Cepuire – explicații pentru amatori vs procedeul industrial

cepuire cap de frezat pentru cepuire

Dacă din curiozitate căutați pe net definiția cuvântului cepuire veți găsi următorul text. E preluat de pe dexonline, care e singurul ce tratează termenul, wikidictionarul e gol la acest cuvânt.

cepuire
definitie cepuire

Cepuirea, ca operațiune aplicată lemnului, mai exact îmbinării a două elemente de lemn, are pentru români sau pentru englezi rezultate diferite.Eu am ajuns să caut soluția românească după ce am început cu cea străină.

Am căutat pe imaginile din Google termenii cap frezare pentru cepuire. În România vom găsi doar aplicații industriale, iar firmele de profil folosesc termenul cepuire în descrierea operațiunilor pe care le fac mașinile industriale pe care le comercializează, după cum se vede mai jos:

cepuire
cautare cap frezare pentru cepuire

La o căutare aproape identică folosind termenii tenon cutter din limba engleză, rezultatele obținute din aceeași zonă online sunt destinate meșterilor amatori și soluțiile sunt complet diferite.

cepuire
cautare tenon cutters

Am încercat apoi să caut în spațiul românesc scule similare cu cele găsite ”abroad” dar fără succes. Asta vreau să găsesc și în România, dar se pare că meșterii amatori nu au corespondență ca oferta în spațiul online ca și cei din străinătate.

cepuire
cepuire cu masina de insurubat

Nu sunt tâmplar calificat și am vrut să tratez subiectul doar la nivel amatoricesc, pentru a-i inspira pe cei ce vor și pot să aibă timp de meșterit să încerce să caute soluții prin scule care să le ușureze munca. Un prieten drag, nea Vasile zicea că pentru meseria lui, de lăcătuș, cu un patent e gata jumătate din pricepere și dacă mai ai și sârmă atunci este echipat complet. Sculele sunt cele care suplinesc nepriceperea, ajută ca rezultatele să fie relativ satisfăcătoare și imboldesc la perfecționare într-o direcție ce poate aduce atâta destindere din stresul cotidian, cea a tâmplăritului amator.

cepuire
cap de frezat pentru cepuire
cepuire
operatiunea de cepuire

Rezultatele folosirii sculelor din spatiu englez arată așa, imaginile le-am preluat de pe rusticwoodworkingblog.

pat rustic produs prin cepuire
faza intermediara de asamblare pentru pat rustic
pat rustic produs prin cepuire
faza finala de asamblare pentru pat rustic
pat rustic produs prin cepuire
Pat rustic

Nu m-am exprimat sper prea complicat, dar cred că s-a înțeles exact ce înseamnă cepuirea.

Cu drag, de pricepere în lemn.

pat rustic produs prin cepuire
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Salutare. Vad ca a trecut ceva vreme de la postarea articolului cu „cepiurea”. Am dat de el dupa ce ai parcurs toate etapele tale pana m-am convins ca acele „tenon cuttere” nu se pot gasi in Romania. Ai mai aflat ceva despre vreun importator sa producator din Romania de „tenon cuttere”

    Merci
    Cornel Martoiu

    • nu stiu nici o firma care sa vanda inca la acest detaliu, solutii. Magazinul lui Catalin Sorescu este printre cele mai apreciate pe acest segment, vezi daca el nu poate aduce. Finetools.ro

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.