Coastal reclaimed wood – mobila din lemn de barcă refolosit

mobilier Coastal

Sub titlul de ” Coastal ” furniture veți vedea în spațiul online mobilă cu aspect de lemn refolosit. Cred că prin lumea asta bărcile vopsite în culori vii sunt dezmembrate după ce au ajuns epave și nu mai plutesc, iar din lemnul lor cu urme de albastru, verde sau roșu se prelucrează aparent empiric piese de mobilier. Apar astfel mese, scaune sau corpuri de mobilier cu aer de mare, de apă sărată, ca o tușă veselă într-o amenajare lejeră.

mobilier Coastal
finisaj pe mobilier Coastal

România n-a fost caracterizată niciodată ca un stat maritim, mersul la mare este un deziderat universal în 90% din zonele României. Munte, pădure, râuri avem .. dar marea și obiectele de tip Coastal nu sună nici un clopoțel în ochii conaționalilor noștri. Ne dorim să mergem la mare și când ajungem acolo, la Marea Neagra, avem senzația că nu mai suntem în România. Dacă am fi avut niscaiva afinități de navigatori, iar mirosul de aer sărat s-ar fi simțit pe o linie mai lungă a frontierei, așa cum în Anglia, Franța, Spania sau Italia este firesc, poate că mobila de tip Coastal ar fi avut un ecou diferit. Eh, țări cu foste colonii, acum acestea s-au restrâns, sunt bune și cele la care ajung cu trenul, nu cu corăbii, ca în vremurile bune.

Pare mobilă din lemn masiv, bărcile respective nu se făceau din plăci aglomerate. Aș vedea astfel de mobilier acolo unde întinderea de apă este în proximitate, dar nu e cazul în Ardeal sau Moldova, nici în Muntenia. Ca și contrapondere avem mobilier de tip credenț destul de frecvent, mese solide din stejar sau laițe cu ladă în casele tradiționale. Am văzut că se încearcă promovarea unor colecții de influență străină și în România, chiar dacă specificul lor este rupt de contextul local. Mobila din bambus, sau din paulownia, ratanul – sunt exemple de influențe externe spațiului intra și extra carpatic. Alegerea lor, alături de mobila Coastal, este greu de integrat într-o cabană de la munte.

Ceea ce mă miră este abundența ofertei, în magazinele de specialitate din alte țări, cu piese finisate pe lemn cu aspect de reclaimed wood, fără a fi real autentice. Oare atâtea bărci dezmembrează? Nu, normal că nu, doar le vopsesc aparent neîngrijit ca să reproducă aspectul.

Mobilierul Coastal este un mobilier sărac, aparține unei clase care a refolosit materiale, pentru a evita costuri suplimentare, iar piesele de mobilier rezultate din aceste materiale nu au pretenția de calitate, ci de utilitate, efemeră, aș zice eu. În Deltă, dacă vezi ceva piese de mobilier făcute din resturi de luntre, n-ai vedea altceva decât utilitate, nicidecum excelență.

Încercare nereușită de finisaj pe mobilier de paleți, cu culori din gama maritimă.

mobilier Coastal

Sunt mulți români proprietari de imobile în Insulele Canare, poate nici nu bănuiți câți, care duc o viață împărțită între Estul Europei și viața la Tropice. Acolo … e altceva, piese de tip Coastal și-ar găsi locul ușor în amenajările caselor de pe pantele însorite și aride.

Am citit azi despre vacanța pierdută din 2020, am răsfoit imagini și m-a captivat mobilierul Coastal, l-aș aprecia, cu siguranță, în contextul potrivit. De aceea am scris, oarecum cu nostalgie, cu gândul la terasa de pe plaja ce m-a așteptat și n-am ajuns. Avansul s-a transformat în voucher pentru anul viitor. Ça va!

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar

mobilier Coastal
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.