Casa tip A – începând de la Andrew Geller

casa tip A pentru camping

Arhitectura fericirii pornește de la Andrew Geller cu casa tip A și are mulți continuatori a ideii de bucurie și încântare prin construcția unei case care să reflecte personalitatea proprietarului.

Austin Maynard - casa din lemn rotunda

Munca lui Austin Maynard am prezentat-o în proiectul casei tip cilindru – Casa din lemn rotundă, modern versus tradițional – și se pare că domeniul construcțiilor recreaționale este locul de joacă a arhitecților care caută să se exprime liber. Maynard este continuatorul muncii lui Andrew.

Am făcut referire la casele A-Frame, pentru că este proiectul prin care Geller a reușit să ofere americanilor de după WWII o scăpare, o evadare după încrâncenarea conflictului. Acest tip de case s-a construit ca ciupercile după ploaie, extrem de repede, mai ales în zona statului Ulster, la N de New York, după ce Geller a fost premiat pentru proiectul de casa tip A – Reese House.

Reese House - Andrew Geller
Casa tip A - începând de la Andrew Geller 21

Ideea poate părea bizară dacă ne gândim la perioada de acum 70 de ani, însă este o soluție tehnică veche, re-adaptată. Lui Geller i se atribuie meritul de a fi adus modernismul și designul către mase, din zona exclusivistă a oamenilor înstăriți. O lungă perioadă de timp a proiectat case de condiție modestă, cabane si case de plajă. Casa tip A este cea care i-a consacrat recunoașterea.

Curentul acesta a prins din nou forță după anii 2000 din cauza răspândirii imaginilor idilice prin intermediul internetului. Se construiesc machete la diverse scale, chiar și Barbie a avut parte de propria casa tip A.

Exceptând imboldul de a meșteri, opinia mea personală este că la raportul de spațiu versus costuri, acest tip de construcție ajunge să piardă față de o variantă cu pereți verticali. Îți vine să zâmbești la argumentul că o astfel de casă nu place unui conservator din cauză că nu are unde atârna un tablou. Precis conservatorul era înstărit.

Fabricarea lor în serie, cu destinația de a fi folosite doar în sezonul cald, poate fi o afacere, cred că moda revine și va mai dura până când se va stinge aprecierea pentru casa tip A. Poate în locul glamping-ului să facem ceva simplu, ca mai jos:

glamping A frame
Casa tip A - începând de la Andrew Geller 22

Am desenat 2 variante de cabane în SketchUp, una mică, una mare, tocmai pentru a putea măsura real cât spațiu ai la dispoziție, jos și sus într-o astfel de construcție. Desenele sunt pentru cabane relativ serioase, nu înlocuitori de corturi. Ceea ce multă lume uită este să includă izolații în podea și acoperiș, plus o sursă de încălzire. De acolo începe distracția. Poftiți de evaluați – Cabana A frame din lemn – planuri în SketchUp free.

Fiecare alege, desigur, însă e bine să citească mai multe păreri.

casa tip A macheta
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.