Agricultura de precizie – Harta fermelor din Romania

agricultura de precizie utilaje si senzori pentru agricultura de preciezie

Pentru că ambele segmente sunt atipice subiectului de nișă reprezentat de lemn le-am comasat într-un singur articol. Agricultura de precizie este un termen cu care am ajuns în contact recent, după ce am trimis o mostră de sol din livada noastră la analiză. Tehnologul agronom cu care am stat de vorba a fost mai mult decât amabil și s-a bucurat să aibă cui să împărtășească din cunoștințele pe care le deține. Trăiesc un sentiment de avânt pozitiv, pentru că în ultima vreme întâlnesc tot mai mulți oameni buni, oameni capabili, care fac demersuri sau visează năzuințe pozitive. Eu însumi mă declar un adept al muncii fizice din aer liber, vreau să cred că am potențial de fermier și pedalez în această direcție cu toată convingerea.

Pe de altă parte Harta Fermelor din România este un alt demers, paralel, similar cu cel început de mine cu Comunitatea StejarMasiv și Harta meșterilor și atelierelor. Conceptul este similar, motivația seamănă, iar punerea în practică, diferită ca implementare și nișă de interes este făcută din aceeași convingere că se poate și că trebuie să mișcăm lucrurile bune înainte.

Agricultura de precizie

Termenul definește monitorizarea culturilor, a solului, temperaturii și a necesarului de apa, concomitent cu starea de sănătate a plantelor. Această monitorizare are ca aplicabilitate directă înțelegerea culturilor și corelarea interactiunilor climatice cu aplicarea procedeelor de fertilizare si combatere a daunătorilor și bolilor. Chiar dacă vi se pare că e nevoie de o grămadă de tehnologie și cunoștințe, e IMPORTANT să rețineți că tehnica existentă oferă soluții ușor de înțeles și asimilat pentru orice țăran care vrea să devină fermier.

agricultura de precizie

Analiza solului

Eu am început cu o analiză a solului, pentru care am plătit 180 de lei + TVA și care a fost gata în 7 zile. Am aflat calitațile și deficiențele solului, iar costul reprezintă o imagine generala pentru o parcelă de până la 10 hectare. Se iau mai multe probe de sol, de la adancimea specifică fiecărei culturi preconizate, se mărunțește și se amestecă, se pune într-un recipient de plastic curat 800-1000 de grame de sol și asta e tot. Am primit și recomandări de fertilizare pentru cultura pe care o intenționez să o cultiv.

Monitorizarea temperaturii și a umidității relative din aer

agricultura de precizie
senzori pentru monitorizarea culturilor

Imaginea din stânga este a unei scule care cu greu poate fi încadrată la sculă pentru agricultură, dar este un instrument pe care următoarea generație de agricultori, tineri, o vor folosi foarte des când vor dori să devină fermieri.Nu cred că doar munca istovitoare și epuizantă fie vară fie iarnă poate da rezultate. Cred că inteligența și tehnica pot sprijini demrsuri care sunt mai ușor asimilate de generația nouă a celor ce se reîntorc spre glie.

Am comandat și achiziționat un data logger (înregistrator) pentru temperatura și umiditate care mi se pare că e primul pas în agricultura de precizie. Va măsura din oră în oră cei doi parametri, agățat de un pom, timp de 2 ani, funcționând cu bateria inclusă. Se poate conecta pe USB la un calculator și apoi descărca datele în Excel. Nu e filozofie mare să urmărești, de-a lungul timpului cum evoluează temperatura și umiditatea EXACT la locul faptei, acolo unde e cultura ta.

