Mobilier vechi – mici trucuri și informații despre antichități

mobilier vechi

La noi i se spune mobilier vechi mai mult decît antic sau antichități. Antic sună prea bătrîn și de demult. Ori o piesă de mobilier vechi păstrează în ea o curată prospețime. În Actul Tariff din 1930, Serviciile Vamale din SUA au definit ca antic un obiect de mobilier făcut înainte  de anul 1830, anul în care producția în masă a început să ia avânt.  În 1966, s-a hotărât că un obiect mai vechi de 100 de ani poate fi considerat antic, putând fi adus in Statele Unite fără ca proprietarul lor să plătească taxele vamale.

 mobilier vechi

Prin 1993, denumirea de antic a fost redefinită. Dacă obiectul în sine a suferit o modificare față de caracterul său inițial, ori mai mult de 50 % din suprafața sa a fost reparată sau restaurată, acesta nu mai este considerat antic. Definiția și reglementărilor americanilor sunt valabile și în restul lumii.

Chiar dacă un obiect e vechi, nu înseamnă neapărat că e și de valoare. Valoarea este dată de raritatea, calitatea, condiția și proveniența piesei respective.

mobilier vechi

Pentru a estima perioada când o piesă de mobier a fost creată, specialiști verifică și instrumentele folosite la construirea ei. Unele au fost tăiate cu mâna, altele cu mașina. De obicei, cele tăiate cu mâna prezintă mici iregularități.

Citește și Mobilier de ambasada – restaurarea unor piese de patrimoniu

Există voci care susțin că o piesă veche nu ar trebui restaurată. Există și vocile care se opun, uneori, o restaurare făcută corect, poate crește valoarea inițială.

mobilier vechi

Dacă aveți norocul să găsiți sau să moșteniți o piesă de mobilier veche, cea mai buna variantă pentru restaurare este să o dați în grija unui restaurator sau conservator. Chiar dacă mobilierul a fost revopsit, există tehnici de îndepărtare a vechiilor straturi de vopsea, iar restauratori spun că vopsitul a protejat integritatea mobilierului. Deci nu vă întristați dacă o găsiți așa. Pentru finisaj există mai multe variante, v-am mai scris noi despre asta.

Dacă cunoașteți restauratori cu povești frumoase, să ne dați de știre să stăm cu ei de vorbă.

Cu drag de povești vechi!

 mobilier vechi

mobilier vechi mobilier vechi mobilier vechi mobilier vechi

Citește și despre casa din secolul 12, restaurata și transformată în locuinta.

mobilier vechi
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.