Știu că a trecut vara și poate venim târziu cu articolul despre gratarul din grădina, dar se anunță o toamnă lungă și călduroasă, din vacanță sigur v-ați întors, deci vă rămân destule zile de petrecut lângă foc. Prin zona Maramureșului suntem norocoși să avem destul de multe locuri de ieșit la o ”prăjeală” sau o ”friptă”, dacă vreți să vă asimilați limbajul. Cei mai mulți dintre noi, dacă nu au case în oraș sau apropiați cu case prin jur, sigur au în satele din apropiere. Iar dacă nu e cazul, avem locuri amenajate pentru asta.
Eu cred că gratarul l-a inventat o femeie sătulă să gătească. Vă pot spune că e ceva foarte atrăgător să vezi un bărbat lângă foc, ocupându-se să prăjească bunătăți. Pot fi chiar legume :). E posibil să aibă legătură cu focul care arde sau cu făcutul focului, legat de tăiatul lemnelor … astea fac să fie gratarul destinat bărbaților.
Care a fost Prima piesa de mobila de stejar masiv?
Cum vi se pare acest model? Știu că dacă te afumi, nu te strici, dar prea te pune să participi la pregătit. Și nu pare potrivită dacă ai copii în familie.
Cunoaștem toși modelul clasic de disc sau grătar, cu picioare, care se sprijină direct în pământ. E cel mai simplu și mai ușor de confecționat. Am găsit pe site-urile americane câteva idei foarte interesante, unice și neîntâlnite în magazinele noastre. Merită să-i cereți lui Google ceva idei despre „American Barbeque”
Aceasta e varianta care mie îmi place cel mai mult. Gratarul de perete, confecționat dintr-un bol de oțel. Placa mare din perete e făcută să protejeze perete de fum și eventuala grăsime, e ușor de montat și poate fi pus la dimensiune diferite. Arată foarte bine și deschis, și închis.
Ce părere aveți? Nu vi s-a făcut foame?
Pentru că gusturile și aromele provenite din arderea lemnului conferă bucatelor gătite pe gratarul din curte surprize nebănuite, ai putea citi și despre asta câteva informații – Afumarea – ce lemn folositi pentru ce fel de carne?