Cum a fost masa de Craciun pentru dumneavoastră?

masa de craciun

Cum a fost masa de Craciun în familia dvs? Și de această dată, nu vă întrebăm de specificațiile tehnice, nici dacă ați avut destul loc pentru platouri, pahare, lumânări și decorații, scaune și musafiri… vă întrebăm cum v-ați simțit asezați și la povești cu cei dragi.

Ne-am dus la o verișoară la colindat care are casă într-un sat lângă Baia Mare. Casa a fost construită de soțul ei, soț care lucrează în Italia, la o familie de bătrâni, împreună cu un prieten. În ultimii ani, vizitele de Crăciun la ei s-au lăsat mereu cu povești legate de cei doi moșnegi din Italia la care lucrează, pasionați de tot ce-i vechi și conservatori ai tradițiilor țării lor, și o să înțelegeți de ce vă scriu pe acest blog despre ei, dacă aveți răbdare să citiți următoarele rânduri.

Vă recomandăm: Puterea calorica a lemnului și focul ca decor

Ieri, soțul verișoarei mele m-a așteptat cu o lingură de lemn sculptată de prietenul său. Asta face el în timpul liber în Italia și cu asta i-a cucerit pe angajatorii săi. Familia la care lucrează stă într-un sat, într-o casă veche, cu mult teren în jur, iar cei doi au ajuns acolo cu sarcina de a curăța terenul, repara câte un gard, dar rând pe rând, observând îndemânarea lor, au fost rechemați pentru lucrări mai complicate: reconstruit ziduri sau geamuri cu boltă, reparat și schimbat ferestre, toate în ton cu construcția inițială care a aparținut domeniului unui castel din zonă.

Pasiunea celor doi bătrâni pentru tradițional s-a trasmis si la cei doi muncitori plecați de la noi. De fiecare dată când se reîntorc la muncă, aceștia le duc cadou de pe la părinți sau bunici câte o farfurie din lut pictată sau o ștergură țesută, pe care ei le privesc ca pe lucrurile sfinte pentru că sunt făcute de mâna cuiva. Ca pe la noi, și bătrânii se plâng că tineri nu mai vor să învețe sau să facă, ori că nu găsesc muncitori care să știe să lucreze meșteșugurile vechi.

Când văd rezultatul micilor încercări de cioplit, fie că e o lingură de lemn, sau iconiță ori cruce, nu gândesc despre ele că-s amestec de genuri, ori fără armonie, ci sunt impresionați de pasul către învățătură, dovadă că noi, la masa de Craciun, vorbim cu admirație despre ei, doi moșnegi de departe, care au sădit în doi muncitori români, mândria lucrului făcut ca mai demult.

Tu ce-ai făurit cu mâinile tale în ultima vreme?

masa de craciun

masa de craciun

masa de craciun

masa de craciun

masa de craciun
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.