Casa din Brasov construită pe structură din lemn de cer

casa din Brasov

casa din BrasovȘtiu despre casa din Brasov de mai bine de 2 ani, însă azi mi-am amintit că termenul de construcție trebuia să se fi îndeplinit și i-am cerut proprietarului imagini cu rezultatul final.

Povestea este în imagini, nu în scrisul meu. Ideea de a construi din lemn de cer, o esență dură de stejar, însă sălbăticit până la forma greu prelucrabilă este demersul pe care proprietarul a ținut cu tot dinadinsul să-l parcurgă chiar dacă specialiștii cu care s-a consultat au fost reținuți sau chiar dezaprobatori privitor la reușita.

Duritatea lemnului de cer este aceeași ca și a oricărui stejar, iar dacă protejezi fibra cu materiale naturale, ulei de in, în cazul de față, ai șanse mari ca peste decenii, lemnul să fie într-o stare excelentă. Avem în Maramureșul istoric case, biserici din lemn de stejar, porți sau chiar crucile de lemn de la Săpânța, care dăinuie de secole. Neprotejate cu nimic.

casa din Brasov

Lemnul de cer are fibra neuniformă, imperfecțiuni naturale numeroase, fibra cu coloraturi diferite și ”lucrează” în direcții nebănuite. Mobila fabricată de noi se face din lemn provenit din altă zonă a țarii, iar diferențele sunt vizibile. Aici se vede cum cerul din această construcție este mai curat, mai puțin sălbatic, nu este chiar Knorreiche, așa cum îl înțeleg nemții. Demersul inițial, cu mult timp înainte de a construi casa din Brasov a constituit achiziția masei lemnoase, pe picior și debitarea în elemente structurale. S-a depozitat apoi lemnul, pentru uscare naturală, cu precauții de stivuire, însă și cu o marjă extrem de generoasă de pierdere asumată. Din piesele rezultate, cu implicare directa a proprietarului, s-a construit structura casei din stâlpi și grinzi din lemn de cer acum mai bine de doi ani.

casa din Brasov

 

La momentul când am luat pentru prima dată legătura cu acesta, deținătorul imobilului mi-a solicitat o ofertă pentru masa Lombardo, pe care cu mândrie o remarc în centrul amenajării interioare. M-am arătat și eu destul de circumspect la ideea structurii din cer, însă imaginile primite azi îmi spulberă orice îndoială. Este fantastică reușita, omul chiar a construit o casă, cu mâna lui, după propria viziune și poate fi mândru de ceea ce a realizat. Brașovul și casa din Brașov sunt repere pe harta sufletului acestui blog, mai avem case unde piesele de mobilier realizate de noi fac cinste unor amenajări de excepție.

Update 2019 – nu fabricam pe atunci modelul de masa Aurelio, foarte similar cu Lombardo.

Omul sfințește locul, iar încrederea în propria reușită este primul demers într-o serie urmată de pași parcurși cu răbdare pentru a-ți atinge scopul. Indiferent de opinia celor din jur, cred că trebuie să ascultăm ceea ce ni se spune, dar să filtrăm după judecata internă. Gura lumii este slobodă, părerile sunt multe, însă bucuria reușitei sau chinul parcurgerii ni-l asumăm, fiecare în parte și aici lumea largă nu participă.

Urmați-vă instinctele, învățați și perseverați, aveți în imaginile cu casa din Brasov dovada unei reușite!

casa din Brasov
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Aud prima data de lemnul de CER, ce o fi si asta, dar mai ales cu duritatea stjarului.
  Ma asteptam la mai multe fotografii… dar oricum, atat cat se vede este clar ca s-a lucrat foarte ingrijit si nu s-au zgarcit la materiale de calitate.

 2. #4 Comentariu nou

  Felicitari pentru realizare! Felicitari pt.tenacitate,pt.talent! E un om fericit sa locuiasca in casa pe care si-a conceput-o si si-a construit singur! Impresionant!

 3. #6 Comentariu nou

  Mă așteptam la o nuanță mai închisă, roșiatică a cerului.

  • nu e cazul, lemnul are coloratura de fibra diferita, in functie de padurea/zona din care provine. In zona Mehedinti sunt paduri de cer destul de albe ca fibra, foarte asemanatoare stejarului clasic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.