Bokken – sabia japoneză din lemn pentru antrenamente

Bokken

În Japonia feudală, în vremurile când onoarea ocupa loculul central în viața oamenilor, japonezii au luat o bâtă din lemn, cu numele Bokken, și au transformat-o într-o sabie de antremanent. Săbiile Bokken au fost create special pentru a fi mai puțin periculoase pentru samurai în timpul exercițiilor de luptă, spre deosebire de cele care aveau lama ascuțită. Cu toate acestea, pe măsură ce luptătorul devenea mai experimentat, o putea folosi și pentru lovituri letale. Mi-am amintit de Musashi după ce am scris articolul acesta și nu m-am putut abține să nu scriu despre săbii.

Bokken

Miyamoto Musashi, maestru kenjutsu, era faimos pentru că lupta cu două săbii bokken. Vă recomand cartea dacă nu ați citit-o, pe lângă informațiile despre cum trăiau japonezii atunci, învățăturile lor despre viața, cartea te lasă cu un soi de bucurie și speranță privind viitorul omenirii. Legenda spune că Miyamoto își învinge cel mai puternic adeversar cu o bokken făcută de el singur în timp ce călătorea cu barca către insula unde a avut loc duelul. În zilele noastre, nu prea avem acces la acei maeștrii care își făuresc singuri uneltele de luptă. Desigur, lumea nu mai e ce-a fost.

Bokken

Există mai multe tipuri de săbii bokken, iar greutatea și mărimea lor trebuie să fie asemănătoare cu săbiile de luptă pentru a-l obișnui pe proaspătul învățăcel cu sabia. Lemnul trebuie să fie ales astfel încât, la impact, în timpul unui antrenament, sabia să-și poată păstra integritatea, să nu se rupă prea ușor pentru a cauza răni provocate de bucățiile care ar sări din ea. La bază, japonezii foloseau stejarul alb (Shiro Kashi) pentru majoritatea armelor din lemn folosite pentru antrenamentele de luptă.

Evident că sunt decorate, împodobite, nici nu putem vorbi de japonezi fără acele mici detalii de design care fac deliciul privirii noastre. Sabia trebuie să devină prelungirea mâinii celui care o folosește, asta am învățat eu la taichi.

Cu drag, de luptă onorabilă!

bokken

Bokken

Bokken

5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Imi caut o arma din lemn, un bokken similar celui de antrenament aikido, aikido pe care l-am facut cu decenii in urma. Ce caut este un bokken chiar si folosit, bine echilibrat, capabil sa sustina intalniri repetate cu osul uman. Am aprox 1770mm inaltime. Apreciez un bokken cu greutate ridicata, greutate mai spre tsuba.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.