În ultimele două săptămâni vorbesc aproape zilnic la telefon cu oameni care vor casuta de vacanta din lemn. Cred că după pandemie fiecare și-e reevaluat prioritățile după ce prietenii cu curte au traversat mai ușor perioada de stare de urgență sau izolare. Terenurile moștenite, uitate sau nefolosite au căpătat din nou valoare, parcă nu-i chiar așa de rău cu iarbă verde și grădină, cu spațiu în afara pereților de apartament de bloc din orașele aglomerate și fără mall-uri sau parcuri deschise.
Mi-amintesc un fragment din desenele cu Pantera Roz, când la camping scoate dintr-un rucsac o căsuță gonflabilă, trage de șnur și se umfla o hardughie pe loc, cu tot confortul.
Casuta de vacanta din lemn pare in minutul doi de gândire soluția cea mai la îndemână. Am scris de-a lungul timpului despre mai multe forme și soluții constructive, fiecare cu particularitățile ei. Problema reală în România este că nu găsești cine să o construiască, în mod real. Firmele care lucrează construcții din lemn aleg proiecte rezidențiale sau fac cabane din lemn pentru țări din Vestul Europei. Acum 2 zile m-a sunat cineva supărat că singura firmă care face case în forma literei A, pe care a găsit-o online, nu se deplasează de la Sibiu în Prahova.
I-am explicat omului că toate aceste firme au de lucru de nu mai pot și e firesc să selecteze din cereri pe cele mai bănoase. Construcțiile, cele clasice sau cele pe lemn, nu par să fi suferit în timpul pandemiei, se lucrează și sunt perspective tot mai bune în acest segment. Prețul caselor cu curte a crescut, fiecare om care a avut ceva bani la saltea, își dorea casă și a stat între pereții apartamentului blocat 2 luni, a avut timp să se gândească cum să-și aranjeze apele ca să facă o casă cât mai repede, să poată scăpa de limitările blocului.
Ș-aici e cuiul lui Pepelea, pentru cei care vor casuta de vacanta, pentru că firmele care construiesc ceva de acest fel preferă construcțiile rezidențiale, unde manopera pe timpul alocat este firesc mai mare.
Cine vrea casuta de vacanta vrea costuri reduse, lemnul fiind cel mai simplu material ce vine fiecăruia în minte. Problema este că accepțiunea generală clasifică lucrul cu lemnul într-o categorie inferioară de cost, cumva considerând că e ușor de prelucrat și vizualizând o structură de lemn care apare ca de nicăieri în 2 zile, cu o drujbă, secure, cuie, mașină de înșurubat și holzșuruburi. Așa se trece cu vederea nivelul de calificare superior celor ce clădesc blocuri ceramice.
Update 2021 – Știai că Lemnul pentru casa din lemn crește în 23 de secunde ?
Structura cabanei mele de la Baia Sprie ”s-a născut” în 2 zile, țac-pac. Lemnul însă a fost comandat cu 2 luni înainte, după cote și dimensiuni îndelung gândite, planurile realizate și cotele cunoscute, forma și numărul de elemente – simplă și puține. Acoperișul a mai durat 7 zile efective de muncă, însă de aici până la locuit mai e cale lungă. Și mai ales costuri însemnate, cu mult peste valoarea structurii și învelitorii. Fațada ventilată, izolație termică, ferestre și uși, instalații electrice, pereți interiori, scară de acces la etaj, pardoseli, compartimentare interioară, mobilare, echipare cu accesorii. Cred că am enumerat din mare costuri care sunt ca valoare de 2-3 ori mai mult decât structura cu învelitoarea.
Alegerea formei sub care se construiește casuta de vacantă din lemn influențează covârșitor spațiul disponibil și complexitatea lucrării, alături de estetica preferată. Vorbim aici de construcții cu volum redus, din start, căsuțe cu 30-60 de mp utili, nu vile. Am scris demult pe acest subiect un articol – Cabană din lemn vroiai, nu vila aceea supradimensionată
Casuta de vacanta A-Frame
Triunghiul este prima formă geometrică care oferă volum. Neavând pereți, ci doar un acoperiș supradimensionat pare un proiect abordabil în regim DIY, facil. Problema este că la dimensiuni mici, să zicem 4x4x4 m volumul interior util este extrem de mic, comparativ cu cantitatea de materiale folosite. Poate fi realizată însă relativ ușor, dacă aveți un minim de abilități, pe o fundație ușoară sau chiar pe piloni.
