3 tipuri de cant de blat din stejar masiv

cant de blat teșit

Fabricăm 3 tipuri de cant de blat din stejar masiv, nu am conceput titlu ca să atragem cititorii cu o listă oarecare.

Cele 3 tipuri sunt:

Cantul la care fac referire este cel lung al unui blat, cu formă dreptunghiulară. La blaturile pătrate sau rotunde avem primele 2 variante ca opțiuni viabile, nu se poate face cant neregulat la un blat rotund și nu se justifica iregularitatea pe 2 laturi a unui blat pătrat.

Bordura lungă a blatului de stejar de formă dreptunghiulară poate fi construit într-unul dintre aceste 3 tipuri de cant.

Cant drept

Bordura lungă a unui blat de 200×100 cm, va fi compusă în secțiune din 2 jumătăți – prima făcând parte din suprafața blatului, iar cea de-a doua, o dublură pe dos, de 5 cm lățime, cu 2 roluri. Primul este estetic, creând impresia unui blat mai gros, iar al doilea este funcțional, oferind o ranforsare a marginii de blat, ce stabilizează structura blatului alături de crestăturile de detensionare și de ranforsările metalice montate pe dos.

cant de blat drept
3 tipuri de cant de blat din stejar masiv 22

Acestea sunt comune la toate blaturile din stejar masiv, indiferent de tipul de cant de blat aplicat.

blat din stejar cu cant de blat teșit
3 tipuri de cant de blat din stejar masiv 23

Capătul îngust al blatului are bordura dublată în oglindă. Pentru asta se produce blatul cu 10 cm mai lung decât dimensiunea finală și se folosesc pentru dublare excedentele de câte 5 cm de pe lățime.

Cele mai cerute mese cu acest tip de cant de blat – Masa Georgia și Masa Kraken

Cant teșit – Swiss Edge

Nu am cunoscut denumirea de Swiss Edge până anul acesta, este un tip de cant de blat tăiat la 45 de grade, fără muchie ascuțită. Tăietura se face spre interior, pornind din partea superioară a blatului.

Personal apreciez blaturile elegante, rafinate, unde fibra lemnului nu se manifestă prin grosime de grindă. Un cant de blat teșit se poate executa atât la un blat din stejar cu bordura dublată cât și la un blat subțire de 24 sau 28 mm. Alegerea finisajului poate fi atât de inspirată încât masa pare ușoară, parcă blatul plutește.

cant de blat teșit sau swiss edge
3 tipuri de cant de blat din stejar masiv 24

Mi-este greu să vă dau exemple cu mese care au acest tip de cant de blat din stejar masiv, se comandă de regulă ”on demand” din motive care îmi scapă.

Masa de mai jos a fost livrată cu un astfel de cant:

cant de blat tesit la 45 de grade
3 tipuri de cant de blat din stejar masiv 25

Cel mai mult îmi place acest tip de cant la mesele rotunde, indiferent de tipul piciorului.

Cum este cel care echipează masa Britain cu blat de 100 de cm despre care am scris recent – Masa rotunda cu blat rotund de 100 de cm – model Britain

masa cu blat rotund de 100 cm - cant de blat teșit
3 tipuri de cant de blat din stejar masiv 26

Cant neregulat organic sau Live Edge

Aici e partea care îmi place cel mai mult – și de fiecare dată când vorbesc despre un cant de blat organic, neregulat ori Live Edge mă gândesc la Kraken Full Oak.

cant Live Edge
3 tipuri de cant de blat din stejar masiv 27

Grosimea cantului este puțin mai mică decât la cea cu bordura dreaptă, 45 de mm comparat cu 58 mm. Asta din simplu motiv constructiv care face ca bordura lungă a acestui blat să fie integral dintr-o singură bucată de lemn. Nu este lipită, dublată ca și în celelalte cazuri ci se face din scândură de poștă – 55 mm la tăiere în gater, 52 după uscare – 45 de mm după prelucrare.

Mesele echipate cu acest blat care are cantul organic dau un feeling de natural mult îmbunătățit. Se îndepărtează coaja și se prelucrează stejarul până la îndepărtarea stratului de albur. Lipsa liniei drepte pe acest cant de blat duce la o linie șerpuită, unică, ireproductibilă, fiecare blat este unic, ca formă finală. Oricum fibra și imperfecțiunile naturale oferă acest caracter, însă aici este evident.

Am livrat acest tip de blat pe multe mese, dar, desigur, Kraken Full Oak este nava amiral. Și nu avansează la rangul de submarin ca Moskva.

Abia aștept întrebările celor ce vor să știe povestea lemnului din masa pe care vor să o dețină. Nu condiționez răspunsurile de achiziția mesei de la noi, însă sper să reușesc să vă prezint realitatea ca să puteți face comparațiile în cunoștință de fapte, să nu evaluați mere cu pere.

Toate modelele fabricate de noi le găsiți în catalogul online www.mobelamadeus.ro

Cu drag, de stejar!

cant de blat drept
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Este posibil sa comand un blat de lemn masiv, pentru un birou, la dvs ? E posibil ca blatul de lemn sa mai fie cantuit sau melaminat, pentru a-i spori durabilitatea ?
    Multumesc,
    Daniel

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.