Butoaie din stejar … de vin … sau bere … sau tărie

Crama Chianti cu butoaie de stejar Crama Chianti cu butoaie de stejar

Prima data când dai cu ochii de un șir de butoaie din stejar, cu licoarea lui Bacchus înăuntru, e imposibil sa nu fii impresionat. Indiferent ca sunt mici sau uriașe, meșteșugul de fabricație rămâne unul tradițional, transmis prin practica de la un meșter la ucenicul sau de-a lungul veacurilor. Umplerea lor e treaba altora, la fel de pricepuți.

Unele lucruri nu se schimba. Poate globalizarea si Internetul vor lega camerele de supraveghere a pivnitelor de calculatorul boss-ului, plus monitorizarea temperaturii si a umiditatii afisate in coltul unui ecran, dar vinul nu va avea habar si nici nu va fi impresionat in maturarea lui de toata tehnologia.

Butoaiele vor fi făcute tot din doage îmbinate si ținute împreună cu cercuri de otel. Fie ca e vorba de bere, băuturi spirtoase sau vin, orice licoare ținută în butoaie din stejar, prin taninul din fibra acesta va contribui in mod unic la gust iar prin rezistenta va păstra licoarea atât pe timpul fermentării cit si pentru maturare. Începând cu secolul 16 stejarul din Estul Europei a fost prețuit pentru calitățile sale de către toți fabricanții de vinuri. Doagele fabricate din stejarul ce creste in zona paralelei 45 este preferatul acestora. In Franța se prefera crăparea lemnului de-a lungul fibrei pe când cei din State utilizează prelucrarea mecanica.

De asemenea, concentratia de tanin ce trece in vin difera de la un soi de vin la altul, Pinot-ul Noir petrece doar 2 ani in butoi pana la maturare pe cind Nebbiolo (o varietate italiana cu continut extrem de ridicat de tanin) are nevoie de aproape 4 ani. Influentele lemnului de stejar asupra gustului pot fi cu urmatoarele arome : vanilie, caramel, nuca de cocos sau unt. Influenta asupra mirosului poate lua nuante florale exotice, scortisoara sau alune. Se fabrică butoaie de stejar și aici, lângă noi, la Sighetu Marmației, și toate pleacă în Franța.

Maturitatea unui stejar este atinsa intre 80 si 120 de ani iar din lemnul unui singur copac se poate fabrica un butoi cu capacitatea de aproximativ 223 de litri.

Asa se fabrica in mod traditional butoaie din stejar.

Pe scurt despre imbatranirea vinului in butoaiele din pivnite

si asa arata o pivnita cu butoaie.

Crama Chianti cu butoaie din stejar
vin Marsala
butoaie de stejar cu vin Marsala
Pivnitele Tokaji
Depozit de sticle vechi din Barcelona
Depozit de sticle vechi din Barcelona

Cu drag, de moda veche.

Mai puteți citi și despre : Vin Marsala, bucătăria și butoaiele de stejar

sau Vinul Chardonnay – stejar sau ne-stejar

Vin in butoaie la invechit
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Exdraordinar

 2. #2 Comentariu nou

  Buna ziua! Ador aceasta casa. Imi puteti da mai multe detalii despre constructor? Casa este facuta in Romania? Multumesc mult mult de tot pentru aceste informatii pretioase!

 3. #3 Comentariu nou

  foarte foarte frumos 🙂

 4. #4 Comentariu nou

  Fara finisajul rindelei manuale nu ar fi posibila astfel de opera.Cum e cu moulding planes…se construiesc?…, se cumpara?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.