Autoconsumul este definit în economia naturală, de producția și consumul de resurse pentru traiul efectiv de zi cu zi. În secolul XXI acest fenomen tinde să dispară în țările civilizate, însă România are o particularitate deloc apreciată de economia de piață globală. Autoconsumul încă se cifrează la un nivel de 50 % din nevoile unei familii, ca medie.
Am stat să-mi enumăr în gând de unde mă aprovizionez cu produse, iar cele alimentare predomină în topul definit ca și autoconsumul despre care vorbeam.
Nu vreau să generez decât dezbatere și voi enunța mai jos așa cum e realitatea, pe puncte, cum aleg eu sursele de aprovizionare. Am constatat că foarte multe produse le cumpăr din afara circuitului economic, din motive care țin de certitudinea sursei:
- lactate – 50% din piața agro, 50% de la o gospodărie de la țară
- carne de vită de la un crescător particular din Borșa, când sacrifică animale
- carne de porc de la un crescător din satul bunicilor, rar de tot din supermarket
- carne de pui – foarte rar, din supermarket
- mezeluri – rar din magazine ale unor producători mici – am lucrat în domeniu și m-am lecuit
- ouă – 100% de la bunici
- miere – 100% de la un producător local, direct, prin troc
- legume – 25 % din piața agro, 25 % din supermarket – 50 % din grădina bunicilor
- dulceață, siropuri, suc de roșii – 100% din producția proprie a familiei lărgite
- pâine – 70 % de la brutărie – 30 % produsă din făină achiziționată de la moară, direct
- articole de îmbrăcăminte, încălțăminte – din magazine, supermarket, online
- mobilă – de la Mobel Amadeus, aproape de autoconsumul în discuție, însă este o particularitate ce nu se poate ușor reproduce. Familia și prietenii însă au aceeași sursă, evident.
- automobil – exclusiv din piața germană, produse fabricate pentru piața germană
… mai ar fi multe de trecut.
Scriu acestea și am uitat o parte din produsele destinate pentru autoconsumul familiei mele motivat de niște statistici văzute recent. Autoconsumul cel mai des menționat este cel din domeniul energiei electrice, iar Germania a anunțat intenția de a taxa prima producerea de energie electrică prin panouri fotovoltaice sau instalații eoliene rezidențiale, de către prosumatori. Dacă până acum părea un deziderat, se pare că ne îndreptăm spre căi nebănuite și nedoite. Abia am scris despre Near Zero Energy Buildings, dezideratul european, care impune surse alternative de energie, altele decât cele de la rețelele publice.
Autarhia este conceptul care definește autosuficiența economică sau economiile închise. Dacă ne-am referi la autarhia militară, am fi cei mai fericiți să putem avea capacitatea de a ne apăra fără nevoia ajutorului extern a altor țări. În domeniu economic, macro, autarhia este înfierată, însă cred că autoconsumul este o formă de autarhie la nivel extrem de coborât, la celula de bază a familiei. Pentru locuitorii aglomerărilor urbane, autoconsumul nu există, totul se cumpără în baza unui troc, Viață -> Timp -> Bani -> Produse.
Putem exclude banii din acest lanț și produce noi înșine, folosind doar timp și efort, mare parte dintre produsele alimentare de care avem nevoie. Obținem condiție fizică, relaxare, evitarea stresului, hrană sănătoasă. Problema cu autoconsumul este că nu lasă suficient timp pentru a lucra pe bani, ceea ce scade înfiorător de mult șansa angajatorilor voștri de câștiga cu adevărat mult. Nimeni nu va promova azi un asemenea model, autarhia economică generalizată ar ucide economia de piață și tocmai am citit că primii 100 de bogați ai planetei au devenit și mai înstăriți.
Olanda, Belgia și Canada au locuri fruntașe la export, inaintea locurilor ocupate la importuri. SUA totuși are cea mai favorabilă balanță.
Am mai scris despre mercantilism aplicat lemnului, despre determinarea suficienței materiale și despre fericire.
Un topic de pe Quora m-a prins multă vreme, Se pare că Norvegia, Russia și Statele Unite au aceste atribute, având grijă să dispună de capacități interne de suficiență, chiar dacă exportă surplusuri pentru a importa diversitate.
În sondajele lor, despre populație, eu sunt trecut la erori, marja de câteva procente, sunt sigur!