Copiii se plictisesc de jucării – am dreptate?

copiii se plictisesc?

Am doi băieți care se joacă destul de frumos, însă am descoperit cu mirare că copiii se plictisesc de jucării prea repede, înainte de a le fi explorat întregul potențial. Comparând cu vremea copilăriei mele m-am socotit că ceva se întâmplă diferit la nivelul percepției lor și că jucăriile nu reușesc să le mai umple nevoi primare – curiozitatea, păstrarea interesului, imaginația, inventivitatea, ingeniozitatea.

Entertainment-ul modern presupune inundarea senzorială, pe toate canalele, cu informație sau imagini cu sunet, derulate rapid, ceea ce duce la o stare de suficiență pentru creier, nelăsând loc propriei creativități să completeze din imaginație sau inventivitate părți lipsă. Moare curiozitatea, am sentimentul că copiii se plictisesc de jucării care le oferă „prea puțin”, căutând sursele cu volum mare. Desenele animate, jocurile pe calculator sau console sunt mult prea bogate în informații și senzații, captivează și-i duc într-o zonă de confort care extermină creativitatea.

Ne-am complicat viața și avem o livadă unde muncim să punem pe picioare o plantație de coacăz plus o căsuță de vacanță. Sâmbăta trecută „am stat afară” toată familia  cca 10 ore, cu mâncat, muncit și jucat pe segmentele de vârstă aferente. La sfârșitul zilei copiii mei erau plini de praf și cu câteva zgârieturi ce au apărut invariabil, însă extrem de fericiți, cum nu i-am văzut vreodată după ce se uită la televizor sau se joacă pe consolă. Amândoi au susținut că abia așteaptă să repete experiența.

N-au avut jucării cu ei, dar și le-au făcut din ceea ce au găsit. Bețe, leagăn agățat de o creangă, caprele vecinului, un pic de ajutor la plantatul cartofilor, câteva momente de zâmbărit cu surioara lor mai mică, au fost suficiente să umple întreaga zi. S-au învârtit mai mult prin căsuța copiilor, unde alături de verișoara lor au reușit să umple ziua cu veselie și astfel n-am auzit deloc proteste de plictiseală.

Avem însă momente de letargie în casă, pe timpul iernii sau în zilele ploiase. Jucăriile din lemn le consider extrem de fumoase, chiar mie mi-ar place să petrec timp construindu-le, însă mă tem că sunt prea simple și-și arată toate secretele în 5 minute. Am avut mai demult un dinozaur T-Rex din placaj, mecanizat, adică capabil să se miște. Jucăriile din lemn cinetice par să lipsească complet de pe piața românească, nu mă mir că copiii se plictisesc de jucării, având în vedere cu ce alternative fac comparația.

Cred că noi, adulții nu ne-am pus mintea suficient la contribuție să ne adaptăm la actualitatea lor. Fiind tot mai mult pe fugă ne bucurăm când le găsim ocupație care îi țin deoparte de a ne bate la cap și astfel „îi pierdem” în lumea virtuală. Dar câți dintre noi, cei mari, nu fac la fel?

Doar pe Amazon am găsit câteva kituri interesante de jucării cinetice, cred că voi cumpăra câteva să le stârnesc curiozitatea de a le înțelege funcționarea, sper să nu fie bani aruncați pe fereastră.

Amazon Timberkits
Amazon Timberkits
Amazon Robotime
Amazon Robotime

La Quercus găsiți jucării din lemn foarte frumoase, Nicolae Roșioru produce astfel de jucării, însă sunt destinate unor grupe de vârstă mai mici, până în 4 ani.

copiii se plictisesc de jucării?
Quercus – camion cu remorca din lemn
copiii se plictisesc de jucării?
Quercus – TIR
copiii se plictisesc de jucării?
Quercus – tractor cu forme din lemn
copiii se plictisesc de jucării?
Quercus – tractor cu peridoc din lemn

Cred că lemnul mai are încă puterea de a impresiona și taine de pătruns, putând oferi copiilor provocări care să le mențină atenția trează, stimulându-le imaginația. Căți tați își vor bate capul să le facă astfel de migăleli ingenioase? Pentru impuls, vă recomand cu căldură articolul – Lucrari in lemn – ar putea un copil să întrebe – mami imi faci asta?

Un canal de Youtube absolut fabulos, pentru copilul din mine, are o sumedenie de filmulețe cu simulări 3D pentru tot felul de mecanisme.

Vi-l mai amintiți și pe d-l Avram, cel care organizează pentru copii expoziții de machete funcționale, explicând invenții antice și mecanică primară, folosind lemnul într-un mod absolut ingenios?

inventii - mecanisme din lemn

E nevoie să reinventăm educația, l-am ascultat și pe Selly în apariția TV de la Digi24, și am căpătat o minimă speranță că tinerii pot și vor să mai gândească.

Cu drag, de copii isteți!

copiii se plictisesc?
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.