Automata – mecanisme din lemn cu acționare manuală

Automata

Poate reușesc să generez un interes pentru aceste piese, ca hobby sau cadouri din partea unor oameni care dispun de puțin timp, au măcar o mână de meșter și apreciază lemnul, construind variante de automata. Wikipedia descrie automata ca fiind derivată din Automaton. Un ansamblu care odată armat, de regulă cu un arc, ca și ceasurile mecanice, execută o serie de operații mecanice. Vă mai amintiți filmul Hugo?

Automaton-ul din filmul Hugo, nu automata
Automata - mecanisme din lemn cu acționare manuală 22

Automata la care fac referire nu respectă definiția, sunt acționate simplu, cu o manivelă, nu au motor sau arc.

automata - taietor de lemne
Automata - mecanisme din lemn cu acționare manuală 23

Anul acesta am vizitat în Florența un muzeu dedicat lui Leonardo DaVinci, interactiv și s-a dovedit una dintre cele mai revelatoare experiențe. Copii mei au fost fascinați de toate mecanismele de acolo, și mai ales de posibilitatea de a le acționa direct.

Eu însumi mi-am pus mintea cu podul lui DaVinci și am reușit să-l construiesc.

Calin la muzeul interactiv Leonardo DaVinci
Automata - mecanisme din lemn cu acționare manuală 24
familia mea
Automata - mecanisme din lemn cu acționare manuală 25

În ora cât am zăbovit în incinta muzeului am simțit că am pășit într-o altă lume, că vremurile când descoperirile empirice erau revelații, au reprezentat pentru omenire un boost fantastic înainte.

Dacă n-ar fi urmat fervoarea religioasă a evului mediu poate omenirea descoperea computerul cu 1000 de ani mai devreme, Iluminismul și Renașterea ar fost parte integrantă din evoluție.

Mi-e greu să explic fiului cel mare cum de la romani, care se luptau cu sabie și scut evoluția până la arme de foc a durat 1500 de ani, apoi în doar 150-200 de ani Revoluția industrială a urcat câte două trepte. Nu mă crede când menționez că primul meu calculator nu avea acces la internet și că Google există ”doar” de 22 de ani. Că priveam netul pe telefon ca pe o găselniță mult prea scumpă și nefolositoare prin 2002-2003, cu doar 5 ani înainte de nașterea lui.

Automata este pentru mine ocazia perfectă de a reflecta asupra unor cunoștințe avute și parcă pierdute. Mișcarea mecanică, rotația, roțile dințate, cama, excentricul, schimbarea de sens a transmiterii mișcării, modificarea unei rotații în translație, complexitatea obținută fizic din piese banale, de lemn par magie, dacă nu vrăjitorie.

Am un brevet de pilot de planor într-un dosar de acum 30 de ani, însă nu am uitat cum au putut rușii să producă Sukhoi-ul 27 cu comandă mecanică și să execute Viktor Pugachev manevra cunoscută sub numele de Cobra, când un F-16 cu comandă computerizată era limitat și nu putea executa aceasta manevră. Mecanică superioară computerului? Întrebarea care urmează e firească, cât de fiabile și lipsite de defecțiuni sunt cele 2 sisteme? Care se poate defecta?

Am fost blocat în carantină, mâine se sfârșește, și am citit lectură diversă, am avut ocazia unui răstimp cum nu mi-a fost dat de mulți ani. Nu am nici o contribuție în fabricarea vreunui mecanism de automata, dar dacă vă exprimați căutările online pe termenul ”wooden automata” veți fi surprinși de imensitatea de rezultate. Eu m-am pierdut ore întregi în aceste materiale, o parte le-am adunat aici, ca un rezumat.

Cred că un laborator similar ATP-ului din școala generală ar putea avea un impact uriaș asupra educației. Vi se pare greu de realizat? Mi-aș pune mintea să livrez kit-uri unei clase dacă aș știi că cineva dintre cadrele didactice s-ar ocupa să le arate copiilor ce pot face. Nu e greu de construit, aveți dovada mai jos, un mecanism automata care personifică un meșter care bate cuie:

Am scris cu admirație despre eforturile profesorului Andrei – Inventii explicate de dl Avram Andrei pe înțelesul copiilor

inventii - mecanisme din lemn

Urmează perioada sărbătorilor de iarnă și din punctul meu de vedere ideile de cadouri sunt extrem de limitate. Toată lumea are haine, jucării, băuturi sau obiecte electrocasnice mai multe decât are nevoie. Poate că cei care îi știu eu au. Poate că filantropismul ar fi o direcție de mers pentru cei care vor să simtă spiritul Crăciunului dăruind celor care nu au.

Și poate pentru cei din categoria clasei medii, ar putea vedea în aceste automata din lemn idei de cadouri mai nimerite. Sunt încântat să văd că majoritatea construcțiilor din lemn se adresează cu haz unor meserii. Mișcarea mecanică pentru un om care face abdomene, sau pentru un dentist, ori un apicultor pot aduce zâmbetul pe buze celor care practică aceste meserii sau hobby-uri.

automata abdomene
Automata - mecanisme din lemn cu acționare manuală 26

Se pot cumpăra de te miri unde, ETSY, Amazon, Ebay … nu trebuie să le construiți singuri. Deși ideea articolului de față este tocmai asta, să vă aplecați asupra unui hobby, implicând copiii și deslușind abilități diferite de cele uzuale, care implică taste sau click, de orice fel.

Ia aruncați o privire, sunt câteva idei foarte faine în clipurile de mai jos:

Cu drag, de lemn și meștereală.

Automata din lemn
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.