Spărgătorul de nuci – varianta funcțională

Spărgătorul de nuci

Am auzit numele „Spărgătorul de nuci ” de nenumărate ori, fără a ajunge vreodată să cunosc povestea baletului însă am folosit unealta cu același nume pentru a scoate miezul de nucă de și mai multe ori.

spargatorul de nuci din baletNota informativă: imaginea de alături este cea originală pentru Spărgătorul de nuci din balet și este o figurină din lemn cu pârghie care sparge literalmente nuci în gură. În piesa de balet această unealtă-jucărie, dăruită Clarei, ajunge să prindă viață și să lupte contra Regelui Șoarecilor.

Spărgătorul de nuci în varianta funcțională pentru mine era de fapt un ciocan, complet metalic, și un fund de lemn. Se așezau pe un ștergar de bucătărie și încercam să lovesc cu precizie nuca în capătul ascuțit ca să produc o crăpare delicată a cojii fără să deteriorez miezul prea tare. După ce strângeam o grămadă considerabilă de nuci sparte ridicam ștergarul și-l desfășuram pe masă, urmând ca toată familia să participe la alegerea sâmburilor.

Zilele trecute eram minunat de modelul elegant fabricat de Nicolae Roșioru și am decis să aflu comparativ cum este percepută ideea. Setul compus din ciocan cu bol din lemn este elegant și l-aș vedea folosit de un domn cu halat de casă, pe îndelete, pentru desfacerea a câtorva nuci din coajă, pentru consum pe loc, proaspete.

Spărgătorul de nuci

Sugestie de upgrade – metal la contact

Spărgătorul de nuci

Pentru cantități mari, trebuie sacrificate două degete și lucrat serios cu un instrument contondent de ispravă.

Căutând online replici ale acestui Spărgătorul de nuci, m-am umplut de uimire și mirare la cât este de fapt de complicată treaba. Se pare că spartul nucilor este sport național prin alte părți devreme ce unii oameni s-au dedicat inventării a tot felul de mecanisme sau unelte care desfac ingenios coaja nucilor. Drept e la fel de mult, că nucile pecan predomină piața spărgătoarelor de nuci. Nu știam asta, n-am bănuit că nucile noastre, europene, denumite ” walnut ” sunt în inferioritate.

Imaginile de mai jos sunt strânse de peste tot și nicăieri încercând să exemplifice varietatea metodelor practicate pentru a trece de învelișul tare.

cu parghie spărgător inerțial, cu șoc pe bază de elastic conic cu filet varianta cu piston

Spărgătorul de nuci mi se pare o unealtă elegantă, pentru maniere distinse de domni și domnițe care vor alimentație sănătoasă. N-ai cum decoji o cantitate serioasă înșurubând și desșurubând un filet de lemn. Mașinile industriale de zdrobit nuci și selectat miezul sunt costisitoare și se justifică doar la cantități uriașe. Partea intermediară, medie, cea a unei recolte de pe 2-3 copaci din livadă este neacoperită, rămâne tot forma improvizată de mine mai sus, utilizabilă de cei mai mulți.

Eu pot sparge și curăța cu ai mei cca 10-12 kg de nuci pe seară, dar nu în zile consecutive.

Trebuie hodină la falangele zdrobite.

S-aveți sănătate nesfârșită, viață lungă și trai bun cu baba!

conic
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.