Biserica din Rozavlea-Maramures ridicata din nou dupa incendiu

biserica din Rozavlea

De câte ori am ocazia am să vă scriu despre Vasile Hotico, care meșterește din lemn minuni, cum este și noua biserica din Rozavlea, ridicată tot din lemn. Vasile a ridicat-o și pe prima, cea care în urma unui incendiu devastator s-a mistuit. Un proverb înțelept spune că nu contează de câte ori cazi important este să te ridici din nou. Credința oamenilor din Rozavlea nu a lăsat ca întâmplarea nefericită, pricinuită în urma unui scurt-circuit electric să știrbească din prestigiul comunității și au pus mână de la mână să ridice locașul din nou.

Biserica din Rozavlea – incendiul

Istoria bisericilor din lemn pare să își aibe originile din vremurile ocupației austro-ungare când nu au fost lăsați credincioșii ortodocși să zidească din piatră edificii care să dureze peste veacuri. Nu știu cât să cred din această parte istorică, cert este că bisericile din lemn din Maramureș au dăinut peste timp, vremuri îndelungate servind ca loc de închinare și pentru cei ce le-au ridicat, dar și pentru generațiile ce au venit. Mi-am propus să vă prezint în timp mai multe biserici din lemn din Maramureș, fiecare cu caracteristicile și faima lor. Stejarul este o componentă de bază la temelia acestor biserici, am și acum în minte grinzile groase ale locașului din Coruia, satul copilăriei mele. La fel și piatra, de aceea la biserica din Rozavlea focul a mistuit doar 80 % din construcție, lăsând demisolul în picioare.

Este justificata aprecierwa mea pentru Vasile, uitați și de ce:

Vasile are în portofoliul său de meșter priceperea dobândită de la tatăl său, care a participat și la construcția căsuței mele de la livadă. Căsuța mea are și acum o particularitate care i-a fost adusă de tatăl lui Vasile, modificând fără voia sa o parte constructivă, însă căreia i-a găsit leacul tot el. La aproape 70 de ani ai săi umblă atât de ușor pe grinzile subțiri, de parcă ar fi avut în copilările medalii la bârnă, ca gimnaștii noștri.

Biserica din Rozavlea – reconstrucția

Cu o vârstă ce-i permite să mai ridice nenumărate construcții din lemn, Vasile întruchipează perpetuarea tradițiilor dar și deprinderi actuale, împletindu-le în mod spectaculos pentru rezultate cu adevărat măiastre. La biserica din Rozavlea, am urmărit parcursul construcției de la începuturile ei, și ritmul de lucru este alert, sigur și cu speranță de finalizare în curând.

Spor la treaba Vasile, te salut cu sufletul deschis !

biserica din Rozavlea
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.