Crește prețul lemnului

bird s eye view of lumbers Photo by Pok Rie on Pexels.com

DA!!! Crește prețul lemnului, de orice fel, începând de la rășinoase și terminând cu foioasele, de esență tare.

Vestul Europei și companiile de profil sunt în corzi, privitor la parcursul pe mai departe în tot ce are legătură cu lemnul. Depozitele nu mai au ce vinde, meseriașii au fost notificați că se preconizează creșteri de preț de 30-50 %, dar nici disponibilitatea anunțată de 3-4 luni din momentul comenzii ferme nu e certă. Cum mai poți formula o ofertă clientului care vine și-și cere să-i faci o casă din lemn?

Zvonul vehiculat este că America are taxe foarte mari instituite pentru lemnul din Canada, și s-a orientat spre Europa, cerând și cumpărând cantități uriașe de la țările producătoare consacrate – Suedia, Finlanda, Germania și Austria. Să nu ne îmbătăm cu apă rece crezând că România deține topul volumului de lemn exportat, poate suntem fruntași la categoria lemn FURAT fără acte, taxe și vândut ca materie primă. Dacă am face măcar lemn de construcții ca elemente primare cu clase de rezistență, ar avea valoare mai mare. Am scris despre acest aspect – Clase de rezistență pentru lemn de construcții.

Chiar înaintea pandemiei se plângeau unii prin România ca prețul lemnului pe picior este exorbitant în România. Poate comparativ cu cel achiziționat la negru.

citat Romania Liberă despre prețul lemnului 2019
citat Romania Liberă despre prețul lemnului 2019

Vă recomand să citiți presa străină, trendul nu are legătură cu Estul Europei, ceea ce am dedus eu este că marii producători mondiali au oprit gaterele anul trecut, s-a tăiat mai puțin la nivel global, presupunând greșit că din cauza pandemiei se va folosi mai puțin lemn. Cererea explozivă i-a prins nepregătiți și amorsarea stocurilor nu se poate face într-o lună, două, trei. Cererea de lemn a devenit furibundă la finalul lui 2020 și crește de atunci nemăsurat – consultați graficul de mai jos.

prețul lemnului
prețul lemnului – Business Insider

Și ca să deduceți că prețul lemnului nu e doar aici, la noi în țară, un punct de interes important în aceste vremuri, aruncați o privire pe citatul de mai jos:

citat Global News
citat Global News
cbc.ca - articol recent
cbc.ca – articol recent

Cum ar fi să fie declarat azi în România lemnul de construcții interes strategic național? Să anulăm orice export de buștean, să oferim când piața geme de dorință ceea ce își dorește, la un preț convenabil, sau să folosim disponibilitatea de a furniza lemn ca monedă de schimb în negocierile politice care până azi păreau tabu-uri?

prețul lemnului în SUA - 10 ani
prețul lemnului în SUA – 10 ani

Prețul lemnului va fluctua, e sigur, însă nu va deveni o mină de diamante. Încă producătorii asiatici nu s-au pornit, se poate veni cu soluții de acolo absolut spectaculoase. Rusia … ce să mai vorbim?

https://youtu.be/7UiHk2uzYlM

În 1990 Japonia a ieșit din acest top, în care a fost prezentă 30 de ani, România în schimb nu a intrat în nici un an.

Voi ce știți despre prețul lemnului?

P.S. Se remarcă o stagnare a prețului pentru lemn de 8 zile în SUA, dar valorile tot sunt cu 225% mai mari ca anul trecut. Articol Business Insider. Deutsche Welle confirma similarul situației privitoare la creșteri ale prețului și în Europa.

Știai că Lemnul pentru casa din lemn crește în 23 de secunde ?

prețul lemnului
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  oare in tarile astea in care se taie mult , exista legislatie sa i oblige pe mari taietori sa si planteze?
  stiu ca marii taietori din europa au mai multa padure decat imediat dupa WW II, adica Germania , Suedia , Finlanda , nu stiu daca si Franta a urmat acest trend , Polonia e mai noua sa zicem
  Stiu ca au existat programe si centrale si locale in care terenul prost pentru agricultura a fost impadurit , in Germania de exemplu politica a fost un mare succes
  Nu ne mobilizam sa impunem legislatie si la noi , astia de venira si tot taiara , nu plantara mai nimic
  Am o banuiala ca mutinationalele taie/ecporta mai mult decat fura nationalele noastre …
  nu i rau sa exporti DAR poatre ii obligam sa si planteze ?

  • #2 Comentariu nou

   Cred ca daca nu ii obliga nimeni nici nu isi fac de lucru singuri. Asta cu multinationalele …. eu zic ca exploatare primara fac tot romanii, cu drujba, cizme, TAF-ul … incarca pe peridoc si duc la cine cumpara si plateste.
   Sigur ca este obligatoriu sa impadureasca, insa textul legii e unul, faptele sunt altele.

   Am sa fac referinta simplu la cazul cablurilor ingropate, pe care este lege. Sa vina primaria Bucuresti si sa spuna catre RCS – uite aici sapi si bagi cablu si il astupi, poate? Stie primaria ce are sub asfalt, isi permita sa lase sa bage cupa un excavator? Sa fie canale prin tot amaratul ala de oras, sugrumat de tot felul de oprelisti de trafic?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.