Imaginile frumoase, cum e cea de mai sus au dimensiuni considerabile, estimez că minim 8x8x8m cu lungime de cca 10 m, ceea ce ne duce la suprafața parterului de 80 de mp. Ușa are 2 m, da? Aceste volume necesită o structură foarte bine gândită, dimensiuni la elementele triunghiului foarte bine calculate să suporte încărcările. Nu e joacă, dacă nu vreți să se năruie.
Casuta de vacanta piramidală
Această formă are proprietăți terapeutice, concentrări de energie, dovedite sau doar crezute, dar estetic poate arăta senzațional. Exceptând realizările de astfel de structuri făcute într-un weekend, din materiale în plus de pe lângă casă, cred că proiectarea și utilizarea sunt esențial a fi realizate de cineva priceput, cu experiență. Nu pot recomanda o firmă din România pentru această formă.
Icosaedru sau dom geodezic – formă sferică sau corp de sferă
Celor pasionați de geometrie li se va părea o provocare, iar volumul sferei este cunoscut că înglobează maximul în suprafață minimă. O casuta de vacanta cu o astfel de formă este cu siguranță soluția aleasă de cineva implicat direct. Sunt firme sau persoane care oferă soluții, în funcție de dimensiunile gabaritice dorite, dar și instrumente online de calcul pentru a-l produce în regie proprie. Satisfacția reușitei este un deziderat clar urmărit pentru cineva care se apucă de acest proiect. Vă recomand Geodom.ro veși vorbi cu o persoană, nu cu o instituție și cred că veți obține și soluții.
Problemele de amenajare interioară țin mai mult de rezolvarea fațetărilor, dar materialele folosite vor fi la cantitățile minime posibil.
Toate proiectele de mai sus, sub forme diferite, pot și sunt cu siguranță alese în urma preferințelor funcționale sau estetice ca și casuta de vacanta, însă azi este greu de trecut cu vederea și potențialul turistic, al unui venit suplimentar rezultat din închirierea acestei cabane. Drept urmare, destinația la care urmează să fie utilizată va dicta cu siguranță forma și costurile implicate.
Sunt de părere că forma clasică, cu pereți verticali și mansardă sau semi-mansardă rămâne o opțiune de luat în calcul, la care este mai ușor de găsit soluția unei echipe de constructori. Meșteri în lemn găsiți și în Maramureș sau Apuseni, și în Nordul Moldovei sau Secuime. Cei buni au de lucru, este dificil să alegi firma sau echipa bună, eu aș căuta recomandări.
Așa i-am găsit pe Vasile Hotico, pe Ghiță Lozin … oameni care se pricep și care lucrează cu lemnul de când se știu.
Trebuie să menționez că am întocmit această listă cu idei sau soluții motivat de o reclamă văzută pe Facebook la Igluhut
Concluzie:
Astăzi, dacă ar fi să construiesc cel mai ieftin o casuta de vacanta, aș pune piloni și o platformă din lemn, aș ridica o structură din arce gotice, poate 3 șipci ranforsate suprapuse cu distanțiere, aș acoperi-o cu folie de difuzie, aș pune sindrila din salcâm, vata minerală sub folie, bariera de vapori apoi lambriu de lemn. Aș creea astfel un spațiu interior fără traverse, cu un volum suficient de mare ca să depășească un cort, să coste sub 1000 de euro la final și să dureze peste 15 ani. Aș face o clacă cu 3 prieteni și în condițiile unei planificări bune cred că s-ar termina munca într-o săptămână. Apă la dozator și budă în curte. Nu cred în soluțiile de glamping sub o pânză.
Aveți în linkurile paragrafului de mai sus toate datele si detaliile necesare ca să vă inspirați cum să o construiți.
S-aveți spor, eu merg la treabă, scriu zilele astea despre ce lucrez, cu imagini și detalii.