2020 – un an ce tocmai a trecut, un an de păstrat în memorie

tamplar modern în 2020

Rareori am scris atât de rar ca și în 2020, și-mi fac procese de conștiință, din respect pentru cititorii noștri. Explicația e simplă, am avut atât de multe de făcut, în afara biroului încât momentele din fața tastelor au fost rare și neinspirate, ca text. Am preferat să nu scriu articole de umplutură, căutând să transmit în cele câteva publicate lunar mai mult suflet.

M-a marcat pe finalul anului trecut un citat și am realizat că mi se aplică prea bine:

Rahm Emanuel 2020

I se atribuie greșit această zicere lui Winston Churchill, originalul este a lui Machiavelli, dar fostul primar al orașului Chicago a popularizat-o în vremea recentă. Explicația completează vorbele lui Machiavelli: Ai ocazia să faci ceea ce credeai că nu poți face mai demult. În 2020 am făcut multe lucruri diferit față de anii anteriori. Cel mai mult mi-a plăcut să muncesc fizic, am fost la cabană și în 28 și în 29 decembrie și am lucrat la interioare.

Pandemia ne-a oprit din caruselul impus de societatea de consum căreia îi servim hrană zi de zi și ne-a oferit răgaz. Nu doresc să mă exprim asupra pierderii de vieți omenești sau asupra vaccinului, însă sunt multe alte categorii la care s-au numărat pierderi de vieți omenești, în număr mare, fără boală și-s trecute cu vederea, pentru că ne-am obișnuit. Ceilalți am încercat să ne vedem de viață, cei din bula mea de apropiați au traversat cu bine întreg anul 2020 și nu am numărat decese.

Cei care prelucrează lemnul au avut un an fantastic, cu toți cu care am vorbit mi-au confirmat că au avut de lucru sau și-au făcut de lucru din plin. Cererile au fost multe foarte diverse, am acceptat provocări și am livrat soluții la comenzi atipice pentru anii anteriori. Prelucrarea lemnului este și va rămâne un domeniu efervescent, tentant și apreciat indiferent cărui  deceniu sau secol de avans tehnologic aparținem.

Intrăm în anul aplicării normelor nZEB, Șoflete a publicat un material larg pe care îmi aduc obolul să-l inserez aici. Este mult mai în măsură să explice ce și cum, dar sunt pesimist că în afara celor preocupați din convingere de clădiri performante, marea masă a viitorilor posesori de clădiri noi se vor conforma după decembrie 2020 la aceste norme, din obligație legală. Statul este primul care le va încălca și care va evita prevederile legale, chiar dacă legile impun schimbarea în modul în care vom construi.

În 2020 am demarat intenția de a construi o casă rezidențială pentru familia mea. Sper să se întâmple în 2022, iar în 2021 să pregătesc terenul financiar dar mai ales logistic pentru ca demersul să fie o reușită.

tamplar modern în 2020

În 2021 am în vedere realizarea unor proiecte ce încă stau pe planșetă. Vreau să produc serii de piese de mobilier care ocupă segmente de nișă fără soluții în piață, să dau viață unor idei latente. Timpul este inamicul meu numărul 1, și cu toate că 2020 a fost incredibil de lung zilele lucrătoare în care am rupt timp de lângă familie au fost repede topite. Dacă enumăr ceea ce am făcut mă declar mulțumit, dacă înșir punctele neatinse la care doar am intenționat să mă aplec devin pesimist. Prefer să consider paharul doar pe jumătate plin, nu pe jumătate gol.

Ne tehnologizăm însă e important să nu uităm să raționăm și să căutăm soluții simple, deja descoperite, la probleme cotidiene. Viitorul următoarelor decenii va fi al celor ce știu să facă ceva cu mâna lor, nu a celor tobă de cunoștințe teoretice. Va conta la ce ești bun, nu ce titulatură porți conform unor documente de studii.

StejarMasiv.ro a avut în 2020 o prezență online marcată prin accesarea site-ului de 260.000 de unici și 550.000 de pagini răsfoite. Este foarte bine, peste așteptările mele și tocmai din această cauză mă simt obligat să revin la contribuțiile cu articole la fel de frecvent ca și mai de demult.

Vă mulțumesc, în câteva zile împlinim 9 ani de prezență online neîntreruptă, fideli ideii de început de a ne păstra opinia proprie neinfluențați financiar. Continuăm să publicăm extrem de puține reclame și nu am subscris solicitărilor de promovare pentru avantaje financiare. Lăudăm pe merit colegi din breaslă, gratuit meșteri mici și ateliere la început de drum, companii prietene și apropiate, a căror performanțe le cunoaștem direct, practic.

S-aveți un 2021 nebănuit de bun, să duceți la bun sfârșit tot ce v-ați propus și să rămâneți sănătoși!

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

Rahm Emanuel 2020
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.