Circular de mână electric cu motor pe dreapta sau pe stânga?

Circular de mână Marcă Milwaukee M18

Primul meu circular de mână este un Milwaukee M18 2630 fără fir. Așa s-a nimerit să fie, nu l-am ales decât că a venit din SUA și motorul este pe dreapta lamei, ceea ce mi s-a părut firesc. Sunt dreptaci și-l folosesc cu dreapta, iar în felul ăsta am vizibilitate directa la linia de tăiere a lamei.

Recent s-a iscat o discuție în care am aflat că o opinie privitoare la montajul motorului ține de continente. Tot ce înseamnă circular de mână european ar fi cu motorul în stânga și cel american cu motorul pe dreapta. Nu este în totalitate corect, dar tendința predomină. Ca să căutați ”circular de mână” pe Amazon în engleză trebuie folosit termenul ”circular saw”. Pe .com sau pe .co.uk rezultatele arata foarte diferit.

circular de mână
Scule de mână Milwaukee

Am citit pe forumuri ca să aflu daca exisă vreo explicație sau doar mie mi se pare că diferența continentală este reală. Interlocutorul meu pare convins că e așa, producătorii furnizând soluții diferite pentru Europa și SUA. În zona Angliei se pare că lucrurile sunt amestecate și nici codurile produselor nu se păstrează.

Al meu circular de mână este cu acumulator, am cumpărat Bare Tool și folosesc unul dintre cei 3 acumulatori de 18V/4 Ah pe care îi am cu încărcător și mașină de înfiletat achiziționată de aici, de la un reprezentant Milwaukee. Prețul însă, pentru că transportul e gratuit grație lui Adi Boloveschi, este sub jumătate față de cel european. 800 de lei este un circular de mână cu acumulator la noi, cod diferit, iar eu am dat 79 de USD pe 2630-ul meu.

Am dat … teoretic, Adi a dat, l-am primit cadou, dar a fost achiziționat la banii ăștia. 79 USD înseamnă 333 de lei … pare neverosimil. Este a doua sculă sosită din State, înainte de acest circular de mână am cumpărat un fierăstrău Hackzall M18 cu lame cu tot la 100 de USD. Aici e 1160 de lei, fără lame … Poate avem noi, europenii ceva mai cu moț?

Anyway, vorba englezului, știe cineva de ce unele circulare de mână au motorul pe stânga și altele pe dreapta?

Pe un forum am citit că circularele cu fir, de la priză, se folosesc cu două mâini și ”te apleci” pe el, așa că e vizibilitate bună, pe când un circular de mână cu baterie se folosește cu o singură prindere și de aia e de stânga. Da, al meu are denumirea de Left Hand Tool, dar merge pe dreapta de minune, dacă schimb mâna parcă-s olog.

P.S. Festool am găsit doar cu motor pe dreapta, Mafell și, și. Nu că le-aș compara, Mafell e de dulgherie, Festool de tâmplărie.

Left Hand Tools

circular de mână pe stanga

Right Hand Tools

circular de mână pe dreapta

circular de mână pe stanga
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.