Sper să nu par inconsecvent când prezint propriile idei despre o cabana de vacanta și să se înțeleagă că sunt fascinat de ideea de a o face de unul singur. Lemnul sau piatra sunt abordări total diferite, cu avantaje și contra-argumente ce țin mai mult de percepție.
Cred că o cabană de piatră e mai ușor de construit din punctul de vedere a realizării, care se poate să fie mai rudimentară. Ceea ce nu deții ca pricepere sau experiență, se poate compensa prin mărirea dimensiunilor în zona confortabilă a stabilității. Am făcut azi un calcul brut pentru un metru cub de piatră comparativ cu unul de cărămidă cu goluri. Piatra e 45 de lei/mc, iar cărămida e 200 lei/mc. Pentru cărămidă trebuie pricepere, asta e clar, la piatră, dacă se merge pe un zid cu dublul grosimii celei de cărămidă, costul materialului e în continuare mai redus. Mă gândesc că și pe vremuri, cei care și-au clădit ziduri de piatră, fără intenția de a construi un etaj, au făcut-o fără priceperea unui zidar și sunt multe case vechi care rezistă și azi. Efortul necesat lucrului cu piatra e net înfiorător de mare față de cărămidă, de lemn nici nu există loc de comparație.
O cabană de lemn necesită pricepere și scule adecvate, plus selecția corectă a materialului. Poate că pionierii civilizației au reușit să construiască o cabana de lemn din trunchiuri doborâte și fasonate la fața locului, dar sunt de asemenea convins că nivelul de confort nu era unul foarte ridicat.
Eu intenționez să ridic o cabana de vacanta cu utilizare pe timpul verii, unde să se poată sta mai bine decât în cort.
Am scris până acum despre casele pe structură A-frame, care m-au impresionat și la care și acum îmi stă gândul.
Casa pe structura de lemn cu forma literei A
Am scris despre casele din bușteni – o soluție minunată și extrem de aspectuoasă într-un cadru natural/rustic.
Cabana din lemn rotund sau pătrat
Am scris despre Gospodaria Curtișoare și din apreciere și din modelul ca sursă de inspirație pe care îl reprezintă
Gospodaria Curtisoara – vechi si nou din Romania
Scriu astăzi despre cabana de vacanta din piatră ca și opțiune care mi se pare mai ușor de abordat din considerente care țin doar de priceperea mea. Am și identificat oamenii care m-ar putea ajuta și cred că este cel mai important să mă raportez la ceea ce este disponibil. Nici una din ideile de mai sus nu se referă la statutul meu ca și client care comandă o construcție și privește ridicarea ei, fără să se implice practic în realizare. Vreau să mă uit la lemn sau la piatră și să știu că eu am făcut-o să stea în acel loc. Poate că am eu o dambla, dar nu cred că sunt sărit de pe fix când vreau să markez ca moment din viața mea anul când am clădit cu mâinile mele ceva, o căsuță, fie ea cât de mică.
Am următoarele imagini pe care le-am salvat ca sursă de inspirație pentru o cabana de piatră.
Evident că lemnul nu poate fi exclus și e nevoie pentru partea de acoperiș. Indiferent cât de moderni suntem, incă 99 % din casele construite azi au structura de susținere a acoperișului tot din lemn. Ultima dată când am cumpărat grinzi de stejar pentru un prieten am găsit o sursă, direct de la gater, care este relativ ieftină.
Am o iarnă la dispoziție de copt idei, astept și apreciez orice părere pe acest subiect.
S-aveți parte de un sfârșit de săptămână tihnit.
3 comentarii Adaugă comentariu
Buna ziua,
Ati reusit sa construiti cabana?
Multumesc!
da, suntem inca la faza de rosu … https://www.stejarmasiv.ro/arderea-scandurii/
Mà interesează model nr.6 de casă. Îmi place piatra că material de construcție. Cândva,la munte, casele erau construite din materiale ce erau la îndemână gen piatră și lemn, case foarte rezistente in timp. Ce costuri estimative presupune casa Nr. 6