Blaturi din beton pentru mese si mobilier de bucatarie

blaturi din beton

Înainte de lemn am lucrat cu beton, și pot spune că m-am priceput foarte bine, chiar dacă nu blaturi din beton am fabricat pe atunci ci BCU. Betonul celular usor, LCC în engleză este o alternativă mai ecologică la BCA, prin simplul fapt constatator al ingredientelor. BCA-ul contine acid sulfuric, aluminiu și se produce super industrial, iar BCU-ul este bazat pe o spumă produsă din cheratină pentru a susține betonul până face priză.

Diferența majoră ca material de construcție este că bulele de aer din BCA sunt deschise, ceea ce duce la capilaritate și absorbție ridicată de apă, pe când la BCU bulele de aer sunt închise, iar un bloc de BCU, cu o rețetă corectă, are flotabilitate de peste 12 luni ( atât am testat eu). Evident că izolarea diferă foarte mult, ceea ce și contează pentru un material de perete de umplutură, fără portanță, pentru ambele variante.

blaturi din beton

De atunci au trecut mai bine de 15 ani, am renunțat constrâns de condițiile acelor vremuri la a mai fabrica BCU, însă reușita de a produce 40 de mc pe zi, cu 4 oameni m-a clasat pe primul loc în țară dintre producătorii de BCU, ca și soluție tehnică și capacitate de producție, conform celor afirmate de deținătorii brevetului pentru mașina de spumă, care au și autorizat materialul pe piața construcțiilor.

Azi, mă aplec asupra betonului ca soluție pentru blaturi din beton motivat de o întâmplare nefericită care m-a mai învățat o lecție. Am fabricat 12 blaturi din stejar – cer, cu finisaj de exterior ceruit, în culoarea cimentului. Suprafața a fost cerută perfect uniformă, plană, continuă, ca peretele. Poziționarea nefericită pe malul unui heleșteu și condițiile de exploatare sub cerul liber s-au dovedit mai mult decât potrivnice și în 60 de zile de la livrare blaturile au prezentat fisuri ( cum era și normal ) datorită contracției și dilatației lemnului. Cred că indiferent de material, ar fi fost imposibil de păstrat aspectul de blaturi din beton inițial.

Așa că am ajuns să mă documentez și să văd cum ar fi fost dacă ar fi fost fabricate din beton, singura soluție inertă posibilă în condițiile de utilizare date. Ideea de blaturi din beton nu este nouă, se fabrică și se folosesc destul de frecvent în aplicații specifice, conform dorințelor și preferințelor beneficiarilor.

Nu exclud posibilitatea aprecierii lor, sunt multe soluții de mobilare interioară sub semnături de arhitecți celebri care au inclus în designul interior sau exterior mese și blaturi din beton ca opțiuni foarte inspirate. La bucătărie consider că este o alegere relativ ieftină, în condițiile realizării cu maximă atenție și cunoscând mai mult decât lopata, nisipul și cimentul. Mai jos am inclus două filmulețe, găsite pe Youtube, care sunt foarte concludente.

Primul , cel cu masa din beton pe un suport de mașină de cusut din fier este o soluție primitivă, iar a doua realizare este cea spre care aș înclina și eu, cu două condiții : să nu dispun de soluții pentru un blat din piatră naturală și să-l fac în regie proprie, ca proiect DIY. Cred că dacă se comandă cuiva un asemenea blat, realizat profesionist, costul depășește ca valoare alternativa din lemn de stejar.

Sunt însă considerente care recomandă sau impun utilizarea unui blat din beton și dacă nu vă deranjează răceala lui, ca și rezistență mecanică cred că este ok, iar ca inerție la șocuri termice este net superior. Nu omiteți armarea cu plasă de sârmă sau cu fibre de sticlă, plus tratamentul de impermeabilizare a suprafeței și de întărire la socuri mecanice.

Una peste alta este o soluție, poate fi bine realizată și poate fi apreciată. Eu am ajuns să cred că pentru problema blaturilor din lemn de cer mai bine îmi declinam competența și recomandam un constructor, însă am făcut alegerea de a mă angaja sub un impuls emoțional, de a soluționa cererea unui om pe care il apreciez. Suntem amândoi supărați azi … nu unul pe altul, ci pe alegerea nefericită a soluției tehnice.

Cu drag, de luare aminte și chibzuință.

blaturi din beton
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Eram in cautare de instructiuni pentru blaturi de bucatarie din beton, dar vad ca si aici se fac trimiteri la DIY americane. Se pierde din vedere ca ei au materiale pentru asta iar noi nu prea. Piata nu vrea sa faci ceva singur.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.