Vin Marsala, bucătăria și butoaiele de stejar

vin Marsala butoaie de stejar cu vin Marsala

Povestea culinară a sortimentului de vin Marsala, este o poveste de succes în spațiul gastronomic promovat foarte intens în media online și TV. Toți bucătarii se dau în vânt pentru a prezenta rețete extrem de simple dar bazate pe ingrediente unicate, provenind din diverse locuri ale acestei planete. Vinul Marsala este celebru prin asocierea cu sosurile și este unul dintre cele mai folosite pentru gătit, fiind rar ales pentru consum. Este un vin fortifiat, produs prin metoda in perpetum, similara cu metoda solera, folosită la producerea vinurilor Sherry, în Jerez, Spania.

vin Marsala
butoaie de stejar cu vin Marsala

A fost descoperit printre produsele locale din zona orașului Marsala din Sicilia de către John Woodhouse, într-una dintre călătoriile sale. Acesta a recunoscut procesul de fortificare a vinului, similitudinea cu genul de vinuri apreciate de către consumatorii englezi ale acelor vremuri și a decis promovarea vinului Marsala în Anglia. La 33 de ani după prima interacțiune cu vinul Marsala compania lui Woodhouse a revenit în Italia și a investit în 1896 în producția de masă a acestui tip de vin devenind una dintre cele două companii majore care deține drepturile asupra acestui tip de vin DOP. Ulterior firma FLORIO a cumpărat investiția companiei lui Woodhouse. Florio este cunoscut pe piața românească dar asocierea este făcută cu un digestiv dulce, destinat femeilor și greșit interpretat și asociat ca poziționare pe piața licorurilor alcoolice.

Butoaiele de stejar au un rol primordial în fortifierea vinului și permit o ridicare a gradului de alcoolizare a băuturii. Nivelul normal este între 15-20 % pentru alcool, iar zaharurile sunt cuprinse între 40 și 100 de grame /litru. Fortificarea vinului este un aspect practic, care era o caracteristică apreciată pentru că permitea transportul timp îndelungat, pe mare, metoda cea mai folosită pe atunci. Sunt uimit de câte explicații practice se găsesc pentru diverse caracteristici care definesc astăzi multe sortimente sau metode vechi și care nu se mai știe de unde își au proveniența.

stiati ca?

Notă: Dacă ați auzit undeva expresia că cineva este ”groghi”, să știți că provine de la denumirea unei băuturi pe nume grog care este varianta marinărească a apei de băut. În călătoriile pe corăbii, rezerva de apă dulce potabilă era o problemă majoră, rezolvată prin adăugarea unor cantități mici de alcool și ierburi aromatice. Astfel se preîntâmpina apariția de microbi, mătasea broaștei sau a altor fenomene care deteriorau calitatea apei potabile în butoaiele din cala navelor. Marinarii consumau normal aceasta apă, slab alcoolizată și au dus obiceiul mai departe, și în perioadele când nu navigau. Astăzi găsiți Grog îmbuteliat.

Se produc mai multe sortimente de vin Marsala, dulce, demi-dulce și sec, cel dulce fiind cel care are aroma cea mai pronunțată. A fost o întreagă dezbatere și dispută pe tema gusturilor preferate de consumatori prin secolul 18, când cunoscătorii au promovat și instaurat vinului sec prestigiul de care se bucură și astăzi, comparativ cu vinurile dulci, comercializate preponderent în acele vremuri. O sicla de vin sec bun gasiti de cele mai multe ori în colecții private, vinuri fără etichetă.

Dacă ai cramă sigur te interesează o masă de cramă de 400×110 cm.

O vizită în Italia, Sicilia trebuie neapărat să includă un tur pe la cramele celebre cu vinuri Marsala, unde tronează butoaiele de stejar inscripționate cu anul și tipul de vin pe care îl conțin. In Italia este o practică ca aceste butoaie să fie înregistrate și să facă parte din patrimoniul unei companii, aducându-și suplimentul de valoare la prestigiul numelui și a mărcii.

Crame din Italia unde se produce vin Marsala

vin Marsala
Crama Pellegrino
vin Marsala

Dacă vreți să vă procurați un vin Marsala, pentru gătit, eu am găsit oferte în spațiul .ro cautand ”marsala pret” sau pentru sosul pe baza de vin Marsala cea mai cuprinzătoare descriere și rețetă am găsit-o aici – Rețetă de Pui în sos de vin Marsala

Anul 2015 este anul culorii Pantone 18-1438 cu denumirea Marsala – prezentată anterior ca și Radiant Orchid. Nu aveam idee când am scris acest articol că denumirea florală are asociată o denumire din domeniul vinurilor de top. Mi-am propus ca anul acesta să cumpăr pentru gătit o sticla de vin Marsala, poate va avea același impact ca și descoperirea oțetului balsamic adevărat și a lui Parmeggiano Reggiano

Am găsit in articolul : The taste and color of 2013: Top 3 Marsala Wines propunerile pentru cele 3 tipuri de vin Marsala de top ale acestui an.

vin Marsala
vin Marsala
vin Marsala

Cu drag, de bun gust, la nivelul papilelor gustative.

P.S. Tot sper să avem parte și de un produs românesc, tradițional, care să intre în panoplia internațională a celebrității, însă cred că avem ghinionul de a nu fi printre țările care au un cuvânt de spus pe mapamond și facem parte din plutonul celor de urmează trendurile impuse de alții.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Vin Marsala, bucătăria și butoaiele de stejar 19
vin Marsala
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    De ce oare traditia romaneasca a butoiului din lemn de dud pentru palinca nu-si gaseste un parcurs international?

    • pentru ca dudul se taie din cauza poamelor care fac mizerie, sau poate pentru ca nu gasim ceva licoare cu priza internationala pe care sa o punem in butoi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.