Cari de lemn – Cum arată? Ce fac? Cum scapi de ele?

cari de lemn Woodworm – Photo Alamy

Momentul când îți dai seama că mobila ta are cari de lemn poate fi unul de panică, îngrijorare și determinarea de a scăpa de ele. Nu este un capăt de lume, sunt fenomene naturale, există, au tratament și chiar dacă nu ești tâmplar poți găsi soluții simple.

cari de lemn

Cum arată cari de lemn?

Daca apare firispor în zona pieselor de lemn sau identificați găuri de 1,5-2 mm diametru în orice material lemnos atunci este foarte probabil să aveți cari de lemn.

Partea care ne îngrijorează este forma de larve, viermișori de câțiva milimetri lungime, care se hrănesc cu lemnul și sapă tunele timp de 3 ani, înainte să devină adulți sub forma unor insecte  zburătoare. În această fază terminală durata lor de viață este redusă, și tot ce urmăresc este depunerea de ouă pentru ca noi larve să continue munca de cârtiță prin mobila voastră. Este bine de știut că stejarul este rar penetrat de cari de lemn, poate doar zona de albur, foarte rar duramenul. Cari de lemn preferă lemnul de esență mai moale, bradul, mesteacăn, plop cu o umiditate relativ ridicată. Femelele depun ouă în crăpături ale lemnului sau găuri făcute anterior de alte cari. Cari nu au o preferință pentru mobilă în detrimentul lemnului de construcții, de aceea în Anglia există o reglementare care limiteaza materialul lemnos pentru structuri ca să nu aibă mai mult de 25% în componență albur, pentru a evita șubrezirea structurii în caz de atac cu insecte xilofage.

În afară de funcția de bază, de reducere a deformărilor lemnului și de prevenirea apariției unor crăpături nedorite, uscătoarele de lemn aduc masa lemnoasă la o umiditate în jurul zonei de 8 %, înainte de prelucrare. Cari de lemn au nevoie de minim 14-15 % apaă în lemn sau cel mult o lună de umiditate de peste 60 % în aerul din mediul unde se găsește lemnul. Lemnul astfel uscat, tratat termic ( a nu se înțelege thermowood) – nu mai prezintă caracteristci propice pentru dezvoltarea carilor, eliminând în timpul procesului și ouăle sau larvele acolo unde ele există.

Oxigenul este un alt factor fără de care cari de lemn nu pot trăi, un aspect foarte important în combaterea lor. Trebuie știut că larvele nu penetrează lemnul finisat, nu găuresc lacul, deci e puțin probabil să afecteze lemn protejat pe suprafețele exterioare.

Ce fac?

Substanța cea mai veche cunoscută de combatere este Boraxul ( borat de sodiu ). Aveți grijă la această substanță, dacă o dețineți, copiii voștri s-ar putea să afle că e bună pentru prepararea slime-ului. Teoretic activează detergenții, are aplicații în chimie și extracția aurului, are proprietăți anti-fungice sau ignifuge.

cari de lemn
borax

Magazinele de specialitate sunt pline de tot felul de substanțe pentru combaterea lor, aparate cu ultrasunete sau generatoare de ceață chimică cu scop de distrugere. Cred că cel mai important factor pentru a scăpa de cari este aplicarea unei metode. Mă rezum să fac referire azi doar la mobilă și mobilier.

Pentru piesele mici de mobilă, înghețarea este o metodă eficientă, cu siguranță puteți găsi undeva un depozit de frig în care să păstrați mobilierul timp de câteva zile la temperatura de -20 de grade. Nici expunerea la temperaturi ridicate, de peste 60 de grade nu permite supraviețuirea dăunătorilor. Un container de tablă, vopsit negru, închis ermetic în plin soare, câteva zile de-a rândul pe timpul verii are și marele avantaj că poate fi un spațiu cu conținut scăzut de oxigen. Un mare avantaj este că după aceste metode nu vă procupă cum să scăpați de substanțele chimice aplicate, iar impctul asupra mobilierului este minim.

Cum scap de cari de lemn?

Aplicarea unor substanțe din comerț poate rezolva parțial problema, sau total în funcție de metoda de aplicare și consecventa manoperei și a repetării. Sunt însă surse care privesc cu neîncredere aplicarea chimicalelor, pe motiv că penetreaza momentan sau superficial, pătrunzând doar 2-3 mm în grosimea elementului de lemn. Aplicarea peste piese finisate cu lac nu produce efect, eu nu cunosc mulți oameni dispuși să refiniseze mobila pe care o dețin sau să suporte mirosul tratamentului chimic. Benzina, din folclor se presupune că le este fatală, însă trebuie privită cu mare reținere această soluție din cauza precauțiilor de siguranță și prevenția accidentelor. Știu cazuri de aplicare de combustibili pe structuri de acoperiș, mi-e teamă să dau frâu liber imaginației, ce se întâmplă dacă ulterior focul ajunge în zona respectivă.

cari de lemn
mobila afectata

Aș păstra ca alternative aplicabile diferențele de temperatură și lipsa oxigenului. Dacă mobila respectivă are o anumită valoare, vă recomand să depuneți puțin efort pentru eliminarea dăunătorilor, însă și pe viitor, prevenția este soluția de bază. Umiditate scăzută și suprafețe acoperite cu finisaj.

Arderea lemnului, superficială, așa cum am prezentat-o în articolul – Arderea scandurii pentru placare de fatada exterioara la cabana – este o metodă veche, aplicată de popoarele de pe toată planeta ca metodă de conservare și protejare a lemnului atât pentru dăunători, cât și la foc, ulterior.

cari de lemn
scaun cu cari de lemn

Pentru piese de mobilier de valoare ridicata, mobila antică sau obiecte de patrimoniu vă recomand cu tărie să apelați la o firmă specializată, este posibil chiar să fie nevoie de înlocuirea unor elemente din lemn ce nu mai pot fi salvate și recondiționate. Unii producători simulează găurile de cari pentru a conferi lemnului aspect de lemn vechi, ar fi dezamăgitor să va alarmați și să vă intoxicați casa zadarnic. Și colegii de la Revista din lemn au abordat subiectul.

cari de lemn
simulare de cari de lemn

Pentru pasionații de DIY, viermele este subiect de inspirație, nu e neapărat privit ca dăunător

Informați-vă înainte să cheltuiți bani!

cari de lemn
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua ,am o cabana din lemn ,in mare parte molid și brad,și am observat că se tot perinda niste insecte care seamănă cu viespea doar că e mai lungă și cu o codiță neagra ,sunt mai multe,zboara în zona acoperișului,unde este stocatura ,bănuiesc că sunt cari de lemn mature,cu ce soluție as putea da ,cumva sa stropesc și să intre în lemn,neavând acces în pod,doar cumva dintr o parte ,adică distanta dintre acoperiș și tavan fiind de 30 -4o cm!?Cumva prin pulverizare doar! Mulțumesc!

  • Cu siguranța aveti nevoie de un specialist, daca mă pronunț cu ce sa stropiți e posibil sa emit o părere complet ne-avizata.
   As zice ca nu sunt cari, daca podul este supraîncălzit vara sau frig continuu iarna, acestea mor. Eu cred ca aveti alte gângănii.

 2. #3 Comentariu nou

  Vreau sa folosesc doi stalpi, din stejar cu coaja pe ei, pentru o terasa.
  E ok?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.