Ikigai – motivul pentru care merita in această viață sa te dai jos din pat

Ikigai

Atipic pentru subiectele acestui blog, dar perfect justificat pentru cititorii săi este să includem și Ikigai – conceptul de ratiune pentru a trăi – printre subiectele dezbătute.

Sunt convins ca în general, cei care trec pe aici mai des împărtășesc un set de valori și concepte de viață, că oamenii apreciază și se ghidează în viață după principii oarecum similare și ca urmare se constituie ad-hoc, fără o formă de organizare anume, în jurul punctelor de interes și a subiectelor cu numitor comun. Nu deveniți automat membri ai unei societăți particulare și nici nu sunteți catalogați mai isteți decât media navigatorilor prin online dacă citiți pe www.stejarmasiv.ro, ci vă bucurați de aprecierea mea, prin convingerea mea, proprie, că cei care iubesc lemnul sunt deopotrivă oameni cu simț practic dar și persoane cu esteticul educat și bazat pe valori tradiționale.

Fericirea – considerente din perspectiva mea, personală

Zăboviți mai întâi asupra imaginii de mai jos și căutați să vă răspundeți singuri la o analiză interioară pe care cu siguranță inteligența v-o cere.

Ikigai
Ikigai – motivul și explicația de a exista

Pentru mine, graficul de mai sus explică pe înțeles cum se întrepătrund sferele de interes și afinitățile sentimentale ori practice ale vieții. Conștiința fiecaruia dintre noi este singura care nu poate fi mințită sau amăgită pentru că rezultatul ar fi unul dezastruos, ca ființa umană și ca individ membru al unei societăți.

Nu se aplică solitudinii sau vieții în afara societății, pentru că automat vor lipsi o parte dintre sfere, iar lipsa lor va duce la o structură internă incompletă.

Se poate considera că funcționezi atâta vreme cât respiri, interacționezi cu cei din jur, cât primești și cât oferi înapoi din ceea ce ai primit.

Să te înțelegi pe tine însuți este poate cea mai grea sarcină a acestei vieți.

Să îți înțelegi menirea este încununarea introspecției interioare și o cale de urmat cu convingere, de la care dacă te abați, conștiința te va certa și îți va cere să te regăsești.

Unii aleg soluții învățate din educația primită în familie, cei 7 ani de-acasă și religia pot fi bazele propriului Ikigai. Alții caută îndrumare și aleg sa fie adepții unui izvor de înțelepciune, pe care îl consideră farul călăuzitor. Puțini sunt cei care statornic, singular și independenți de condițiile externe găsesc calea și principiile călăuzitoare pentru a-și ghida propria viață pe o cale care să mulțumească deplin toate fibrele emoționale și conștiente care ne definesc existența.

Ikigai

Cred că trebuie să iubești, să gândești, să muncești fizic și să știi să primești și să oferi necondiționat. Nu vreau să fiu prost de bun, de aceea am rațiune, nici să fiu rece ca un calculator, emițând rezultate pe baza de condiții și scheme logice. Vreau să pot fi copil toată viața, să mă bucur de iubirea partenerului de viață, a părinților și a copiilor, a prietenilor și să pot să o primesc și să o dau pe canale nealterate. Să știu și să pot să fac ceea ce îmi place, să muncesc cu drag, fără a trudi la corvoade impuse de alegeri proprii greșite sau de condiții externe de care să n-am puterea a mă elibera. Vreau să am mintea si sufletul deschise să învăț permanent și să nu uit. Poate practic Ikigai și nu știu.

Cândva, un suflet drag mi-a spus că uitarea este moartea iubirii și mi-a trebuit mult timp să înțeleg. Mi-a spus că lecția umilinței îmi este necesară și  a durat ani ca să aflu că nu supușenia sau decăderea sunt necesare, ci lipsa trufiei. Am învățat în viață că Dumnezeu te ascultă fără condiția de a fi religios, ci credincios, că Lui trebuie să îi vorbești fără a-i porunci și fără a i te milogi. El ești tu și ție trebuie să știi să îți vorbești și să te asculți.

Ikigai

Pentru partea materială a vieții am învățat că nimic nu este imposibil, că trebuie să crezi și să fii corect cu cei ce te înconjoară pentru ca ceea ce faci să funcționeze, să continue și să producă rezultat pozitiv. Japonezii datorează succesul unei națiuni acestei filozofii de viață și de conduită, chiar dacă de-a lungul istoriei au și avut poticneli. Au urmat mii de ani o formă de educare spirituală, care a coordonat toate aspectele vieții printr-o poziționare benefică în abordarea oricărei părți din ea.

Cred sincer că suntem construiți corect, totul este sa nu ne alterăm parcurgând experiențele vieții. Cuvântul Ikigai este construit din alăturarea a doua cuvinte japoneze – Iki ( viață) și Kai  (realizarea așteptărilor și speranțelor unei persoane).  Îi dau exemplu în acest text doar pentru că ei sunt cei care au definit un termen pentru concept, nu pentru ca sunt singurii ce dețin cheia unei vieți împlinite.

Ikigai
Citat Abraham Maslow

Izvorul fericiiri și al unei vieți împlinite – Ikigai – nu este o soluție șablon aplicabilă oricui, ci este suma experiențelor externe și a introspecției autentice a fiecărui individ. Răul este absolut, binele este relativ, iar apogeul binelui diferă pentru fiecare dintre noi. Azi, eu mă bucur de parcurs, simt că urc, că fiecare zi care trece este un avans pe această cale și îmi doresc să mă bucur de călătoria descoperirii interioare tot timpul vieții.

Fiți buni, cu voi înșivă și invățați tot timpul să primiți și să dați.

Dintr-ale japonezilor preocupări merită să citiți și – Sistem de sustinere pentru pomi- varianta japoneză

Ikigai
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Superba postarea.Adug si eu o replica dintr-un film care rezoneaza:”Nu mi-e teama ca imbatranesc cat mi-e teama ca ma maturizez”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.