Resurse online rusești pentru cabana A-Frame

cabana A-Frame

Sunt aproape 6 ani de când am scris articolul – Casa pe structura de lemn cu forma literei A – ca apreciere pentru soluția constructivă pentru o cabana A-Frame.

UPDATE 2022 – planuri gratuite pentru 2 volume construite A frame – Cabana A frame din lemn – planuri în SketchUp free

Pe scurt, nici un perete exterior, volumul cel mai simplu cu 3 laturi, adică un acoperiș cu deschidere suficient de mare pentru a asigura un volum interior îndestulător ca utilitate.

schite si dimensiuni pentru cabana A Frame din lemn 2 1

Articolul din 2015 are legătură cu o cabana A-Frame găsită întâmplător pe Airbnb, unde imaginile foarte reușite te fac să-ți abați privirea asupra ei, indiferent dacă căutai cu totul altceva. Face foarte mult o prezentare corectă, cu imagini profesioniste. Cu greu poți evita să nu fluieri admirativ, chiar și în gând.

Cred că forma literei A pentru o cabană duce cel mai mult spre naturalul dorit, spre sălbăticia din pădure, unde un spațiu înconjurător bine ales și cultivat dublează impactul asupra privitorului. Fă cabana asta pe un postament de beton pe un teren plat, fără copaci și ai 0 efect. Dacă o pui într-o pădure, iar calea de acces și panorama de pe terasa sunt cele potrivite, locatarul se va simți ca in cizmele lui Robin Hood, complet detașat de urban. Parcă văd un corporatist cu ten alb crezând că poate sparge lemne pentru foc, chiar dacă n-a pus mâna în viața lui pe un topor.

Puncte de urmărit la o astfel de construcție:

 • atenție la soluția de izolare – 2 folii interior exterior pentru vata minerala, minim 20 cm grosime
 • nu merge fără AC cu structură pe piloni, tot e nevoie de autorizație de construire
 • suprafața celor 2 ape este semnificativă, dacă avem nevoie de un spațiu interior decent
 • ferestrele din acoperiș implica montaj profesional, nu e loc de amatori
 • coama e recomandat să depășească planul triunghiular al celor 2 fațade pentru protecție la intemperii
 • scara interioară nu are multe poziții și ”mănâncă” din spațiul interior
 • la etaj evitați compartimentările, optați pentru un dormitor comun
 • pentru corni lungimea este un factor care implica alegerea unor soluții constructive aparte, eventual Glulam
 • se pierde spațiu util în triunghiurile laterale, se poate amenaja ca depozitare

De-a lungul timpului am primit apeluri, emailuri și cereri concrete de a construi case, cabane sau refugii folosind această soluție. Nu e în regulă să navighezi pe net în felul ăsta, dai cu ochii de o imagine, cauți numărul de telefon  suni și comanzi, însă realizez că problema e de fapt la mine. Primesc lead-uri care se pot concretiza, dacă ai soluția și răspunsul potrivit. Nu le am, și regret, mi-ar face realmente plăcere să particip la un astfel de proiect, cum e cabana A-Frame.

Update Decembrie 2021 – o soluție ingenioasă furnizată de arhitecții de la Ganem crește spațiul destinat dormitului și mută scara de acces la exterior – Cabana tip A frame – model B100 – biroul Ganem – Turcia

Citește și despre începuturile acestor construcții – Casa tip A – începând de la Andrew Geller

Nu știu cum citesc articolele acestea cititorii noștri, poate pe diagonala, poate cu scroll după imagini. Textul la care mă străduiesc de multe ori ore întregi este de fapt nuca din cozonac.

Am descoperit în spațiul rusesc, pe yandex.ru resurse de imagini foarte reușite ca informații și relevanță pentru cei interesați să construiască în regie proprie o cabana A-Frame. Având în vedere că lunar citesc acest articol circa 170 de unici doar pe www.stejarmasiv.ro, m-am gândit că ar fi utile imaginile de mai jos. Le găsiți în link-ul de mai sus, însă nu cred că sunt mulți români care se descurcă cu literele chirilice.

Sper să vă fie de ajutor, eu am decis că nu este bun raportul cost-beneficii să aplic această soluție constructivă, fără să-i neg atributele estetice.

Grafică cabana A-Frame

simulare 3D sau reale cabana A-Frame

Structuri de lemn – cabana A-Frame

Schițe și cote constructive cabana A-Frame

O structură de cabană A-Frame este foarte tentantă din punct de vedere a speranței de realizare în regie proprie. Vă atrag atenția că soluția funcționează însă trebuie să:

 • dispuneți de lemn semifabricat, cu abateri sub 2 mm la dimensiunile gabaritice. Eu am cumpărat lemn din Belgia pentru casa noastră – Casa eficientă energetic – structura în 8 zile
 • la montaj să verificați ca structura să aibă planurile corect executate și să nu vă treziți cu o structură deformată. Cine crede că priceperea de a poziționa aceste elemente este floare la ureche se înșeală
 • faceți un proiect amănunțit înainte să vă apucați de treabă. Orice trebuie montat sau decupat după ce ați făcut închiderile duce la o cârpeală și breșe în izolație.
 • calculați corect volumele interioare – ”la gata” – altfel puteți să vă dezamăgiți foarte tare când e gata că spațiu interior este neașteptat de mic
 • placa de pe fundație, fie că e pe beton sau pe piloni să aibă o izolație în care să aveți mare încredere termic, dar mai ales protejată la apă.

Promit oricui îmi trimite imagini cu o cabana A-Frame ridicată în România, cu forte proprii să îi acord spațiu într-un articol pentru a împărtăși experiența lui.

structuri cabana A-Frame din lemn
33 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Dear Sirs,
  My name is Paloma and I am living in Hamburg, Germany. I am interested in buying one of this beautiful houses and I would like to receive more information about construction, prices, delivery, etc…
  Is there any chance that you contact me, maybe via e-mail?
  I would really appreciate it.
  Thank you in advance for your feedback.
  Paloma Rodriguez

 2. #3 Comentariu nou

  Bonjour,
  Je suis très intéressé par vos chalet à deux pentes.
  Avez vous un site ou une documentation en langue française.
  Par avance merci.
  Très cordialement

  Jean-Hugues Cantecor

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.