agricultura de precizie
Data logger pentru umiditate si temperatura

La ce e bună această monitorizare? E SIMPLU – fiecare plantă are nevoie de o anumită cantitate de căldură și frig pentru a parcurge etapele de vegetație specifice. Pentru a vedea când pornește în vegetație, adică când va începe ciclul anual de înfrunzire, inmugurire, înflorire, polenizare, rod, coacerea recoltei și pentru a o putea ajuta EXACT când are nevoie cu stropiri de combatere a daunătorilor și de fertilizare. Trebuie investit 2-3 ani în culegerea datelor și asocierea cu fazele parcurse de plante. Exemplu practic : zilnic facem o medie a temperaturilor, din datele inregistrate de data logger. Urmărim plantele în primii 2-3 ani și notăm datele calendaristice la care au loc aceste faze. La sfârșitul anului corelăm sumele de temperaturi medii zilnice cu momentele la care plantele noastre au intrat în fiecare fază și aflăm cum se comportă planta în condițiile particulare meteo ale locului unde se află plantația. Rezultatul este unul particular, în funcție de cultură, soi, poziție și factorii climaterici ai fiecărei culturi în parte. Nu se generalizează aceste date pentru orice altă cultură, din soi diferit, aflat în altă poziție geografică.

agricultura de precizie
statie meteo in cultura de vita de vie

Livada mea din Baia Sprie a legat rod anul trecut și am avut prune și mere din belșug față de livezi aflate la 10-15 km distanță care au fost prinse de îngheț după înflorire. La mine temperaturile nu au păcălit pomii și nu i-a prins înghețul după inmugurire, ceea ce spune multe. Având în vedere cât de mult se schimbă clima în ultima vreme cu diferențe tot mai perceptibile, cred că ar trebui să ne dăm seama că o astfel de monitorizare nu are legătură doar cu agricultura de precizie, pentru creșterea eficienței unei culturi, ci are de-a face chiar cu procesul de cultivare în sine care trebuie adaptat schimbărilor climaterice. E greu să mai afirmi azi că ai 4 anotimpuri și că iarna sau vara mai sunt ce au fost acum 20 de ani.

Irigațiile

Irigațiile au o importanță covârșitoare și personal mă bucur de condiții de vis pentru livada mea. Am o fântână de 8000 de litri, în cea mai de sus zonă a livezii, care are o pantă accentuată. Asta îmi permite să încerc să găsesc o soluție de irigație prin cădere, chiar dacă presiunea nu poate alimenta aspersoare. În ecuația mea am inclus și tractorasul Pasquali 955 pe care îl dețin cu mândrie de anul trecut și pe care mă bazez să fie un fel de Robocop al agriculturii de weekend pe care am să o practic acest an. Am găsit foarte cu greu în online o firmă românească care fabrică pompe centrifugale pentru tractoare și pompa adaptată pe priza de putere, gata montata în tiranți e undeva pe la 600 de lei, ceea ce mi se pare de vis pentru debitul de 18.000 pe oră.

stiati ca?Le fac reclamă gratuita, pentru că am convingerea că oamenii de acolo sunt mai ocupați cu turnătoria sau strungul decât cu online-ul. Situl este Pompe centrifugale tractor.  Numele site-ului este cel al firmei, dar e greu de tot de dat de ei online căutând ceea ce produc.

Injector Ventrui - agricultura de precizie
Injector Venturi – agricultura de precizie

Tot la categoria ponturi în agricultură vă invit sa studiați ce este un injector Venturi folosit pentru aditivarea cu fertilizatori ai apei în irigații.

Regret că tot ce apare publicat online despre agricultura de precizie sunt doar articole în care ne arată ce bine le merge unor străini ori unor ferme din România conduse sau deținute de străini. Mi-ar place să fie materiale cu aplicații și pentru micii fermieri sau deținătorii de ferme de subzistență tocmai pentru că aici, unde suprafețele sunt mici ar putea avea un impact mare ca rezultat final. Educația este un demers care trebuie pornit de cei care dețin informația altfel bajbâitul ăsta printre frânturi de cunoștințe cu surse incerte ne va ține cu frâna de mână trasă indiferent cât de mult ar vrea cineva să performeze.

