Și doamnele sunt tâmplar … Anca Blaga

Anca Blaga - tamplar amator

Cum recunoști dintr-un grup de femei cine este român? Anca Blaga ne arată cum arată fericirea și încântarea pe care noua ocupație de tâmplar i-o insuflă. Românca e cea care râde cu tot sufletul în imagini si are flori în mână concomitent cu rumegușul din aer. Este incredibil de frumos, e drept?

Anca Blaga - tamplar amator

Am schimbat câteva cuvinte și din nou mulțumesc tehnicii și globalizării la nivel comunicațional pe care Facebook ne-o oferă. Mai departe decât posibilitatea de a lua contact cu persoane pe care altfel nici nu am ști că există, acest nou tip de comunicare rupe bariere, anulează limitări și permite oamenilor cu preocupări similare să se găsească.

Anca Blaga în atelier

Ceea ce nu ar trebui să pierdem cu acest nou tip de comunicare este contactul real, fizic, pentru că nu se poate suplini percepția autentică sub nici o altă formă. Am rugat-o pe Anca Blaga să îmi arate cum pune o femeie în practică o astfel de îndeletnicire. Nu știu rezultatul comercial al noii sale profesii, însă mi-aș dori să fie unul sustenabil pentru a o păstra în rândul tâmplarilor de generație actuală. Cei care au studii superioare, care au încercat viața din perspective total diferite, au și o altfel de abordare a unei meserii. Vorbim de oameni care studiază, care caută perfecțiunea actului muncii și aprecierea mai departe de posibilitatea reală. O pot numi perfecționare continuă, motivată de o gândire structurată.

Anca a produs în Nod MakerSpace mai multe piese din lemn sau materiale derivate, încercându-și puterile alături de o colegă. Mie mi se pare fabulos ceea ce îndrăznește și va beneficia de sprijinul meu real pentru a continua să practice această meserie cu rezultate mulțumitoare.

Am desprins din discuțiile cu ea câteva fraze descriptive pentru masa de cafea din cutii:

Preocuparea pentru cutii, de a le gandi si reinterpreta in diverse forme si nuante, m-a facut sa ma incumet sa mesteresc la aceasta masa de cafea. Cel mai probabil nu eram pe deplin constienta de faptul ca urma sa folosesc peste 200 de holtzsuruburi, sa fac tot atatea pregauri si sa vopsesc fiecare sipca cu o rabdare de care nu ma credeam capabila. M-a bucurat procesul descoperirii, asa cum era el, viu, nearticulat uneori, sinuos, cu mult rumegus. Si, evident, cu multe pauze de uitat pe youtube la “how it’s made”. Masa este realizata din cherestea de molid si cadru din pfl. Dimensiunile sunt 710x710x400 mm. Compartimentarea pe toate lateralele face ca masa sa fie usor de abordat si practica. Am preferat sa folosesc o vopsea pe baza de apa (chalky paint) pentru a patina produsul mult mai usor. Nuanta de verde usor retro ii da o nota calda si ii potenteaza geometria.

Lucrari realizate de Anca Blaga

Aș fi curios, în afară de d-na Ioana despre care am scris nu cu mult timp în urmă câte doamne mai numără această breaslă? Pare ireal că o revistă online face ca oameni aflați la sute de km distanță de noi să ajungă în contact, mai ales când afli că existau legături care i-ar fi apropiat, însă lipsa comunicării nu i-a pus față în față. Anca Blaga se cunoaște cu d-na Dragnea, cea care îl susține necondiționat pe meșterul Ionuț Dragnea. Îmi râde sufletul ..

Lucrari in lemn – ar putea un copil să întrebe – mami imi faci asta? sau Scule de tamplarie electronice – 5 idei îți fac viața mai ușoară sunt articole ce s-ar putea să-ți placă.

Doamnelor, domnișoarelor, mamelor … încumetați-vă și scrieți-mi !

Anca Blaga - tamplar amator
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Slava Tie, Doamne, ca ai dat indrazneala si inspiratie si femeilor, care vor sa practice aceasta meserie…!
    Asta ma face si mai mult sa vreau sa indraznesc si voi indrazni…cat mai repede!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.