Case din busteni enormi în stil american

structuri si case din busteni americane mansion

Să ne înțelegem de la bun început – NU am pretenția că aceste imagini cu case din busteni reprezintă altceva decât referința față de care îmi exprim opinia asupra acestui mod constructiv și în totalitate sunt proprietatea și aparțin celor care le-au construit și prezentat pe site-ul – PioneerLogsHome.

Alegerea acestui sistem de construcție pentru o locuință implică de la bun început construcții cu gabarite mari, chiar foarte mari, greu de utilizat altfel decât ca o exprimare de sibaritism și potență financiară. Costurile implicate sunt muuult peste ceea ce o familie clasică are nevoie pentru a utiliza atât ca locuință permanentă cât și ca o casă de vacanță. Totuși, cred că din documentarele TV s-au văzut și admirat acest tip constructiv de case din busteni enormi, de rășinoase, iar îndemânarea celor care se joacă cu drujba, croind în timp relativ scurt astfel de structuri este apreciabilă.

Le admir și eu, la modul contemplativ, am convingerea că nu te poți abține să ții gura închisă când poposești în fața unui astfel de edificiu. Capetele de bușteni enormi care sunt vizibile la partea de grinzi și corni sunt impresionante, fără tăgadă. Interioarele sunt opulente și generos ornamentate. Volumul de lemn utilizat, vârsta acelor arbori, manopera implicată în proces, totul este la unități de măsură care se cifrează cu ordine de măsură care încep cu mega, giga …

Imaginile de mai jos prezintă realizări tehnice interesante, eu aș vota doar pentru intrarea de cramă, unde cei doi stâlpi groși dau o notă aparte construcției.

Case din busteni americane produse de Pioneer Logs Home

Nu cred totuși că merită irosit atât de mult lemn, chiar dacă este la îndemână, chiar dacă îți permiți.

Am asistat de curând la ridicarea unei structuri din 5 mc de cherestea de brad/molid, folosind stâlpi și grinzi de 20×20 cm, cu un spațiu util de 50 mp, care are destinație de casuță de vacanță. Munca a fost împărțită în 2 zile, echivalentul efortului susținut a 4 oameni pricepuți. Și ei au dansat cu drujbele, măsurând și tăind repede și eficient. Am aflat că se modifică lanțurile pentru a permite sculptură. Lamele de drujbă nu erau nici măcar uzate, scrisul de pe ele era perfect, fără zgârieturi.

Vasile Hotico din Ieud a rectificat la sfârșitul lucrului un stâlp care nu avea unghiuri de 90 de grade la colțuri. Am omis filmarea finalului în care a netezit suprafața stâlpului cu securea, din mână, în nici 10 minute. Mă uitam cu gura căscată cum taie securea lui. Ținută cu pricepere, sigur, iar Vasile îmi explica că e mult mai frumos să fac asta pe toate grinzile și stâlpii vizibili, ca aspect final. Am calculat și am 84 de mp de suprafață la grinzi și stâlpi … după ce termin pot concura la Mr Olimpia. Mă antrenez iarna asta … să pot începe în primăvară.

Dacă aș fi dublat cantitatea de lemn folosită, cred că ajungeam la un spațiu util de 100 de mp, ceea ce pentru mine reprezintă idealul unui confort eficient pentru orice familie. Costurile ar fi rămas totuși moderate și deduc că e cumva injust să ajungi la sume de ordinul multor zeci de mii de EURO fără să exagerezi ceva, nejustificat. În viziunea mea, o locuință ar trebui să fie doar un apartament generos, amplasat la curte. Generațiile părinților noștri au construit case de 200-250 mp pe care le ocupă azi o familie de 2 oameni trecuți de 60 de ani, unde curățenia este o corvoadă. Spălatul geamurilor este deja o problemă, însumând minim 25-30 de mp, ceea ce pentru o doamnă aflată la a treia tinerețe nu este tocmai ușor.

Deși apreciez casele din lemn în mod deosebit, încă nu m-aș hazarda totuși să îmi doresc una cu titlu de locuință permanentă, unde să mă mut definitiv. Nu m-aș încumeta pentru că îmi lipsesc elemente de detaliu constructive pentru toate aspectele pe care le implică. Am văzut atât de multe soluții și toate constituie promovarea comerțului pentru produse tehnice contemporane. Pare că soluțiile simple nu se mai pot aplica. Succesiunea de straturi necesare pentru a asigura izolarea este copleșitoare și implică 5-6 materiale diferite. Fiecare vine cu manopera aferentă, cu particularitatea producătorului și depinde într-un final de priceperea montatorului, altfel, toată juxtapunerea asta pică, din motive banale, imputabile unui ”nepriceput”. Vreau să simplificăm ceea ce a ajuns temă de studiu, parcă întoarcerea la metodele vechi e mai plauzibilă.

Aici, în clipul de mai jos, pe care l-am urmărit cu ochii mari cap-coadă, un tip și-a construit singur casa de lemn, în stilul de case din busteni prezentat anterior, folosind aproape exclusiv metode manuale și materiale 100% eco. Mușchi de brad, var, lemn, lut. Muncă fizică muuuultă. Rezultatul … o casă cu o autonomie fabuloasă, fără materiale tehnice actuale, dar foarte eficientă. Semineul central are 5 tone și după ”un foc” are inerție termică timp de 48 de ore, pe timpul iernii. Omul spune la sfârșit că după 2 ani, n-a ajuns să termine de ars pentru încălzit deșeurile rezultate din construcție.

Dacă aveți răbdare să ajungeți la partea constructivă a pereților veți vedea că secretul izolării este grosimea finală și aerul dintre partea exterioară și cea interioară a zidului casei. Fără scârț sau vată minerală.

Mă preocupă tot mai mult modul de înțelegere și construcție al unor case din busteni sau structuri din lemn, considerând că prea tare s-a îndepărtat tehnica de punctul de bază. Totul este prea tehnologizat, materialele implicate sunt prea elaborate și parcă dezideratul natural, nu cred că BIO e potrivit, e tot mai greu de atins, forțați de prețul și simplitatea teoretică a utilizării materialelor contemporane, noi, artificiale. Am notat că pentru Casa Verde se depun eforturi de a accepta polistirenul expandat ca material ECO … În schimb dacă vine unul și spune că va folosi mușchi de copac la izolare, nu poate justifica costurile și proveniența.

Citește despre case din busteni și Cabane de bușteni de lemn … din Franța, apoi Cabana din bușteni la cheie despre o idee norvegiană.

Cu drag, de tradiție, să nu o uităm, să o reînviem !

case din busteni in stil american
16 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.