Nu, să nu crezi că este vorba despre case micute care au căpătat picioare și au pornit la plimbare. Este vorba despre o mișcare arhitecturală și socială dezvoltată cu precădere în Statele Unite ale Americii și cunoscută și sub numele de Tiny House Movement. De unde această denumire? Practic, această mișcare a apărut ca o reacție a oamenilor față de criza financiară care a implicat și imposibilitatea lor de a-și plăti creditele ipotecare răspândite peste tot în SUA. Oamenii se simțeau prinși în lanțul ipotecar care îi forța să cheltuie o mare parte din veniturile lor lunare pe casa în care trăiau.
Care a fost rezultatul? A apărut ideea de a trăi în case mai mici, case micute, a căror întreținere nu este atât de scumpă, case care prin consumul lor redus sunt mult mai puțin nocive pentru mediul înconjurător. Având în vedere succesul resimțit de aceste case, mișcarea nu s-a limitat doar la teritoriul Statelor Unite ci s-a răspândit și în alte țări, inclusiv Japonia, Germania, Spania, Rusia, Marea Britanie.
Pentru o perspectivă mai amplă a curentului, trebuie să știi că în 2013 suprafața media a unei case tipice americane ajunsese la 247 m². Așa încât aceste case micute (tiny houses) sunt tratate diferit de casele mici (small houses) și au o suprafață de regulă de sub 40 m², existând chiar unele cu o suprafață „impresionantă” de 7 m². Poate că sună foarte mic, dar cu un design adecvat și cu puțină imaginație, o căsuță având o asemenea suprafață poate fi la fel de călduroasă și de primitoare ca una de 200 m².
Ca să te conving de actualitatea acestei mișcări și de faptul că este în continuă dezvoltare, trebuie să știi că luna aceasta în New York se va finaliza construcția unei clădiri rezidențiale de nouă etaje denumită My Micro NY care va găzdui 55 de apartamente cu o suprafață cuprinsă între 23 și 35 m².
Până la urmă cred că a alege o casă mai mică ține foarte mult de modul de viață pe care ți-l alegi. Nu spun că o familie numeroasă ar putea să trăiască confortabil într-o casă cu o suprafață de 20 m², dar poate că ar trebui să analizăm mai atent modul în care deciziile noastre afectează mediul înconjurător. În plus, o casă mai mică vine cu o serie de avantaje care se traduc în mai mult timp liber pentru tine, pentru familie, precum și economii pe care le poți investi în culegerea de amintiri frumoase. De exemplu, o casă mai mică presupune mai puțin timp alocat curățeniei, facturile lunare pentru utilități sunt mult mai mici, poate fi mai primitoare, având un consum mai mic poluează mai puțin mediul înconjurător. În plus, dacă ești genul care uită unde anume a pus anumite lucruri, cu siguranță le vei găsi mai ușor într-o casă mai mică.
În cazul în care nu am reușit să te conving de avantajele unei case micute, te las să analizezi o serie de exemple de astfel de proiecte.
10 Idei de case micute
Mai poți citi și despre :