte bine cunoscute. Un set Chippendale poate încorpora mai multe elemente împrumutate sau restilizate din alte curente ale vremii, dar în general se disting cele 3 mari direcții – Gothic, Rococo ( numit modern în publicația sa) și Chinese.

Definitoriu pentru orice set Chippendale este baza piciorului care de regulă are gheara și bila prezente, însă nu obligatoriu la toate piesele autentice vom găsi acest atribut. Pentru cei mai puțin cunoscători, este elementul cel mai ușor de identificat și faptul că piesele sale pot valora milioane de euro sau dolari, face ca expertiza originalității să fie intens disputată. Veți găsi des picioare cabriole în piese Chippendale, mai ales la mesele consolă.

Set Chippendale – faze intermediare de restaurare

Restaurare lemn logo

Prima data când am pătruns în culisele istorice ale stilurilor clasice de mobilă, am citit intens zile întregi materiale și am scris un mic compendiu în articolul – Antic, Vintage, Vechi … dar știi care stil ? . Știu că există mulți samsari de mobilă veche, iar nepriceperea se poate plăti scump, prin înstrăinarea unor valori considerabile. Poate merită să vă documentați temeinic, internetul oferă azi resurse nebănuite. Site-ul pe care îl accesez cel mai des pentru compararea pieselor de mobila veche, stil, este 1stdibs.com, unde găsesc repere de încadrare și descrieri foarte exacte pentru diverse piese. Prețurile am convingerea că vă vor stârni mirarea cel mai mult.

52.000 de Euro pentru această piesă unică poate explică mai ușor munca depusă de  Atelierul Stiluri și Mesteșuguri Irinel Gheorghe pentru restaurarea acestui set Chippendale, prezentat în imaginile de față.

Rezultatul final al restaurării

Parcurgerea pașilor și a întregului proces presupune răbdare, încredere în meșterul căruia îi încredințați lucrarea și resurse financiare însemnate, însă segmentul valoric în care se poziționează abordarea face parte dintr-o clasă superioară de la bun început. Ca precizare aparte, seturi Biedermeier se găsesc azi gratis, cu condiția de a le prelua din casele proprietarilor, însă un cost de 3-4000 de EURO pentru restaurare, poate părea prohibitiv.

Cu drag, de meșteșug și stil.

set Chippendale
32 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Multumesc pt. informare _frumoase imagini si text!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.