Audiofil – audiofilie – ce treabă are stejarul cu domeniul Hi-Fi?

audiofil - Munchen camera de auditie

Pentru definiția completă a unui audiofil vă invit să citiți din dicționar sau să vă mulțumiți cu descrierea mea simplă care sună așa: persoană preocupată de audiția la nivel de calitate superior a tuturor materialelor pe care le ascultă. Sigur că muzica este domeniul pe care un audiofil îl va aborda cel mai des, însă vă asigur că domeniul este cu ceva mai larg decât atât. Cipri, dacă citești aici, să știi că nu am uitat că îți datorez experiența sunetelor 3D în căști din vremea studenției. Să auzi o cutie de chibrite zornăind în jurul capului, cu posibilitatea identificării poziției foarte exact este o senzație unică.

Tudor al meu a ascultat pentru prima dată ceva stereo în mașină și a fost extrem de uimit să facă diferența direcției din care vine sunetul. Dacă nu aveți nimic stereo la dispoziție vă recomand – Ice MC – Easy sau The Mamas & The Papas – California Dreamin’ – începuturile de la piese. Nu mai dispunem de material audio pentru ca un audiofil să poată experimenta bucuria zi de zi, mulțimea sunetelor care ne înconjoară, provenite de la Radio, TV, Internet ori device-ul smart pe care îl operăm este de foarte slabă calitate. Trebuie să fi avut ocazia de a seta un egalizator ca să conștientizezi diferența dintre joase și înalte, vs tumultul de medii provenite din radiourile cotidiene.

audiofil - Munchen

Nu-s audiofil, nici pe departe, doar am gustat de pe vârful degetului crema sunetelor Hi-Fi. Am văzut un B&O pentru prima dată acum 20 de ani și era navă spațială față de walkmen-ul ce domina piața. Ralu, mi-ai adus aceste imagini de la High End Munchen și a trebuit să le înțeleg.Lemnul masiv apare aproape în fiecare dintre ele, semn că aprecierea există și zonele de rafinament ale acusticii de calitate au afinitate pentru lemn.

 

Cei de la Sonitus Acoustics, firmă croată, fac de peste 10 ani panouri destinate celor care își permit și vor să echipeze o cameră cu vârfurile tehnologice pentru spațiu rezidențial.

Treaba este că-s din stejar, furnir de stejar sau fag. Cu scopul de a atenua o parte din spectrul sunetelor și de a le amplifica și redirecționa pe celelalte. Oare cum ar suna Stejarul în astfel de condiții?

Trebuie să experimentezi, ca să înțelegi. E greu de crezut înainte de a asculta un material din care nu lipsesc armonici sau sunete. Artistul a muncit să producă o piesă, dar majoritatea dintre noi ascultă și aud doar o parte din sunetele ce o compun. Nu se mai practică decât la scară redusă ascultarea unui material în condiții Hi Fi. Dacă ești audiofil, mă înțelegi, dacă nu, poate devii curios să afli.

Citind în online am găsit mai multe resurse despre sunet de calitate și oameni, ca mine, bloggeri, preocupați de subiect. Poate că nu-i așa restrânsă nișa pentru un audiofil.

Succes, pentru urechi fine!

Citește și – Cameră pentru audiții excepționale – o investiție fără plafon superior

audiofil - Munchen
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.