Ancient Kauri – lemn antic din Noua Zeelanda

masa din lemn Kauri Kauri table

Printre minunile pe care Noua Zeelanda le împărtășește cu această planetă se numără și lemnul cel mai vechi din lume, prelucrabil, cunoscut sub numele de Ancient Kauri. Provine dintr-o specie de arbori care cresc si astazi în acea zonă a globului, dar doar în Noua Zeelandă s-a păstrat în condiții impecabile timp de 50 de milenii, condiții care permit recoltarea din mlaștini și utilizarea lui ca orice lemn obișnuit. Acest lemn nu este nici pietrificat, nici fosilizat și trunchiurile de copac extrase cu multă trudă sunt folosite pentru fabricarea oricărei piese de mobilă, construcții de bărci, poduri sau orice altă întrebuințare, fără nici o restricție la prelucrare sau finisare.

lemn de Ancient Kauri
extragerea lemnului de Ancient Kauri din mlastinile de turba
lemn de Ancient Kauri
radacina de Ancient Kauri
lemn de Ancient Kauri
trunchi de Ancient Kauri

Vechimea lemnului este de 50.000 de ani, dar având în vedere limitările datării cu carbon, este foarte probabil că sunt piese care depășesc această vârstă. Înainte de a cădea în mlaștină, copacii de Ancient Kauri au crescut vreme de 2000 de ani, ajungând la dimensiuni impresionante: lungimi de peste 60 de m și circumferinte ale trunchiurilor de până la 12 m. Procesul de păstrare a secțiunilor groase de trunchi se datoreaza condițiilor unice oferite de mlaștinile de turbă care au izolat copacul în totalitate, protejând lemnul de interacțiunea cu oxigenul. Ancient Kauri este un lemn din familia rășinoaselor, cu tăria lemnului de cireș și fibra asemănătoare cu mahonul. Lemnul poate fi tăiat, prelucrat, șlefuit sau lăcuit ca orice alt lemn proaspăt exploatat.

Primii coloniști din Noua Zeelanda au folosit intens lemnul de Kauri la toate aplicațiile necesare ale acelor vremuri, inclusiv la construcții civile. Se găsesc și acum piese de mobilier sau structuri de case vechi realizate din acest lemn, însă exploatarea lemnului antic, din mlaștină, i se datorează lui

lemn de Ancient Kauri
transport Ancient Kauri

Unicitatea acestui lemn îl face foarte apreciat, Ancient Kauri datează dinainte de migrația omului de Neanderthal, înainte picturilor din peșteri sau dinaintea ultimei ere glaciare. Se găsesc diverse firme care comercializează lemn de Ancient Kauri, dar lipsa unei legislații stricte poate duce la înșelarea cumpărătorului și livrarea unei bucăți de lemn de Kauri de mlaștină verde, exploatat recent de pe picior. Diferențele de preț sunt enorme, la fel si calitatea.

scandura de lemn
scandura de Ancient Kauri expusa la muzeul Matahoke NZ
scandura de lemn
scandura de kauri de 12 m lungime in SUA
scandura
scandura de lemn Ancient Kauri
fibra de lemn vechi
fibra lemnului

Fibra lemnului este deosebită, cu reflexii sidefate si straturi intercalate de nuanțe diferite. În general se folosește pentru placarea blaturilor de masă, iar pentru cei care apreciază piesele dintr-o bucată, natur, doar primar prelucrate, alegerea unei bucăți de scândură Ancient Kauri este topul gamei posibile disponibile în acest moment pe planetă. Nu am idee de prețuri, deși am căutat, dar cred că se poate prezenta la știri existența unei singure piese în România.

Finisajul cu uleiuri minerale sau cu rasină epozidică sigilează fibra lemnului și păstrează aspectul natural nealterat. Pentru mesele de consiliu ale unor companii de prestigiu, o astfel de alegere echivalează cu un depozit în bancă, pentru că valoarea unor astfel de piese este greu de pierdut în timp, iar dcă și când extragerea trunchiurilor din Noua Zeelanda va înceta, atunci toate aceste piese, deja existente își vor crește exponențial valoarea și așa ridicată.

Exemple de mese realizate din lemn de Ancient Kauri

masa din lemn de Kauri vechi
model de masa cu lemn de Ancient Kauri
masa rotunda
Blat rotund de masa din lemn Ancient Kauri

Nu cred că există undeva producător de serie pentru astfel de piese de mobilier, cred că întreg procesul este unul la comanda, pornind de la alegerea unei bucați de lemn, transport, prelucrare, alegerea celei mai favorabile soluții de punere în evidență a lemnului și amplasarea într-un cadru perfect adaptat. Pentru o bucata de lemn de 12 m lungime și aproape 2 latime, cum este în imaginile de mai sus, doar problema transportului este o chestiune delicată și extrem de costisitoare.

masa si scaune
set de masa si scaune din lemn Kauri
masa din lemn Kauri
Kauri table
masa din lemn Kauri
masa T3
masa din lemn Kauri
model Domitalia de masa din lemn de Kauri
lemn de Ancient Kauri
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.