Cavalul este un instrument muzical, asemănător fluierului, făcut din lemn de alun sau de paltin. Dacă ascultați Subcarpați, cu siguranță ați auzit de el. Mărturisesc că până la ei, eu nu știam de existența sa, darmite de faptul că este considerat instrument național. Pentru o mai bună înțelegere, dați play la minunatul clip. 🙂
Observați că solistul de la Subcarpați ține în mâna cavalul. Un necunoscător ar zice că e fluier. Ele se deosebesc prin faptul că, cavalul este deschis la ambele capete. De asemenea, felul în care e făcut poate să difere în funcție de meșterul care l-a fabricat. Și se pare că mai există meșteri tradiționali în România, care făuresc astfel de instrumente.
S-ar putea să îți placă și: Cobza și povestea lui ”Să-mi cânți cobzar bătrân”
Știu asta pentru că urmăresc asociația care se ocupă de implementarea programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Prin luna martie a acestui an, s-a organizat în Timișoara un atelier de cântat la caval, atelier în care tineri se putea înscrie gratuit pentru a învăța tainele acestui instrument. Și n-au fost puțini cei care s-au înscris… Găsiți mai multe informații aici!
În lista instrumentelor muzicale tradiționale românești apare foarte rar menționat cavalul. Prin atelierul despre care v-am scris, se urmărea reintroducerea sa în ”circuit” sau mai bine zis, readucerea sa în prin planul conștiinței noastre.
Sunt multe lucruri vechi, demult uitate. În weekend am fost la Sighișoara, în vizită în cetatea veche. Acolo, oameni încă locuiesc în case construite pe la 1700. Niciunul nu a încercat să le modernizeze. Veți spune că nu au voie, dar vă reamintesc că au fost vremuri când au avut voie. Cumva, ei au reușit să păstreze și să onoreze lucrările de demult. M-am întrebat de ce nu s-a putut face asta și la noi în Maramureș. Lipsa educației a fost răspunsul care mi-a venit în minte.
De asta v-am menționat cavalul azi. Cred ca fiecare, prin mijloacele pe care le are la dispoziție, e dator să reamintească celorlalți lucrurile bune!
Cu drag de dumneavoastră!
6 thoughts on “Cavalul – instrument național românesc”
Buna ! Am o intrebare la voi. Am un caval ein lemn de prun dintr-o singură bucata. As vrea sa il modific sa il dau la cineva sa mi l faca din doua bucăți. Credeti ca va schimba calitatea sunetelor? Va mulțumesc!
Regret, dar este un articol plin de informatii eronate in ceea ce priveste cavalul. Apreciez dorinta de a promova acest instrument, dar putina documentare inainte de a scrie articolul, era necesara. Cei care scriu in spatiul public, trebuie sa inteleaga ca sunt raspunzatori de calitatea informatiilor pe care le furnizeaza.
m-as bucura sa primim corecturile din partea dvs si le vom include într-o variantă modificată. Nu afirmăm deloc că deținem cunoștințele complete și corecte, articolul a fost scris din aprecierea pentru instrument a autoarei
Un articol absolut jenant. Ţinând cont cā acest instrument e unul aproape sacru în tradiţia popularā, iar autoarea vine și trântește o manea electro «Subcarpaţi» drept exemplu, e nu doar o bātaie de joc ce dovedeste puţinā carte cititā în viaţā, ci și o insultā la adresa oamenilor care stapanesc cu adevārat acest instrument minunat.
Am aprecia daca ati putea dvs sa ne furnizati un text pe cinste despre caval. Va asigur ca va fi publicat, poate chiar sa inlocuiasca textul care v-a produs nemultumirea.
Menționarea cavalului in textul articolului nu aduce nici o atingere acestui instrument, autoarea a facut doar un serviciu de amintire, ceea ce nu mă dumirește cu ce vedeți că a greșit. Aștept răspunsul dvs, negreșit.
Ati fi dorit alta melodie de la Subcarpaţi? Sau alta manea?