Agricultura de precizie este corelată la modul general cu termeni științifici abstracți, cu tehnologii scumpe și care par a fi accesibile doar celor care cultiva suprafețe mari. Vedem cu toții că marii fermieri ai României sunt și printre cei mai puțin interesați de tehnologii și de investiții în eficiență, funcționează ca și generația din care fac parte tot cu sistemele de principii și mentalitățile învechite.

Vom asista tot mai mult la utilizarea tehnologiei în agricultură, iar imagini cum sunt cele de mai jos ar trebui să devină frecvente pentru agricultori. Monitorizare GPS, scanarea solului cu senzori montați pe tractoare sau combine, imagini din satelit, softuri de analiză și interpretare meteo și de integrare a datelor de la senzori sunt deja foarte uzuale, sper să nu ne trezim prea târziu din acest dolce far niente în care singuri ne bălăcim.

agricultura de precizie
utilaje si senzori pentru agricultura de preciezie
agricultura de precizie
tehnica din cabina unui tractor
agricultura de precizie
imagine din satelit cu termoviziune pentru supravegherea culturilor
agricultura de precizie
Conferinta de agricultura de precizie 2015

Harta Fermelor din România

 Urmați linkul de aici – Harta Fermelor din România și veți păși într-o lume de basm, unde și eu personal am descoperit că timpul a stat pe loc și ceasuri la rând am visat și studiat din scoarță în scoarță demersul Adei Teicu. Este un reprezentant cu greutate în online-ul românesc care are milioane de cititori online ai articolelor scrise pe diferite platforme, iar acest demers este proiectul de suflet în care își investește speranțele și eforturile de peste 1 an. Crede cu tărie că experiența anterioară va fi pusă cel mai bine în valoare promovând un segment în care investește și pe care îl susține.

agricultura Romania
Harta fermelor din Romania

Veți găsi online o reprezentare vie a noului val de agricultori, de oameni care fac cu plăcere și pasiune agricultură. Oamenii aceștia cunosc internetul, rețelele de socializare și mai ales profită de pe urma lor pentru a se face cunoscuți pieței căreia i se adresează.

harta fermelor - platferma
harta fermelor – platferma

Mi-aș dori ca demersurile mele începute în domeniul agriculturii să mă ajute să-mi găsesc și eu locul pe această hartă.

Educația copiilor din scoli pentru agricultura și grădinărit

Cred cu tărie că educația este un factor important care trebuie început timpuriu și că trebuie insuflat copiilor aplecare spre cele practice. Creștem teoreticieni care se pierd în stufărișul informațiilor pe care le primesc, fără a simți aplicația practică a tuturor celor ce le invață. Pe lângă cunoștințele de gramatică și socotit ar fi bine ca vechile ATP-uri să își găsească locul în programa școlară. Alte state ale acestei lumi au ore în care copii sunt învățați să cultive plante și flori în grădina școlii, ceea ce personal apreciez ca demers didactic mai mult decât toate orele de teorie. An scris de mai multe ori despre lecția de viață primită în clasa a XII de la profesorul de matematică care ne-a arătat că suntem capabili să luăm bursă la un examen teoretic de geometrie, însă nu știm practic nici cât un lăcătuș cu 10 clase.

Habar n-am cine poate citi și să înțeleagă ceva din tot scrisul de aici, astfel încât să simtă măcar un imbold de a pune în practică astfel de inițiative, însă vreau să afirm clar și răspicat că sunt un susținător al aplicabilității înainte de teorie.

Grădina școlii pentru elevi ar aduce copiilor înapoi ceea ce au pierdut pe asfaltul orașelor sau în fața monitoarelor cu jocuri virtuale.

agricultura in scoli
gradina pentru școli
gradina si elevi la scoala
gradina si elevi la scoala

Cu drag, de speranța unei licariri de luminiță la capatul tunelului. Pare că ceva se întâmplă și sper să fim tsunami-ul ce va aduce schimbarea.

Continuarea ideilor poate fi din articolul – Straturi înălțate din lemn pentru legume – o grădină frumoasă

harta fermelor - platferma
14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.